Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Alergija, spremenjeno blato

Alergija, spremenjeno blato

Spoštovani,
sin je star 4 mesece in pol in pred približno enim mesecem se mu je začela pojavljat urtikarija. Pediater je posumil, da gre za alergijo na hrano in ker polno dojim sem sedaj jaz na dieti že en mesec in sicer imam dieto brez mleka in mlečnih izdelkov, jajc, suho mesnih izdelkov, kivija, banan, paradižnika, jagod, agrumnov, oreščkov. Ko sem začela uživat izdelke iz soje se je sinu spremenilo blato in sicer postalo je sluzasto in leplivo. Po 14 dneh sem prenehala z uživanjem izdelkov iz soje ampak blato je ostalo isto (sluzasto in leplivo). Zadnje dni postaja tudi zaprt. Prej je odvajal 2x na dan, sedaj pa tudi po par dni nič. Zanima me zakaj je blato postalo takšno?
Prosila bi vas še za nasvet pri uvajanju hrane nazaj v moj jedilnik. S čim naj prvo začnem?

Ker sina polno dojim, mu do sedaj nisem dodajala nič tekočine. Zanima me sedaj ko so se začeli vroči dnevi ali mu lahko ponudim dodatno tekočino? Poskusila sem mu dat prekuhano vodo po flaški, ampak sploh ni znal pit. Kaj svetujete?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

dodajanje vode je priporočljivo v poletnih mesecih, zlasti ko je zelo vroče. Tistim dojenčkom, ki ne znajo piti po cuclju, damo pač po žlički – in če so žejni, jo z veseljem popijejo.

Bolj zapleteno je vprašanje glede blata – sluz v blatu (in posledična lepljivost) je znak povečane aktivnosti žlez čašic, ki v debelem črevesju izločajo sluz. Če ni primesi krvi, me sluz ne bi prav nič motila. “Zaprtje” je lahko le spremljevalec njegovega “odraščanja” – po nekaj mesecih večina dojenčkov ne kaka več tako pogosto, nekateri res le vsak 2.-3. dan. Če blato ni zelo trdo (in imajo dojenčki težave pri kakanju), odvajanje “na poredko” ni nič napačnega. Če pa je blato zelo trdo, v bobkih, pomaga bodisi dodajnje tekočine (voda) ali pa laktulozni sirup (Lactecon – ni alergogen).

Vaša dieta je res stroga – a morda res ni povsem potrebna. Pri uvajanju bi začela s sadjem (npr. kivi, ima veliko vitamina C), zelenjavo; oreščke, jajca (predvsem beljak) pa bi pustila za na konec seznama. Pri uvajanju bi se držala pravila “ena nova vrsta hrane na 3 dni”. Na ta način boste najbolj zanesljivo ugotovili, ali je dojenček alergičen na kakšno sestavino hrane (kakšen dan po “uvedbi” se bodo spet pojavili urtiarielni izpuščaji). Prav možno pa je, da jih ne bo – in izpuščaj pred tedni ni bil znak alergije na hrano, pač pa blage okužbe z virusi, ki se je kazala z urtikariji podobnim izpuščajem in blagimi spremembami – vnetjem črevesja.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za odgovor.
Imam pa še par vprašanj, in sicer danes sem dobila izvide iz Ljubljane od sinove krvi, in sicer poslana je bila kri za alergene mleka, jajca in soje in na vse je bilo negativno. Pediater mi je svetoval, da lahko glede na izvide dieto opustim, pazim naj le pri vnosu mleka in jajc. Danes so se sinu spet pojavili izpuščaji po trebuščku, postal je nemiren, jokav in koža ga je močno srbela. Dala sem mu Fenistil kapljice, tako da se je stanje umirilo, izpuščaji pa so še prisotni. Ko sem razmišljala, kaj bi lahko izvalo izpuščaje, sem ugotovila da sem danes pri kuhanju na novo uporabila kocke čista jušna osnova (sestava: voda, jedilna sol, zelenjava 14%(korenje, por, paprika, zelena),rastlinska maščoba, sladkor, ekstrakt kvasa, peteršilj, gostilo (ksantan gumi, gumi iz zrn rožičevca), aroma, začimbe, karameliziran sladkor, meltodekstrin.)
Izpuščaji so se mu tudi pojavili, ko sem na novo zaužila gorčico (to je bilo nekaj dni nazaj).

Kaj mi svetujeta? Po eni strani sem že prav obupana. A bi bilo bolje, da bi opustila dojenje in ga začela hraniti z nadomestnim mlekom? Naj še dodam, da krvi v blatu ni bila nikoli prisotna. Sin bo 20.5. star 5 mesecev.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

prilagam vam slikici sinovih izpuščajev,

lp.

Draga bobi100,

žal zamujam z odgovorom – in verjetno so se v tem času težave že razrešile. Po fotografijah sodeč dvomim, da je izpuščaj povezan s prehrano, saj ni “urtikarielnega” tipa. Prej bi rekla, da uvajanje nove hrane sovpada s prebolevanjem kakšne od viroz z izpuščajem, ki je povezana s sitnobo, jokavostjo, a poteka brez bistveno povečane telesne temperature (ena takih s podobnim izpuščajem je okužba z virusom parvo B19, ki je trenutno v Sloveniji zelo “živahen”, prava epidemija).

