alergija na mleko in jajca
Lep pozdrav!
Moji hčerki so pred enim mesecem s testom potrdili alergijo na mleko in jajca. Stara je skoraj osem mesecev, uživa že gosto hrano, jo pa tudi še dojim. Seveda sva obe na strogi dieti. Zanimajo me podobne izkušnje, kakšen okusen recept, da si popestriva jedilnik in mogoče kaj o tem, kaj sledi… Možne druge alergije ipd…
Vseh nasvetov in informacij bova zelo veseli!
Pozdravljena Asja,
tudi mi se soočamo s podobno alergijo, moja hči Ema je od tretjega meseca dalje alergična na jajca in mleko, pri štirinajstih mesecih pa so ji ugotovili tudi alergijo na jabolko. Dojila sem jo trinajst mesecev, kljub strogi dieti, ki sem se je držala.
Po testiranjih na pediatrični kliniki v Ljubljani, so nam svetovali posvet z dietetičarko v njeni posvetovalnici. Pred vstopom v vrtec nam je bila v veliko pomoč, saj v našem vrtcu še niso imeli podobnega primera.
Če bi rada še kakšno bolj točno informacijo, pa se mi lahko javiš tudi na moj e-mail…
Uživajte in čimmanj težav, Tjaša&Co.
Asja,
veliko informacij o alergijah boš našla na straneh med.over.net-a, na naslovu:
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/
Miša,
če imaš kakšen svoj recept ali kakšno izboljšavo, napiši! V letu dni se je pri nas že marsikaj spremenilo. Naja sedaj (pogojno) že uživa sojo in izdelke iz soje (jogurti, pudingi, sojini golaži,…).
V vrtcu nas najprej sploh niso jemali resno, ko pa je Naja tam prvič doživela resno anafilaktično reakcijo (dali so ji samo 2 lešnika!) pa so nas začeli bolj resno jemati. Pri zdravnici alergologinji na kliniki sem dobila uradno potrdilo – dietni list, kaj otrok lahko uživa in kaj ne. Poleg tega sem za gospo, ki skrbi za prehrano v Najinem vrtcu napisala tudi podrobna pisna navodila in recepte, da tako tamali kuhajo posebej. K sreči je v istem vrtcu še en fantek s hudimi alergijami in s celiakijo, pa še njena vzgojiteljica ima celiakijo, tako da je sedaj super.
Zdravo Karmen M.!
Razmišljala sem že, kako naj pridem v stik s tabo in sem prav vesela, da si se oglasila. Tudi mi se namreč ubadamo z alergijo (atopični dermatitis) pri naši Nadji, ki je zdaj stara 23 mesecev, alergijo pa ima že tako rekoč od rojstva. V aprilu pričakujemo še enega dojenčka in že zdaj me skrbi kaj bo, saj ima Nadja zelo omejen izbor hrane, tako da zanjo kuhamo posebej in če bo drugi otrok alergičen na drugo hrano kot Nadja res ne vem, kako bomo zmogli. Vi ste avgusta menda dobili tretjega otroka in zanima me, če ima tudi podobne težave, ali pa ste imeli tokrat več sreče?
Alergeni, ki Nadji povzročajo težave: pršica, jajca, mleko, mačja dlaka, soja, krompir, banane, jabolka (v tem vrstnem redu po višini IgE) in še mnogi drugi za katere testi niso bili narejeni, Nadja pa nanje močno reagira: agrumi, borovnice, korenje… Na srečo lahko je vsaj pšenico in riž, od sadja je le hruške, grozdje in češnje, od zelenjave le cvetačo, od mesa pa zajčka in purana. Uvajanje hrane nam gre strašno počasi, saj ima zaradi pršice, ki se ji ne da popolnoma izogniti (kljub velikim naporom), skoraj ves čas izpuščaje, in nikoli ne moremo biti povsem prepričani ali je razlog pršica ali hrana, ki jo trenutno uvajamo. Zato sem bila povsem impresionirana nad tvojimi recepti in vsebujejo ogromno različnih vrst živil…
Tvoji recepti so tudi nam v veliko pomoč. Nadja npr. obožuje palačinke in rižev narastek. Za rojstni dan bi ji rada spekla torto, pa nimam recepta za biskvitno testo… Imaš kakšen nasvet ali namig?
Nadjina najljubša sladica pa je zavitek iz hrušk (dokler ji niso ugotovili alergije na jabolko je bil to seveda jabolčni zavitek), saj za vlečeno testo ne potrebuješ ne jajc, ne mleka (le sam ga moraš pripraviti, saj kupljeno vlečeno testo v vseh meni znanih različicah vsebuje jajca). Tudi drobtine sama zmeljem iz doma pečenega in posušenega kruha. Sicer pa je priprava dokaj enostavna in zavitek je tudi primeren za zamrzovanje, tako da z eno peko lahko rešim problem popoldanskih malic za kar nekaj časa. Toplo priporočam.
Nadjo za zdaj še varuje tašča, tako da ni težav z vrtcem. Me pa zelo skrbi, kaj bo jeseni, ko bo šla v vrtec, saj tam pač ne izvajajo ukrepov proti pršicam…
Naj bo za zdaj dovolj, upam, da se še slišiva. Lep pozdrav!
Pozdravljene punce!
Nekih novih receptov žal nimam, saj moram priznati, da nisem preveč iznajdljiva in uporabljam kar tvoje Karmen. Mi največ jemo rižote z razno zelenjavo, ajdove žgance, polento na razne načine, sojine hrenovke (le tu in tam saj vsebujejo laktozo zato previdno), špinačo, ohrovt …..
Tudi mene zelo skrbi zaradi vrtca. V MB kjer jaz živim so mi pojasnili, da alergičnih otrok ne sprejmejo v vsak vrtec. Kolegica je imela kar nekaj težav (hčerka ima celiakijo) in na koncu jo je primorana voziti v vrtec oddaljen 20 km. Bi pa tudi jaz ponorela, če bi jedel mlečne izdelke, kar tako za poizkusit, ker takoj dobi drisko in potem nič ne je in….krog je začaran. Preveč se trudimo okoli prehrane, da bi kar tako prepustila vse skupaj. Zaenkrat je star 15 m in ga pazita babici, ki res kuhata tako kot smo dogovorjeni. Če bo možno ga bom pri babicah obdržala do 3 leta, drugače pa gre jeseni v vrtec in resnično upam, da ne bomo imeli preveč težav.
Pozdrav,
Miša