Ker sem imela težave po zaužitju mlečnih izdelkov sem šla na testiranje, kjer so ugotovili, da nimam encima za prebavljanje mlečnih izdelkov. Po zaužitju mlečnih izdelkov imam težave, tako da jih sedaj sploh ne uživam. Odkrila pa sem, da bolje prenašam kozji in ovčji sir, zato sedaj uživam tega, ker mi je bilo s strani dietetika rečeno, da je uživanje mlečnih izdelkov skoraj nujno zaradi vsebovanega kalcija. Zanima me kaj menite o nujnem uživanju mlečnih izdelkov, ali se jih da s čim nadomestiti? Pri uživanju kozjega in ovčjega sira me moti to, ker je polnomasten in zato nezdrav zaradi maščob (holesterola) ali pa se motim? Kaj mi svetujete v zvezi s tem?
Osebno menim, da ni prav, če ne marate mlečnik izdelkov, da se z njimi pretirano silite. Morda lahko posežete po kakšnem kefirju ali jogurtu z dodanimi laktobacili in občasno dodate kakšen košček ovčjega ali kozjega sira. Kalcij, ki ga veliko vsebujejo mlečni izdelki, lahko dobite tudi v kozarčku korenčkovega soka. Nekateri strokovnjaki menijo, da je v kozarcu (2-3 dcl) korenčkovega soka toliko kalcija, kot ga vsebuje pol kilograma kalcijevih tablet (v karbonatni obliki).
Z lepimi pozdravi,
Pozdravljeni,
ker imam INTOLERANCO na LAKTOZO že od desetega leta, bi rad podelil z vami nekaj izkušenj, veliko zdravnikov namreč še nima razčiščenih stvari okoli te zelo pomembne problematike in jo smatra, kot brezpredmetno za njihov poklic.
SIMPTOMI INTOLERANCE NA LAKTOZO iz osebnih dolgoletnih izkušenj (od najbolj do najmanj);
Simptomi se pojavijo v petih minutah po zaužitju mlečnih izdelkov!!
– močno napenjanje, smrdeči in neprijetni vetrovi, plini na vsako minuto
– brbotanje in zelo neprijetna bolečina v črevesju
– vnetje dvanajsternika ( 5 cm desno od popka), daljše obdobje uživanja ml. izd.
– utrujenost
– zazdraženost
– izpuščaji na koži
– potenje
– trzljaji v mišicah, napetost mišic
KAJ JESTI:
– pol deci mleka, zjutraj in zvečer
– DOMAČ SIR, kozji kravji, ki ne vsebuje dodanega mleka (vsi trgovinski ga vsebujejo)
– vso hrano, ki ne vsebuje MLEČNEGA SLADKORJA in SIROTKE, ki jo proizvajalci dodajojo prehrambenim izdelkom, kot poceni vezivo, vedno preverite izdelek pod “SESTAVINE”
– vsi jogurti, ki vsebujejo mlečne kislinske bakterije in katerim ni dodano mleko
– priporočam jogurte LCA
– začuda mi po čokoladi gorenjka nič ni, priporočam, lahko pojem celo 100g čokolado
– vsa peciva, kjer piše da izdelek ne vsebuje mleka, sirotke v prahu, mlečnega sladkorja, lahko pa izdelke, kjer piše, da so v izdelku lahko prisotni sledovi mleka, tam je doza zelo majhna
KAJ NE JESTI!!
– vsi sladki izdelki, ki za vezivo vsebujejo naslednja imena; mlečni sladkor, sirotka oz sirotka v prahu, laktoza
– medenjaki, pudingi, maslo!!, palačinke, sladoledi, sladka smetana!!
– vsi trgovinski siri, so premalo zorjeni, vsebujejo 40% umetnih mlečnih maščob
– vse Milke so polne teh alergenov, po tej čokoladi me enostavno hoče zmlet
– zaradi kazeina in industrijske predelave je mleko težje prebavljivo, zato je možno, da nam težav ne povzroča (samo) laktoza
– skratka vso industrijsko hrano imejte pod budnim očesom, beri pod SESTAVINE
– proizvajalec politank Maner je moral v Avstriji umakniti s polic določene izdelke, ker so vsebovale preveč CENENIH sladil in veziv iz SIROTKE, veliko ljudi je imelo težave z črevesjem
– jogurti ala mlečni napitki
Preden sem ugotovil kaj mi je, so me pošiljali od poncija do pilata, bolečine in neprijetni občutki so bili neznosni, bil sem 2x na gastroskopiji, potem mi je gastrolog šaril še po črevesju, pri nevrologu, na raznih preizkavah za alergije, samoplačniške ordinacije (ogromno denarja), dieta na celiakijo..,. NIČ OD TEGA NI POMAGALO, dohtar mi je reku da so verjetno živci…
Po večletni sagi z mojo prebavo sem iz tuje literature izvedel nekaj o INTOLERANCI NA LAKTOZO, našim zdravnikom je pač to nekaj za na kruh namazat, pa lahk crkneš zarad tega.
Po dietni prehrani brez zgoraj naštetih izdelkov je bilo veliko bolje, vsi simptomi pa so izginili po dveh tednih!! KAKO PREPROSTO in učinkovito!!
Sedaj živim čisto drugače, kot bi živel neko drugo življenje, z lahkoto se odrekam mlečnim izdelkom. Mleko pijem s cikorjo, kavo, jem kvalitetne jogurte, domač sir, pijem šupeče tablete z dodatkom kalcija, magnezija, D vitamin – 2x tedensko.
Jejte in živite zdravo,
priporočam naslednji članek:
http://www.bambino.si/sirotka_hranilo_zdravilo_in_se_veliko_vec_
in veliko uspeha pri premagovanju te bolezni.
ooooo kako vsesela sem te objave 😉
sem namreč v fazi odkrivanja vzroka moji težavi in kot vse kaže imam laktozno intoleranco..
in mora priznati da na sirotko v raznih zadevah sploh nisem pomislila..
je pa res da mi težave povzročajo siri, mleko, namazi, milke 🙂 maslo..sladoledi.. itd..
nekje sem prebrala da naj bi lahko uživala kozje mleko, da nima laktoze.. no ne vem če to drži.. nisem še poiskusila.. sem se pa zelo razveselila brezlaktoznega mleka jogurta in sira.
vaš nasvet mi je prav prišel saj sem se zanšla v popolnem kaosu, ker ne vem kaj naj jem in kaj ne.
me pa zanima menite da je domač sir uredu? mar ta ne vsebuje laktoze? sem čisto nova v tem tako da se ne spoznam..
hvala in lep pozdrav od ljubiteljice skutinih štrukljev in sladoleda 🙂
ahja :))