Seveda je enako možno, da je v jušni osnovi kaj, kar je povzročilo alergično reakcijo z atipnim izpuščajem – v takšnih pripravkih se lahko skriva še marsikaj, kar ni zapiosano v deklaraciji, ker gre za mikrogramske koncentracije. Gorčica nekaj dni pred izpuščaji – zelo malo verjetno, da je povezana z izpuščaji.

Če bi bila jaz na vašem mestu, bi skušala jesti čim bolj naravno, a brez strogih ločevalnih diet. Vsakega izpuščaja ne bi povezovala s hrano, pozorna bi bila še na vrsto pleničk, pralni prašek, mehčalec. Kadar bi bilo hudo, bi uporabila Fenistil kapljice (ali kakšen drug antialergik, ki vam ga napiše pediater). Nikakor pa ne bi opustila dojenja.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni Dr.Cerarjeva,
midve z Anno Mario sva ‘vasi’ dolgoprogasici – upam, da se naju se spomnite. :))

Anna Maria ima sedaj 7 mesecev (kor.4,5), teza 7kg, odkar smo odsli iz Porodnisnice (februar) je hranjena z HIPP 1 Combiotic. Po njem ni imela (dosedaj) nobenih tezav, zelo rada ga je pila, ni polivala, nikoli bruhala, blato je bilo lepe rumene barve, vecerni krci so tudi pred kaksnim mesecem izzveneli… Popila je po 5 – 6 obrokov na dan, od 130 do 180 ml, kar je zneslo od 750 – 850 ml na dan v zadnjem casu. Zdravil ne dobiva, razen standardnega AD3 in pa Ferrum lek-a.

Pred dobrim tednom se je zacelo… z izgubljanjem volje do pitja mleka, skoraj ‘borbe’ za vsakih popitih 10ml, pa do manjse skupne kolicine mleka na dan (tudi zaskrbljujocih samo 550ml pred dvemi dnevi),bolj zelenega, gostega blata, pa do rdeckastih neenakomernih izpuscajev – flekov na podrocju cela, okrog oci, obrvi, lickih, …ki nastanejo po hranjenju in izginejo po kaksne pol ure. Te izpuscaje sem najprej povezala z nosenjem kape in odstranila vse, kar ni 100% bombaznega, potem pa sem opazila, da nastanejo fleki tudi po hranjenju, ko je brez kapce na glavi.
Za slabse pitje mleka sem najprej ‘obsodila’ morebiten prihod zobkov (ali je ze mozno?), saj se v zadnjem casu tudi bolj slini, pogosto z roko drgne v dlesni, kot da jo srbi, in dosti bolj je navdusena nad dudo…. Potem sem menila, da je krivo to, ker sem nehala prekuhavati steklenice in cuclje (pediatrinja je rekla, da je ze skrajni cas)…

Vceraj sem zamenjala mleko za HIPP 1 ORGANIC, ki je sicer bolje (tudi Anna raje pije tega), vendar se obcasno se pojavi kaksen izpuscaj in ponovno zacela prekuhavati steklenice in cuclje.

Ker ne bi rada prevec eksperimentirala, se obracam na vas, saj vem, da je vas kos znanja in izkusenj ‘brez dna’. Prosim vas za nasvet, kaj storiti.

Pa se nekaj: ali za uvajanje goste hrane in spremembno mleka v HIPP 2 upostevam Annino realno ali korigirano starost? Ker imam sama mocno alergijo na sadje (jabolka, hruske, nektarine, breskve…), pa tudi na orescke (mandeljni…), ali navedenega sploh nikoli ne uvedem na njen jedilnik?

Drugace je Anna Maria prav fajn, nic tezaven in skoraj vedno dobrodusen otrok. Vesela sem, da smo premagali marsikatero izmed crnogledih napovedi. Vsekakor se v Mostecu vidimo, lep pozdrav in hvala za pomoc ze vnaprej!

Dragi Štajerci,

se opravičujem za zamudo pri odgovoru – v upanju, da so težave bodisi mimo, ali pa da ste jih rešili s pomočjo domačega pediatra.

Po tem, kar ste zapisali, je seveda povsem možno, da je prišlo pri Anna Marii do razvoja preobčutljivosti na eno od sestavin adaptiranega mleka, najverjetneje na eno od beljakovin. Vsaj izpuščaj, ki ga opisujete, je sumljiv. V tem primeru vam menjave vrste nadomestka ne bodo pomagale in je edina prava izbira Aptamil Digestive Care.

In seveda uvajanje mešane hrane – Anna Maria je dovolj stara (upoštevamo neko srednjo pot – polovično korekcijo; in ker se danes začne uvajati gosto hrano že pri 4 mesecih starosti, je pravi čas za novosti v njeni prehrani). Če ste vi tak alergik, bi bila seveda zelo previdna pri uvajanju novega – začnite s sadjem kot je banana, jabolko, previdni bodite z jagodami, malinami. Od zelenjave je dovoljeno skoraj vse, morda z zakasnitvijo paradižnik, v začetku vse kuhano (ampak ne razkuhano, lahko je malo al dente). Od mesa začnite s piščančjimi psmi – belim mesom. Oreščke pa za kar dolgo časa pozabite. Pri koščičastem sadju (marelice, breskve) obvezno odstranite lupino.

Bodite tako optimistični in sončni še naprej – otroci so pogosto “ogledalo” svojih staršev, še zlasti v razpoloženju.

Pozdrav,

New Report

Close