Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) alergijske reakcije zaradi gastrita?

alergijske reakcije zaradi gastrita?

Spostovani,

prosila bi za nasvet. Ze nekaj casa me bolijo roke (lani novembra sem imela mastitis, od takrat me pravzaprav ves cas pomalem bolijo roke).Pred priblizno enim tednom pa so me mocno zacele beoleti roke. 5 dni nazaj so se na rokah pojavili rdeci izpuscaji, ki srbijo, pečejo in bolijo-kot rdece otekline. Če se praskam, me še bolj močno bolijo roke. Zaradi problema sem se obrnila k zdravniku, kjer so mi dali protialergijski inekciji. Naseldnje jutro sem dala kri. Iz rezultatov so sklepali, da ne gre za alergijo, nekoliko znizan je hemoglobin (pri meni že večkrat), indikatroji, ki kažejo na delovanje jeter naj bi bili uredu (bilirubin itd), iz krvnih rezultatov so sklepali, da gre za neko vnetje. Naredili so mi gastroskopijo in postavili diagnozo eritematozni antralni gastritis. Naredili so biopsijo, rezultati naj bi bili znani v teku 10ih dni. Zdravnica sklepa, da gre za neko bakterijo, ki je povzrocila vnetje želodca. Predpisala mi je sledece; amoksiklav, klacid (tudi antibiotik), Baktisubtil, Pariet; erius (proti alergijam). Antibiotike sem zacela jemati vceraj zvecer, prav tako vse ostale tablete, le Erius sem jemala po eno tableto pred spanjem 3 dni prej.
Skrbi me ali je diagnoza pravilna. Gre namrec zato, da mi je dve noci nazaj zatekel jezik (antibiotikov se nisem jemala), tako, da smo bili primorani klicati resilca. Zopet sem dobila protialergijske inekcije. Danes dopoldne so se mi na roki zopet pojavili rdeci izpuscaji (se pojavljajo in izginjajo), prsti so otekli, potem sem zacutila mravljince, nato pa mi je prste zacelo spodvijati, kot da bi dobila krc. Preslo je samo od sebe (po pol ure). Zopet sem bila pri zdravnici, ki pravi, da so te “alergicne” reakcije mozne pri moji dianozi in da naj bi mi sedaj jezik vec ne zatekal.
Nahajam se v tujini in kot je verjetno razvidno iz napisanea sem zelo prestrasena. Vprasala bi ali je to kar se dogaja z mano res obicajno za gastritis in ali bodo te alergijske reakcije kmalu izzvenele. Ali bi bilo morda bolje, da me hospitalizirajo. Pocutim se izmuceno, vceraj zvecer sem dobila se vrocino 37.7. Apetita nimam, vendar kljub temu jem – v skladu s predpisano dieto. Driske nimam, je pa res, da pogosto hodim na veliko potrebo, blato je normalno. Zelo pa me boli ko poziram. Kot receno se mi pojavljajo in izinjajo izpuscaji predvsem po rokah, ki strasno bolijo (vcasih ne morem niti nic drzati v rokah), pojavljajo se mi tudi na stopalih in lasiscu.
Napisala sem zelo raztreseno in nepovezano. Upam, da sem uspela navesti vse relevantne informacije. Vprasanje torej je, ali je diagnoza res prava oz. ali je morda bolje, da posicem se drugo mnenje. Zivim in delam v tujini, vendar sem zaradi stanja kot je pripravljena priti v SLO, da me pregledajo.Bila bi zelo hvalezna za hiter odgovor. Lep pozdrav, Alenka

Spoštovana!

Pri gastritisu je nenavadno, da bi imela izpuščaje po koži ter da bi vam zatekel jezik. Glede na opisano gre za alergično reakcijo-težko pa rečem, kaj je sprožilni dejavnik. Predvsem je zskrbljajoče, da vam je otekel jezik. Za izključitev alergije je potreben pregled pri alergologu, ki opravi ustrezno kožno testiranje na alergene, nikakor se tega ne da ugotavljati v krvi, tam lahko določimo le vrednost IgE, ki se poviša pri alergijah, ni pa nujno. Zelo priporočljivo bi bilo, če bi izpuščaje videl dermatolog, morda bo res potrebna hospitalizacija. vsekakor pa je malo verjetno, da so težave posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, tudi je nenavadno, da so vam dali zdravila, ne da bi počakali na rezultate testiranja za to bakterijo.
Mravljinci v rokah in spodvijanje prstov so bili posledica hiperventilacije (zaradi strahu ob težavah ste pričela hitro dihati, zaradi česar nastopijo spremembe v krvi, kar povzroči takšne težave). V takem primeru pomaga dihanje v vrečko, ki jo date na usta.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close