Alergija na ospen?
Spoštovani,
naša 6-letnica je šesti dan po jemanju antibiotika Ospen dobila izpuščaj po celem telesu, največ po trebuhu, hrbtu in rokah, nekaj tudi po notranji strani stegen in na kolenih. Pediatrinja sumi na alergijo na penicilin, zato je predpisala Claritin. Po prvi tabletki so popoldne izpuščaji skoraj izginili, zjutraj pa so se ponovno pojavili po prstih na rokah, nogah, obrazu, tudi po trebuhu. Zdi se mi, da so prstki na rokah malo otečeni. Kljub Claritinu še niso pričeli izginjati. Zanima me, koliko časa koprivnica, posledica antibiotika, traja? Ospen smo prenehali jemati takoj po pojavu izpuščajev. Ker smo dobili napotnico za alergologa, me zanima, kako poteka testiranje? Naj povem še to, da je prej že večkrat imela predpisan antibiotik, Hiconcil, tudi Ospen tablete, sedaj, nazadnje pa Ospen sirup.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Ker je več vrst mehanizmov alergičnih reakcij, je to pogosto, da se pojavi šele po nekajkratni izpostavljenosti, kot je v njenem primeru. Snov, ki sproža alergično reakcijo, se izloča do enega tedna.
K alergologu morate za testiranje na zdravila na Golnik.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik