Najdi forum

Ali je test veljaven,mislim ocena,če otrok ne piše test v skladu s prilagoditvami iz Odločbe o usmerjanju?Seveda je pisaj 1.
Lp.

mami7

ali lahko napišete v tej zvezi kaj več o vrsti prilagoditv in testu samem?

Francka

Odločba o usmerjanju določa način pisanja-čas,prostor,oblika testa,sicer so vprašanja enaka,le dobi jih posamezno.Pri tem testu pa so kršene vse tri točke.
V bistvu me zanima,če lahko kaj ukrepam,ker to ni prvič,ali naj se obrnem na Svetovalni center(mogoče bi bilo še najbolje njim prepustiti reševanje).
Pozdrav.

Kakor vem, v odločbi niso napisane prilagoditve. Te naj bi bile navedene v individualiziranem programu. Določili pa naj bi jih učitelj, specialni pedagog in vi. Pričakuje se, da se teh prilagoditev potem vsi držijo. V kolikor menite, da niso bile upoštevane, se oglasite v šoli, da to razčistite.

mami7,

prilagoditve so glede na kategorijo v katero je otrok razvrščen (slepi, slabovidni, gluhi, naglušni, otroci z govorno-jezikovnimi težavami, s težavami na posameznih področjih učenja …) zelo natančno opredeljene v Navodilih za prilagojeno izvajanje VI dela. Praviloma pa učitelji iz izkušenj z učencem tudi sami predlagajo načine preverjanja in ocenjevanja znanja, ki so “jih odkrili kot najbolj učinkovite.
Prav ta navodila dajejo učiteljem možnost, da otrokom s PP ustvarjajo drugačne – njim prilagojene – pogoje dela. Saj veste včasih se je vsaka prilagoditev štela kot popuščanje, protekcijo. Hvala bogu, danes je to ne samo dovoljeno pač pa zahtevano.

Če se boste o tem pogovarjali v timu na šoli, prosite svetovalno delavko, da vam fotokopira tisti del navodil, ki se nanašajo na kategorijo v katero je z odločbo razvrščen vaš otrok. Če se ne boste mogli dogovoriti mi pišite. Ko sem se s tem več ukvarjala vem, da so bila Navodila v celoti dosegljiva na internetni strani Ministrstva za šolstvo in šport (otroci s PP). Za danes pa ne vem, ali so še ali ne. Poglejte malo strani MŠŠ.

Na splošno pa je tako, da se lahko zaradi neizvajanja prilagoditev pritožite na organ, ki je odločbo izdal (najbrž Zavod za šolstvo). Le ta jo tudi posreduje komisiji, ki je otroka pregledala in seveda primerno ukrapa.

Lep pozdrav.
Francka

New Report

Close