Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergiki in sladkarije

Alergiki in sladkarije

Pozdravljene!

Sin je star leto in pol in v varstvu pri mojih starših. Ima alergije na jajca, mleko, žitarice in sojo. Držimo se diete. V zadnjem času pa je spet začel postajati pikast. Ugotavljala sem vse možne hrane in praške (saj veste, kako to poteka), ki bi alergijo pozročali. Vendar sem po naključju ugotovila, da mu moja mama daje bombone. Sicer sem to ugotovila že mesec dni nazaj (čudežno je začel govoriti z besedo bonbon), vendar opozorilo ni zaleglo…
Mi prosim svetujete kako naj rešim problem? Mami smo namreč po zanikanju dajanje bombonov dokazali (sinko nam je pokazal kje so bomboni in ga seveda takoj hotel). Sedaj mama pravi, da ji zbijamo avtoriteto in da mu lahko privoščimo kak bombon in da se bo na ta način naučil lagati….panika.
Mami sedaj ne zaupam (to je sicer psihološka plat zgodbe), na tem forumu pa me zanima – ali obstajajo kaki bomboni za toliko starega otroka, ki bi jih lahko jedel? S tem bi na mehek način rešili situacijo in se izognili pikam…
Kaj pa dobri piškoti (vem, v Bios-M jih pečejo, pa našemu niso všeč, pa še preveč se drobijo)?
Kakšne so vaše izkušnje v varstvu?

Najlepša hvala za odgovor in lep dan,

Bouha

SLIVOVI ALI MULTIVITAMINSKI OD MATIKA ,imajo jih v skoraj vsakem Merkatorju.

Poskusi s suhim sadjem – marelico ali slivo. Bomboni so razvada, škodujejo zobem, v črevesju pa povzročajo gnitje hrane in s tem razrast škodljivih mikroorganizmov. Če mu nekaj časa ne boš dajala bombonov se bo na to navadil! Poznam primer, ko je bil otrok alergičen na čokolado. Mama je rekla, da bo brez čokolade umrl! Pa še sedaj ni. Le bolj zdravo živi in ima manj težav. Zato kar odločno, otroku ne bo nič hudega, samo starši izgubljamo živce ker znajo otroci dolgo vztrajati – Postavite meje, ki so najpomembnejše za dober razvoj otroka…

Popolnoma te razumem. Moja hčerka je stara dobra 4 leta, od 2. meseca starosti hudo alergična na vse živo, moja mama pa se še zdaj ni sprijaznila s tem. Vpričo hčerke me sprašuje, če ji lahko da čokolado, liziko, bonbone, ali pa ‘vsaj banano, saj ta ji pa res ne more škoditi’, in tako naprej brez konca. Kar naprej ponavlja: ‘bogi otrok, ko ne sme nič jesti’. Jaz pa nočem, da se smili sama sebi, ima pač alergijo, to je treba sprejeti in s tem živeti. Za hčerko so tako sladkarije: breskve, nektarine, grozdje, preverjene vrste slanih palčk, doma pečeni piškoti, zavitki in ostalo pecivo (doma pomeni da spečem jaz ali tašča) in ostale preverjene jedi, ki jih obožuje. Tudi s tem čisto dobro shaja, le včasih reče: ko ne bom imela več alergije, bom pa tudi jaz lahko jedla vse. Strinja se, da ena banana ni vredna, da jo potem vse srbi. Skratka, je mnogo bolj zrela kot moja mama.

Zato hčerko zelo redko in le za nekaj ur skupaj pustim pri njej, pa še takrat že vnaprej vem, da bo spet dobila vsaj nekaj žlic sladkorja(!), če ne celo česa, kar ne sodi v njen jedilnik. Če jima pustim dovolj sladkarij (sadja, palčk, sokov, zavitek, kruh in marmelado), ki jih sme jesti in sicer toliko da se celo moji mami zdi dovolj za ‘tega ubogega otroka’ lahko upam, da ne bo dobila ničesar kar ne sme. To bi bila mogoče rešitev tudi pri vas.

LP, Maja

Pozdravljene, tudi moja hčerka je alergik vendar vsake toliko poje kakšen bonbonček. Ponavadi je to Vitergin ali pa TicTac, trenutno pa so to vitaminčki v obliki levčka od Californie Fittness, ki nam jih je priporočila Bicom terapevtka…..
Sedaj ko pa je sezona sadja, pa ni boljšega kot jagode s sladkorjem… pa sadni sok

Maja, kako sta z malo? napredujeta?

