Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika alergija na nikelj in palladium chlorid

alergija na nikelj in palladium chlorid

Pozdravljeni !

Pred 3 leti so mi naredili zobno protezo, katere se nikakor nisem mogla navaditi, saj sem imela stalno občutek suhosti v ustih in težave pri govoru. Zobozdravnica me je žal šele pred kratkim poslala na epikutano testiranje na dentalne alergene. Slednje je po 48 in 72 urah pokazalo močno pozitivno reakcijo na testnem polju 15 nikelj (++) ter na polju 23 palladium chlorid (++).
To je očitno vzrok neprenašanja moje proteze.

Kaj mi svetujete, kaj se lahko koristi namesto tega ? Imam samo zgornjo protezo – manjkajo mi dvojke, štirice in petice. Ostale zobe imam svoje. Stara sem 56 let.

hvala lepa za nasvet

Pozdravljeni,

če vam res manjkajo samo ti zobje (torej imate še vsaj 2 šestici in dve trojki) se vam brez problema naredi totalni porcelanski fiksni most, kar je v vsakem primeru (estetsko, funkcionalno, trajnostno in perspektivno) boljša rešitev od vsake proteze.
Če pa imate samo še enice in trojke pa je rešitev ali po dva implantata na vsaki strani ali pa izdelava snemne proteze iz titanove baze.
Lp Andreja

Problem so trojke, ker so slabe, predvsem leva nekoliko majava. Obe šestici imam trdni, sicer s starimi amalganskimi plombami. Prosim še za dodatne odgovore, ker sem res v precepu, kaj narediti, saj me je zobozdravnica opozorila, da bi mi v primeru neustreznosti ponovna proteza pripadala zopet šele čez 3 leta.

Torej so implantanti brez vsebnosti teh dveh elementov ? Ker moja zobozdravnica o tem ni prepričana oz. nima izkušenj v tej smeri.

Kaj pa je titanova baza ? Se tako protezo da dobiti preko zdravstva ali je samoplačniško ?

Kakšno pa je vaše mnenje in izkušnje o protezah iz plastike ?

Kaj pa varianta pozlatitve obstoječe proteze – ali je to dovolj, da alergent nima vplivov na telo oz. ustno votlino ?

Hvala še enkrat za pojasnitve

Pozdravljeni,

majavost sama po sebi ni tako pomembna – morala bi videti rtg-sliko (ortopan) da bi vam lahko svetovala. Če se da trojki uporabiti je totalni mostiček definitivno najboljša rešitev.

Implantat je iz 100% titana

Ne vem. Ne poslujem z ZZZS in kot vedno pravim, obrnite se na njih. Oni režejo kolač, naj vam razložijo kak kos vam pripada.

Sama plastika pri vas ne pride v poštev, ker ni dovolj trdna. To je rešitev le pri totalnih protezah (ko ni nobenega zoba v ustih)

Pozlatitev bi morda šla, kar se alergenosti tiče. Vendar domnevam, da se vaši trojki in ostalim zobem slabopiše, ker nosite protezo. Preživetje protez (kot jo imate verjetno vi – naslonke in zapone) je v 10 letih 30%, ker slabo vplivajo na zobe nosilce, preživetje mostička pa 90%. Toliko v premiselk.
LP Andreja

New Report

Close