Alergija na mleko?
Pozdravljeni!
Naša deklica, stara 20 dni ima močne krče. Je samo dojena, krči pa so se pojavili že v porodnišnici, kar mi je nenavadno. Plenička je vedno pokakana. Blato je zelo tekoče, kot driska. Včasih popolnoma zelene barve, drugače rumenkasto. Krči so prisotni skozi ves dan, intenzivnejši pa zvečer in ponoči. Porodna teža je bila 3120g. Ob odpustu, dne 5.2., je bila teža 2945g, v sredo, 17.2., pa je bila njena teža 3250g.
Ker je starejši sin imel sum na alergijo na mlečne beljakovine, sem enako posumila tudi pri hčeri.
Prosim za pomoč, če so takšni krči pri novorojenčku normalni ali bi morda bilo dobro, da bi sama šla na mlečno dieto?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana,
značilnosti blata, ki jih opisujete, kažejo normnalno blato dojenega otroka – zelenkasto vodico z rumenimi kosmički, ki variira tako v barvi kot gostoti.
Težave = krči ? Če je bil jok že v porodnišnici, mi je bolj sumljivo bodisi na večjo lakoto, kot jo lahko potešite (prirast teže je zadovoljiv, a bi lahko bil večji), na pregrevanje (ko dojenček sesa, je to kot “aerobika” in če ne stanjšate kakšno plast oblačil, ji je lahko prevroče, zato joka – in si še poveča temperaturo…), seveda lahko tudi na zelo hlastno sesanje, ki so mu pridruženi boleči peristaltični valovi, predvsem požiralnika.
Še najmanj mi je sumljivo za alergijo na beljakovine kravjega mleka – ki je itak pri nas v pogostnosti precej precenjena diagnoza. Prava alergija ne mine v nekaj tednih, ampak lahko traja več let – in jo zelo težko dokažemo s preiskavami. Seveda pa ne bo nič narobe, če se vi za nekaj tednov lotite diete – torej brez svežega mleka, le kakšen jogurt, skuta. In če čez 10 dni težav ne bo – ter se bodo ponovno pojavile, ko boste spet uvedli mleko v prehrano, lahko govorite tudi o tej možnosti.
Pozdrav,