Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Alergijska astma

Alergijska astma

Spoštovani,

pred približno tremi leti so mi diagnosticirali alergijsko astmo z rinitisom (alergija na pršico in mačko).
Predpisan imam Alvesco (2*1 vdih oz. v času težav 2*2 na dan) in Ventolin po potrebi, nekaj časa sem uporabljala še Nasonex za nos.
Meritve pljučne funkcije mi nihajo: FVC od 78% do 96% norme, FEV1 od 72% do 92% norme, FVC/FEV1 od 75% do 80%, Raw od 0,33 do 0,63 kPa/l/s ter FeNo od 74ppb do 89.

Naredili so mi samo test na cca. 8 alergenov (pes, mačka, pršica, pelodi…). Glede na to, da imam alergijsko astmo sem pričakovala, da me bodo testirali tudi za druge (sumim svinjino). Po vsakem tuširanju se mi tudi pojavijo lišaji po obrazu, ki srbijo, pečejo in izginejo za cca. 1 uro ter mi izsušijo kožo. Ali je možno, da zaradi kakšne alergije?

Zdravnico obiskujem na cca. pol leta in pravi, da naj bi bila astma urejena vendar mi je že večkrat ob pregledu izvidov omenila, da imam nekakšno vnetje. Sama po testih ne znam razbrati kakšno je stanje astme, vendar se ne počutim ravno najbolje in tudi moji bližnji opažajo, da se stanje slabša (dušenje predvsem v popoldanskem času in ponoči, kašljanje, uporaba Ventolina, ob izkašljevanju imam občutek, da se mi nabira nekakšna sluz…). Zdravila jemljem redno, vendar imam občutek, da je tukaj prevzem težava, da ne poznam vseh alergenov, ki vplivajo name saj imam tudi velikokrat zamašen nos, tišči me v ušesih ter se mi solzijo oči. Težave so najbolj opazne v jesenskem ter spomladanskem obdobju.

Na vas se obračam za mnenje kajti stara sem 22 let in me skrbi, ker se stanje nič ne izboljša. Mogoče po izvidih astma ni tako huda vendar mi vse skupaj povzroča, kar velike težave. V določenih obdobjih je uporaba Ventolina potrebna tudi večkrat na teden ali tudi na dan (hladnem vremenu, kadar se smejim skoraj obvezno).

Lepo bi vas prosila, če lahko poveste svoje mnenje in kako bi lahko ublažila zadevo. Predvsem me skrbi, da omenja vnetja, lahko to pripelje še do česa hujšega? Mi lahko takšne težave tudi povzročajo alergije, ki jih ne poznam in se jih ne izogibam?

Lep pozdrav, Lea.

Spoštovani,
Kar opisujete, izgleda precej kompleksna zadeva. Alvesco je močno zdravilo in (če ga bolnik pravilno uporablja), z veliko verjetnostjo stabilizira astmo (astma je vnetna bolezen, gre za astmatsko vnetje bronhijev).
Najbolj prepričljiv podatek je FeNO, ki pokaže, da je bolezen kljub zdravljenju še vedno skoraj enako aktivna, kot pred začetkom. Pa alergija v nosu tudi ni pod nadzorom, kar je eden od dejavnikov, ki slabša potek astme.
Moje prepričanje je, da tak bolnik zasluži obravnavo v specializirani ustanovi za astmo.
Lep pozdrav

Prof. Mitja Košnik, MD, PhD
Director
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close