alergija na sonce?
živjo!
lansko poletje so se mi po telesu pojavili rdeči madeži, ko sem se sončila na soncu. prej nikoli nisem imela takšnih težav. uporabljala sem olje za sončenje.
zanima me, če kdo ve, ali ti madeži na koži (niso srbeli) pomenijo, da sem alergična na sonce in ali se bodo tudi letos pojavili, če bom izpostavljena soncu.
naj še povem, da še nikoli nisem bila v solariju.
lep pozdrav
Jaz sem potrebovala 2 leti, da sem pokapirala, da sem alergična na sonce. Pojavili so se mi rdeči srbeči izpuščaji, a sem najprej mislila, da je kriva ta ali ona krema, umazano morje… dokler mi ni kapnilo. Imam pa to srečo, da se mi alergija pojavi le, če me sonce opeče (lahko tudi komaj opazno), sicer pa sem lahko na soncu.
Pri tebi gre tudi lahko za alergijo, saj se pri vsakem človeku alergija malo drugače pokaže.
teja
lp
Meni je bilo na bicom terapijah kamor vozim hčero rečeno, da alergije na sonce ni.
Vzrok, da koža odreagira z rdečico in srbečimi izpuščaji naj bi bila neka snov v telesu, ki ob stiku s soncem izzove alergično reakcijo-fotoalergija.
Sama imam že od rojstva sina, to je dobrih 10 let vsako leto na morju probleme s kožo. Drugače ne. Tam en tretji dan me začne med lopaticami, spredaj pri prsih, na straneh beder in na nartih obupno srbeti in ima videz kot da sem se vrgla v koprive. Pomaga senca in hladni obhladki. Do sedaj nisem jemala ničesar, razen kalcija, ki pa vsaj meni ne pomaga. Prav tako se zmeraj prej že malo posončim, ne sicer v solariju, a tudi to ne omili težav. Veliko jih pa ima po predhodnih obiskih solarija manj težav ali pa sploh ne. Sedaj smo na testiranju odkrili, da imam gljivice-candido in prav možno je da je vzrok težav v tem. Ker dojim sem na strogi dieti in prav zanima me kako bo letos, bom pa šla še tudi v solarij.
Meni solarij pomaga.
Prvo leto, ko se mi je alergija pojavila, sem bila cela taka, kot bi padla v koprive, srbelo, peklo, zatekalo… Pomagali so samo hladni obkladki ter senca, da je bilo znosno. In popolnoma nič sonca!! S sončnikom in majico v vodo in takoj nazaj v senco!
Naslednje leto isto, čeprav sem pri zdravniku dobila tablete proti alergiji :(( Tudi naslednje nič razlika, čeprav sem tablete proti alergiji začela jemati že dober teden pred odhodom na dopust.
Zdaj pa vsako leto, dobra dva meseca prej začnem hoditi v solarij.
V začetku 2x na teden po 2-3 minute, potem pa malo po malo daljšam čas in hodim bolj pogosto, običajno v teh dveh mesecih “naberem” cca 2 do 3 ure solarija.
Na dopustu se mi pojavi mogoče še kakšna pikica, kaj več pa ne. Vsako leto je stanje boljše:))
Tudi moj zdravnik in tudi dermatolog se s takim načinom obiskovanja solarija strinjata, saj dejansko ne pretiravam.
No ja, meni solarij pomaga, ampak res tako, da začnem hodit kaka dva meseca prej, malo po malo.
Prvo leto sem poskusila tako, da sem šla trikrat ali štirikrat pred dopustom, pa ni bilo haska, z res dobro podlago pa gre tudi dopust lepo mimo.
Pa vseeno, čeprav hodim v solarij 2 meseca in tik pred dopustom tudi 4x (po cca 4-6 min) se koža le pripravi, vsega skupaj pod lučkami še nisem toliko, da bi se sploh začela kaj barvati.
Pretiravanje s solariji pa popolnoma verjamem, da škoduje. Ampak ločiti je treba dva meseca previdnih priprav pred sezono ali pa celoletno “nabiranje” barve, z obiski po 20-30 minut parkrat na mesec.