Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni alergija na pršico in sedežna

alergija na pršico in sedežna

Spoštovani!
Imam sina , ke je alergik na pršico, posledično ima tudi astmo v blažji obliki. Jemlje min. dozo Flixotida, Ventolina že dolgo ni potreboval.IIma pa stalno zabasan nos, za useknit ni nič, ne pomaga noben pršilec. (kortikosteroid). Živimo v majhnem stanovanju, sin skupaj z bratom spi v eni sobi, midva z možem pa v dnevni. Sin ima prevleke za jogi, odejo in blazino, brat pa ne.(Ker je finančno drago, ima brat samo zaščito za jogi, ki jo perem redno skupaj z posteljnino.) Midva z možem spiva v dnevni sobi, kjer se čez dan največ zadržujemo. Problem je sedežna garnitura. Trenutno imamo usnjeno, vendar na njej ni prijetno spati. (se preveč potiš). Kako je s sedežno mikrofibra- zadrži kaj pršice, najbrž ne. Ali obstajajo kakšne sedežne, ki imajo vgrajeno prevleko proti pršicam, potrebujemo tako za ležiščem. Odstranili smo tepihe zavese. Mislim, da je problem, ker imamo malo kvadrature in 3 ležišča. Nimamo prostora, razen kopalnice in veže, kjer ležišča ne bi bilo. Hvala za nasvete.

Spoštovani,
jaz bi se najprej vprašal, kaj je razlog za oteženo dihanje skozi nos. Značilnost alergijskega rinitisa je, da se zelo dobro odzove na nosno glukokortikoid. Če se ne, potem je treba iskati še kakšen drug razlog. Zanesljivo menjava sedežne garniture nosu ne bo pozdravila. Pregled pri otorinolaringologu je potreben.
Kakorkoli, alergijo za pršico ima, astmo ima in ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti alergenu imajo neko mesto, čeprav precej majhno. Ne znam pa odgovoriti kar na splošno, katere sedežne garniture so iz materialnov, ki prepuščajo samo vodne hlape, na primer goreteks.

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close