Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija na vonj?

Alergija na vonj?

Včasih sem res prekomerno uporabljala dišeče svečke, eterična olja in parfume … samo, saj jih marsikdo, pa ga ne doleti “alergija na vonje”.

Kot sem že zgoraj napisala, me je najprej začel motiti moj parfum, potem je šlo pa kot domine – motilo me je vedno več vonjev.
Trenutno uporabljam na novo odkriti prašek iz DM in sicer Denk mit Ultra sensitive (ohne parfumstoffe).
Na začetku je bila kar huda kriza, potem se pa človek počasi navadi. Izgubiš precej družbe, ker enostavno ne razumejo, da ima nekdo, za katerim so se prej valili oblaki vonjev, sedaj težave že s premočnim vonjem praška ali mehčalca.
Motijo me tudi vonji mandarin in limon, vsi vonji, ki “odišavijo” avto ali stanovanje (razni ambi pur in podobne zadeve). Lahko pa uporabljam pril (bel). Na tržišču je trenutno mnogo več kozmetike brez vonja, kot jo je bilo pred petimi leti, ko sem praktično tavala v temi.
Delam z ljudmi in imam nemalokrat težave, ko se pojavi kdo s premočnimi vonji.
Nekajkrat sem zapustila službene sestanke iz enakih razlogov. Zaenkrat me vodstvo razume in nimam težav.
Včasih, ko dalj časa ne naletim na močan vonj in si mislim, da je že bolje z mano in nimam več težav z vonji, me spet “preseneti” kakšen vonj in potem sem dva dni čisto hin.
Najprej dobim občutek omrtvičenosti ust in spodnjega dela obraza, pojavi se res močan glavobol in odrevenelost rok in nog. Takrat je edini izhod svež zrak, veliko vode, po možnosti postelja, kakšna tableta proti alergiji (ki, po moje, nima kakšnega posebnega učinka) in mir, da zadevo enostavno odležim, dokler se ne počutim bolje.
Bila sem tudi na bioresonanci. Gospa mi je rekla, da gre za prezasičenost telesa in da se zna celo zgoditi, da se bom nekoč spet lahko parfumirala (itak nimam nobene želje več, da bi se še kdaj). Njena razlaga je bila, da se zadeve nalagajo v telo in se potem, ko nehaš telo obremenjevati, skozi leta “luščijo” in enkrat si “ozdravljen”.
Jaz bi rada enkrat spet “normalno” živela, pa če nikoli več ne kupim ene dišeče stvari.
Ni luštno, se pa navadiš. Najbolj žalostno je, da tudi domači težko sprejmejo. Če bi imela alergijo na npr. jajca, bi vsi razumeli, tako pa gre za bolj abstraktno zadevo in jim težko dopoveš, da morajo tudi oni uporabljati posebne praške, ne smejo imeti dišav v stanovanju …
Bila sem tudi na pregledu pri zdravnici z Golnika in ona mi je rekla, da gre za multiplo kemično preobčutljivost. Precej sem prebrala na netu pod MCS – multiple chemical sensitivity. S to težavo se v svetu ubada precej ljudi.
Torej, nismo edini ;-)) (lepa tolažba, ne?!?)

Potrebno je razstrupiti telo, se razkisati in okrepiti črevesno floro, tako, da potem ne reagiramo na vsak vonj.Tako delo na sebi traja več mesecev,

lp

Potrebno je razstrupiti telo, se razkisati in okrepiti črevesno floro, tako, da potem ne reagiramo na vsak vonj.Tako delo na sebi traja več mesecev,

lp

Lep pozdrav!

MCS Ker imam, kar nekaj vprašanj za vas, Vas prosim za kontakt na osebni mail([email protected])
Hvala.
Tudi sam menim, da gre pri meni za MCS, vendar moja osebna pulmologinja še ni slišala za to diagnozo.

Pozdrav tudi vsem ostalim, ki ste se pridružili v minulih dneh!

Sprašujem vse, ki ste kdaj slišali, ali poznate MCS, kaj menite o tem, kar sem napisala že v enem izmed mojih prejšnjih pisem.
(kopiram:)
Ko ste zadnjič omenil MCS – Multipla Chemical Syndrom, sem malo brskala po spletu in našla zanimive podatke; predvsem se mi je zdel zanimiv naslednji: da tega sindorma v medicini ne priznavajo za organsko bolezen…
Mogoče niti ne alargijo.
Nadalje prebiram celo o tem, da se to motnjo jemlje, diagnosticira kot psihično motnjo, psihično bolezen… Kaj menite o tem?

Bisa, lahko napišeš kaj več o razstrupljanju?
Si mogoče sam/ kaj takega dal/a skozi?
Rezultati potem/prej?

Lahko rečeš še kaj več o: …se razkisati in okrepiti črevesno floro, tako, da potem ne reagiramo na vsak vonj.

Pozdrav vsem in obilo zdravja! Srečno v 2009!

SANOMI,prosim poglej na sosednji forum Zdravilstvo,

lp

Pozdravljeni!
Zopet se malo oglašam.Dobila sem datum ko grem na Golnik in sicer 20.2.09, bom javila kaj se bo dogajalo. Drugače sem kar dobro, če nisem izpostavljena vonjem določenih parfumov. Če kdo od vas pozna koga v tujini, lahko Nemčija ali kaka druga država naj povpraša kaj o tem vedo tam. Moja mama ima kandido tipa A in je iz Nemčije dobila tablete prav za ta tip bolezni, pri nas imajo eno vrsto tablet za vse 3 tipe. Čudno. Ne vem iščimo širše. Nekdo sigurno še kaj ve o tem. Držite se in lep pozdrav.

Lep pozdrav vsem…
Po nekaj letih agonije, sem se danes ponovno odločila, da malo pobrskam po netu, če bom slučajno našla kaj novega o mojem problemu… in ugotovila, da ste napisali že vse… točno to se meni dogaja in točno tako se jaz počutim… Ko se mi je zadeva pred 10 leti začela, sem se itak počutila kot nekakšen freak-out vesoljec in veliko časa in energije sem porabila, da sem drugim ( in predvsem) sebi dopovedala, da se to lahko zgodi tudi “normalnemu” človeku…
Vidijm, da že nekaj časa nihče več ne piše na tem forumu in da v bistvu nihče od vas ni našel rešitve ali pisal o tem, da je motnja izginila…. Če še kdo kaj ve, kar bi nam koristilo, bom presrečna, da to tudi napišete…
LP
E.

Ko vidim avtobus iz 10m mi gre ze na bruhanje moj organizem ne prenasa tega vonja ta vonj je tu v vlakih.Zanima me ce je to alergija.

Pozdravljena Sanomi.
Kakšna je situacija sedaj? Ali je kaj bolje?

Več na [email protected]

Pozdravljeni.

Še ena s temi težavami in kot je rekla moja pulmologinja nas prihaja vedno več s cele Slovenije.

Tudi sama imam močne zgoraj omenjene težave na barve, lake, predvsem pa na še v življenju pogostejše prisotna pralno-čistilna sredstva in parfume, sploh pri ljudeh ali množici le-teh, ki imajo kemična agresivna dušeča sredstva v enormni količini, da obtiči oblak še dolgo za njimi, ko odidejo. Težave, kot ste jih navedli zgoraj in močna stiska v pljučih, spredaj in zadaj, kot bi mi zasadil nože vanje. Nato krči mišic, glavobol, stiska pri dihanju, motnje zavesti. 

Zelo težko je živeti s tem, vas dobro razumem, sploh če delamo v okolju, kjer se temu ne da izogniti. Osebno delam v okolju polnem ljudi in se s tem dnevno borim. Hvala bogu imam sodelavce, ki večinoma opuščajo ali vsaj zmerno uporabljajo te škrate. Ne pa vsi seveda in pade tudi kak komentar, ki si samo mislim: “Upam, da ti ne bo potrebno tega razumeti na lastni koži.” Tuje težave pač ne bolijo. Je namreč v Sloveniji primer, kjer gospa s tovrstnimi težavami dnevno pada skupaj, ker se sodelavki v pisarni “špricata”. Samo da je parfum, pa če vsi okoli “pocrkajo”. Malo sem groba, se opravičujem, ampak se mi reva res smili, ker njeno okolje ne premore niti trohice empatije.

V skandinavskih državah imajo menda zgrajena naselja, kjer taki ljudje, delajo, živijo, hodijo v trgovine ipd. Ker problem imamo povsod: na delovnem mestu; trgovine zaudarjajo po praških in čistilih na policah, s strani ljudi, parfumi, čistila in klor za pomivanje trgovskih površin, parfumi v zračnikih, izdelki, ki jih prinesemo domov, zaudarjajo po vsem tem…; oblegane pohodne poti, morje … Skratka za znoret, če nimaš enormne volje, da boš to premagal.

Kako si pomagati?

Jaz osebno si delam sama naravne domače pralne praške, detergente za posodo, dezodorante, kreme … V trgovino po spletu kar se da, ostalo redko in takrat nakupim več. V prostoru čistilec zraka. Vsa oblačila, ki smrdijo po teh vonjavah perem dnevno, jih predhodno prezračim ter dodam kis, ki je velika pomoč pri razgradnji tovrstnih substanc. V stanovanje ne nosim nič, kar bi mi ga »okužilo« od zunaj. V službi … upaš na dober dan in empatijo soljudi …

Potem pa ne more škoditi še: čim bolj zdrav izvor hrane in pitne izvirske vode, s čimer se razstrupimo oz. se sploh ne zastrupljamo v tako veliki meri in ohranimo zdrava prebavila, ki vplivajo na cel sistem tudi na hormone in s tem povezanim občutjem v glavi. Kar pa spet pomeni, da je tudi tu lahko vzrok fizični in ne psihični.

Sprehodi v gozdu, ob morju, hribi …  izven sezone ali neobljudene poti. Če se pojavi astma zaradi zapletov pri pljučnici baje ni veliko upanja za odpravo težav, če zaradi okolja, je menda po besedah zdravnika velika verjetnost uspeha, če se za eno leto zamenja okolje: morje ali hribi nad 1500 m. Kar potegne za sabo seveda še finančno stanje.

Zdaj pa še o (»psihičnih«) vzrokih:

Poleg nezdravljene pljučnice, angine … drugih AI boleznih …, EoE – bolezen požiralnika kot obrambne linije, je potrebno vedeti, da smo v sodobnem času izpostavljeni enormnim količinam strupov v različni obliki: aditivi v hrani, klor in zdravila v vodi, ki se jih ne da prečistiti skozi čistilno napravo, antibiotiki v mesu, oblačila, kozmetika, pralno-čistilna sredstva, ozračje, strupi za izgorevanje v dizelskem gorivu ……. Vsaki dan se pojavi 1500 novih konzervansov … Tako da ne bi iskala vedno istega dežurnega krivca tega ubogega stresa, ker so imeli včasih ljudje še trše življenje, pa ni bilo tovrstnih obolenj, res pa je tudi, da okolje, hrana in vse našteto niso bili polnih strupov. 

Verjetno bo samo čas pokazal prave vzroke in upam tudi rešitve, ko bo sistem pripravljen to priznati ali ga bodo v to prisilili ljudje.

Vsem veliko zdravja in srečno.

New Report

Close