Alergija na mlečne beljakovine dojenček
Pozdravljeni,
Moja 5-mesečna hčerka je pred 14 dnevi začela pogosteje odvajati blato, približno 6-krat na dan. Prejema približno 80 % mojega izčrpanega mleka, mlečno formulo pa dobi, kadar mojega mleka ni dovolj – tako je že od rojstva. Pogostost odvajanja sem omenila pediatrinji, vendar je dejala, da ni razloga za skrb, saj je deklica vesela, normalno je in ne kaže nobenih drugih znakov težav.
Ker pa se mi stanje še vedno ni zdelo normalno, sem navadno mlečno formulo zamenjala za formulo brez mlečnih beljakovin, sama pa še vedno uživam mleko. Stanje se je nekoliko izboljšalo, saj zdaj odvaja 3- do 4-krat na dan. Opazila pa sem, da blato bolj smrdi kot prej. Danes sem po hranjenju opazila tudi rdečico na obeh ličkih.
Zanima me, ali je mogoče, da gre za alergijo na mlečne beljakovine? Razmišljam, da bi zato tudi sama prenehala uživati mleko. Ali lahko v tem primeru uživam kozje mleko namesto kravjega? Prav tako me zanima vaše mnenje o uporabi adaptiranega mleka na osnovi kozjega mleka?
Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Na alergijo posumimo0, ko ima otrok težave. Če odvaja blato okoli 6x na dan, pri tem pa nima bolečin, napenjanja, ni driska in lepo napreduje – pridobiva na telesni teži, odsvetujemo ekperimentiranje z različnimi formulami. Ob tem boste mogoče zmanjšali število odvajanj, pridobili pa druge težave.
Če je koža na licih suiha, zadebeljena, pordela, pokažete pediatru in ne uvajate sprememb pre posvetom z njim. Manjše težave ne zahtevajo ukrepanja, saj izzvenijo. Kar naprej manjevanje pa povzroči dodatne hujše težave.
Kozje mleko se sicer odsvetuje, razen v primeru, da je dodan vitamin B12. Je pa lažje prebavljivo. TUdi sicer imata kravje in kozje mleko eno od obeh verig beljakov popolnoma enako. In pri alergiji8 na kravje mleko je kozje enako odsvetovano.