Lp, TT

Pozdravljena Tjaša! (Oprosti Bouha, da takole izkoriščava tvojo temo …)

Hvala za vprašanje. Kadar smo doma je Nadjina koža skoraj dobra z manjšimi poslabšanji enkrat do dvakrat tedensko (seveda jih ne znamo razložiti), ki pa jih uspešno obvladujemo s Protopicom. Ravno zaradi teh poslabšanj pa zaenkrat ne uvajamo nobene nove hrane.

A glej ga zlomka: komaj se odpravimo na dopust sledi takojšnje hudo poslabšanje. Petra sumi da gre za stres (sicer pozitiven) ob spremembi okolja. Prejšnji teden smo bili na dopustu, in že v dveh dneh je dobila hud izpuščaj (ranice na vseh koncih in krajih). Z morsko vodo se je srečala le enkrat, sledila je scena na pločniku (tako jo je peklo, da je kričala), ko sva jo z možem morala sleči do golega in jo sprati z vodo iz plastenke. Danes gremo spet k Petri in upam, da najdemo kako rešitev tudi za dopust (čez en mesec gremo na morje in že zdaj me je strah).

Kako pa kaj tvoja hčerka? Povsem vredu? Držite dieto?

LP, Maja

Nekateri so mnenja, da povzročajo črevesne glivice veliko težav, tudi na koži. Če ima hčerka smrdeče vetrove, blato plava na vodi, ima občasne bolečine v trebuščku, je že lahko znah prekomerno razširjenih glivic! Preveri, naj zdravnik pošlje blato na pregled v mikrobiološki laboratorij! Včasih so lahko tudi gliste vzrok srbenju!!!

Naj potrkam (tok,tok), Emina koža je lepa vendar pa nas bolj skrbijo oči, večkrat ima zatečene in v njih se naredijo nitke, trde kot sukanec in dolge cca. 5 cm, sumimo na Klamidijo vendar morava na bris oči.
Terapijo še vedno obiskujeva in še nismo zaključili. Na zadnji terapiji smo ugotovili alergijo na neko plesen, ki nastane na travah in jo prenaša veter – naredili terapijo in sedaj čakamo, če bo še kaj izbruhnilo na koži.
Sta že preiskusili Elidel kremo???

Hrano jemo vso, tudi jajčni rumenjak. Mleko pa še čaka , da ga pozdravimo… saj je tudi rižev dober in zdrav :)) Izogibamo se le mlečnim in jajčnim izdelkom. Je pa vse sadje in zelenjavo (najraje ima jagode in kivi)…..

Upam, da boste čimbolj uživali na morju!!!
Moja Ema je bila z babico en teden na Olibu in je prišla popolnoma zagoreta!Takoj je povedala, da je plavala in da bo kmalu spet šla. Midve na morju nikoli nisva imeli težav, tako da vam držim pesti……

lp, TT

Zelo me veseli, da je Ema že skoraj povsem zdrava. Upam, da boste tudi očke čimprej pozdravili.

Ja, to na morju je res hud problem. Po dveh dneh jo namažemo z Elocomom, potem pa tri dni ne sme na sonce … Na morju! Potem jo pri 35 stopinjah napravljamo v dolge hlače. In iščemo zalivčke, kjer je senca prav do vode. Seveda potrebujemo dva taka zalivčka: enega za dopoldne, enega za popoldne; nikjer ni senca do vode ves dan. Terapevtka je v sredo rekla, da je mogoče alergija na sonce, in sicer ji škodi rdeča barva. Naredili smo terapijo, zdaj bomo pa videli …

Elidela še nismo sprobali, pri manjših poslabšanjih nam zelo odgovarja Protopic (čez zimo ni funkcioniral, od aprila dalje pa spet učinkuje). Je pa terapevtka naredila test na Elidel in pravi, da Nadji ne bi koristil, Protopic pa.

Jagode in kivi, kaj? Zanimivo, to sadje naj bi bilo najbolj alergogeno. Nadja je trenutno srečna, ker lahko je sveže češnje …

Uživajte v poletju (upam da se kaj ogreje)!

LP, Maja

New Report

Close