Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Alergija na sonce

Alergija na sonce

Spoštovani!
Vsako poletje (že 6 let) me na morju muči alergija na sonce. Prvič sem jo dobila, ko sem bila stara 19 let in sem bila na Cipru, kjer je sonce močnejše kot pri nas. Od takrat se mi ponavlja ob vsakem sončenju, kljub temu, da jemljem Claritine (ponavadi ga začnem jemati teden ali dva pred odhodom na morje in ga jemljem do prihoda domov). Ali lahko alergijo preprečim kako drugače? Če to ni možno ali obstaja vsaj kakšno mazilo, ki bi blažilo simptome (rdečina in srbečica na prsnem košu, nadlakteh, na tretjem členku prstov, stegnih, občasno tudi na mečih)? Dobila sem že mazilo Cuterid in Cuterid v hladilnem mazilu (pripravljen v lekarni) vendar nobeno mazilo ni pomagalo (oziroma je srbečico še poslabšalo).

Najlepša hvala za odgovor.

Irena

Spoštovani!

Na žalost je edini učinkoviti ukrep v vaši situaciji izogibanje sonca. To vam gotovo ni po volji, a druge poti žal ni. Za zdravje dobite dovolj sonca brez sončenja, tako da je edini problem estetski učinek porajvele kože, ki se mu boste morali odpovedati. Sončenje pa sploh ni zdravo.

Drugače pa razen omenjenih zdravil zaenkrat še niso iznašli učinkovitejšega sredstva.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljena,

tudi jaz imam alergijo na sonce že približno 10 let. Hodila sem že po injekcije, jemala tablete in podobno. Lansko leto sem naletela na zdravnico, ki mi je predpisala tablete, ki sem jih jemala 1 mesec preden sem šla na morje. Mislim, da so se imenovale Telfast ali nekaj podobnega. Žal nimam več škatlice, da bi pogledala. Predvsem pa pravijo, da ta alergija, ki jo imamo in naj bi bila alergija na sonce , včasih pomeni tudi občutljivost na kreme za sončenje. Jaz sem lani v lekarni dobila eno nemško zadevo v mleku, ki je popolnoma brez vonja in škodljivih dodatkov. Mazala sem se samo s tem mlekom in res nič drugega. Alergije nisem dobila in kar boljši občutek imam za letošnji dopust. Je pa res, da nisem bila na soncu med 12 in 4 uro, ko je sonce najmočnejše.

Lep pozdrav, Kaja

Hvala za pojasnilo iz lastnih izkušenj.

Janko Kersnik

Doma sem pogledala : mleko za sončenje se imenje ILRIDO. Upam, da ti bo pomagalo.

LP, Kaja

New Report

Close