alergije pri dojenčkih – kako?
Pozdravljeni!
Sem mamica 5 tednov stare punčke in sem sama alergik. Imam alergijo na pršico in cvetni prah trav, pa še kaj bi se najdlo. Te alergije imam od pubertete naprej in nimam več kakih večjih težav.
Zanima me kako je s temi alergijami pri dojenčkih. Vem, da je velika možnost, da bo tudi ona imela kako alergijo.
Vem, da je malo neumno vprašanje ampak nimam pojma kako gre to pri prehrani. Vem, da se moram izogibat določeni hrani, ampak ni mi jasno točno zakaj.
Če recimo pojem nekaj malega ‘prepovedanega’ in ni reakcije, ali to pomeni, da to lahko jem (v malih količinah)?
Ali pa se alergije (na to določeno hrano) lahko pokažejo tudi kasneje (čez več tednov, mesecev, let) in je zato treba pazit pri hrani nek določen čas (do kdaj?), ko ni več take nevarnosti za tako alergijo?
Naj še povem, da polno dojim in še nič ne dodajamo (ne vode, čaja ipd).
Se opravičujem, če sem postavila zelo ‘mimo’ vprašanja – na tem forumu sem prvič in nimam časa brskat za nazaj, če je kje kak odgovor zame. Naša dojenčica nima še spalnega ritma in nimam dosti časa za branje forumov 🙁
LP
Zivjo, Ivi!
Za začetek si preberi strani Karmen Milnar:
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/
LP!
Spoštovani!
Pomembno je vedeti, da je dojenje izredno pomembno zlasti pri mamicah. ki so alergiki. Mati naj doji otroke čim dlje, dodaja hranila čim kasneje – to je osnovno pravilo. Če bi pase pojavili znaki ali simptomi alergij pri otoriku vam priporočim, da se ogliste pri alergologu-pedijatru.
Lep pozdrav.
z odvzemom krvi ali pric testom, to slednje se ne dela pri majhnih dojenčih. kolikšna je mejna starost pa ne vem.
za otroka ki je potencialno alergik na neko hranilo je pomembno kot je napisala že ena zgoraj, čim dlje dojenje, vsaj 6mesecev, potem pa čim kasneje dat v obliki GH hranilo na katerega je potencialno alergičen. enkao pa velja tudi za vse oreške, koščičasto sadje, jagode, kivi,.. skratka za hranila ki so sama po sebi potencialno alergena.
in vsako novo hranilo se uvaja dlje, kot le priporočene tri dni.
v času dojenja pa je pomembno d aje tudi doječa mama na dieti za potencilano alergeno živilo.