Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Alergija na pršice, astma

Alergija na pršice, astma

Pozdravljeni,
že večkrat ste mi pomagali z nasveti. 11-letna hči ima astmo. Poleg astme ima diagnoze še: atopia, alergični rinitis, dermatitis, bronhialna preodzivnost. Alergična je na pršico, zgodnja drevesa in trave. Alergija na drevesa se kaže predvsem s srbenjem kože, ki je posuta z drobnimi pikicami, alergija na pršico pa s srbečimi očmi, izcedkom iz nosu in težkim dihanjem. Ker kljub zdravilom ob stiku z večjo količino pršic (zavese, neoprana odeja, nezaščiten jogi, preproga,…) dobiva astmatične napade, je pulmologinja predlagala imunoterapijo. Zdi se mi, da so alergije vedno bolj izrazite. Držimo se vseh navodil, doma nimamo preprog imamo usnjeno sedežno garnituro, smo brez zaves,…, tako, da doma večinoma nima težav zaradi alergije. Jih pa ima drugje. Pulmologinja me je malo presenetila z imunoterapijo, zato je tudi nisem spraševala o podrobnostih. Seveda se bova o tem pogovarjali še pred pričetkom zdravljenja, prej bo naredila še kožne vbodne teste za alergije,… Bi pa jaz do takrat bila rada pripravljena, da bom sploh vedela kaj spraševat.

V katerih primerih se zdravniki odločajo za imunoterapijo? Kakšna so lahko tveganja in stranski učinki? Ali se to lahko opravlja v ambulanti (v začetku, ko se viša doza), ali samo na pediatrični kliniki? Ali ni običajno, da se alergije in otroška astma umirijo v adolescenci in ob koncu adolescence tudi minejo (vsaj začasno)? Se mora izogibati tudi navzkrižnih alergenov? V kolikih odstotkih je imunoterapija sploh uspešna?

Imunoterapija je varna metoda desenzibilizacije, enako kot to že dolgo varno počnejo pri alergiji na osje/čebelje pike. V telo se vnaša minimalna količina alergena in s tem doseže, da telo postane tolerantno na ta alergen.
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/nove-metode-specificne-imunoterapije/
http://ambulanta-meznar.si/imunoterapija-desensibilizacija.html
http://www.zbornica-zveza.si/dokumenti/kongres_zbn/pdf/312E.pdf
http://www.aacijournal.com/content/7/S1/S5
http://www.espai-eg.org/Journal/10-2/Review%2010-2.pdf

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za linke, sem danes že vse prebrala :).

Me pa še nekaj muči. Ne vem, če sem pulmologinjo prav razumela, ker je od tega mnilo že dve leti. Je res, da znajo alergije po končani puberteti izzveneti, oz. se astma umiri pri precejšnjem odstotku otrok? Čemu je potem smiselno pričeti z imunoterapijo, če je pričakovati, da se bo stanje v roku nekaj let (hči jih ima sedaj 11) vsaj deloma samo od sebe umirilo? Še vedno me namreč malo skrbi jemanje zdravil in reakcije, ki bi lahko sledile.

Vem, da s tem verjetno ni nič povezano, kot kaže pa tudi na cepiva reagira, zato od drugega leta dalje ni bila cepljena. V začetku OŠ je imela alergologa, ki je zaradi reakcij na cepiva v zgodnjem otroštvu predlagal konzilij, ki pa se po dobrih dveh letih še ni zgodil. Sedaj sva tam naročeni marca.

Hči je precej zdrav otrok kar se tiče infekcij, ima pa toliko več težav z alergijami in to že od samega začetka. S tem, da so testi v obdobju dojenčka pokazali le mejno alergijo na beljak, ostalo pa je bilo negativno. Do vstopa v šolo. Skozi celo zgodnje otroštvo je bila nagnjena k izpuščajem, vendar temu nismo polagali velike pozornosti, glede na alergološke izvide. Predvidevali smo (pediater, jaz), da ima poleti izpuščaje od vročine, pozimi pa je dosti nahodna. Pa se je izkazalo, da ni tako. Težko dihanje sem opažala že vsaj pol leta pred prvim resnejšim poslabšanjem, a razen vas, ki ste me, ko sem sama opazila piskanje v pljučih (ni bila prehlajena, ni imela vročine, ne kašljala), takoj vzeli resno, me ni poslušal nihče. Na urgenci me je takrat zdravnica odpravila, češ, da je otrok popolnoma zdrav, pediater pa, da sem zagotovo narobe slišala.

Ja, astma (in alergije) in vsi obrazi atopičnih bolezni se lahko v puberteti močno spontano umirijo ali omilijo in se tudi v odrasli dobi ne povrnejo več. Ostaja pa delež, kjer puberteta ne povzroči izboljšanja in se vlečjo težave tudi v odrasli dobi. Pubertetni hormoni blagodejno vplivajo na potek bolezni. Ni mogoče napovedati, v kateri skupini bo otrok.
Terapijo predlagamo glede na stopnjo težav. Če otroka zelo ovirajo, potrebuje veliko zdravil in visoke odmerke, potem je imunoterapija seveda zelo priporočena. S tem se bo zmanjšala ali celo čisto opustila potreba po zdravilih in otrok bo brez neprijetnih težav, ker bo telo tolerantno na alergene. Ampak vaša beseda je zadnja. Pogovorite se še enkrat s pulmologinjo o tveganjih in dobobitih, tudi o morebitnem čakanju do 15. leta, ko se že točno vidi, kako zaradi pubertete izzvenijo atopijske bolezni.

Tole postavljanje diagnoz ali dajanje nasvetov preko interneta je pravzaprav zelo tvegano, ampak vsaj tokrat je zaleglo:=)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close