Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija alergija na KM pri 1 letu?

alergija na KM pri 1 letu?

Podzdravljeni!
Imam 13 mesečnega sinčka. Do 4 meseca je pil zgolj novalac1, po 4. mesecu smo začeli uvajat gosto hrano in od takrat naprej je spal vedno slabše. Pri 9. smo začeli uvajat kravje mleko v kuhanih obrokih ( polenta, gres za večerjo…)…jogurte, skuto, sir pa je jedel že prej. Zadnje tri mesece je njegovo spanje katastrofalno…zbuja se na dve uri…kriči, se zvija..nikakor se ga neda potolažiti. Vmes pa kakor po čudežu kakšno noč prespi sam, tudi če se zbudi sam zaspi nazaj…dober teden nazaj mi je kapnilo da ima mogoče težave zaradi kravjega mleka..večeren obrok smozato namesto na kavjem mleku pripravljali na adaptiranem…in mali je 7 dni brez joka prespal cele noči….in smo že mislili da je naš problem s spanjem rešen:)
včeraj pa:…običajno je jugurt za malico ob 3h popoldne ( vsak dan od nekje 7 meseca)..včeraj pa je naneslo tako da je malical šele ob 17h…in ponoči se je spet zbujal in neutolažljivo jokal..

Zanima me če je možno da se je pri sinu tako pozno pokazala alergija na kravje mleko?
So to kar sem opisala sploh lahko znaki alergije?
Adaptirano mleko ki ga pije je tudi izdelano iz kravjega mleka pa z njim nima posebnih težav??
Bi bilo pametno ukinit vse mlečne izdelke?

Hvala za odgovor!

Lp, mateja

Adaptirano mleko = kravje mleko in če ste želeli s poskusom morda ugotoviti alergijo na KML, potem z adaptirani mlekom tega ni mogoče.
Sicer ni izključena niti alergija na KML, je pa v tej starosti možna tudi laktozna intoleranca. Najprej bi morda poskusili mleko brez laktoze za 2-3 tedne (razen v primeru, da otrok v 1 tednu ne bi kazal prav nobenega izboljšanja ali bi se stanje celo poslabšalo). Če ne bi bilo učinka, potem bi uvedli ali Allernovo ali Aptamil ADC, to sta formuli za otroke z alergijo na KML.
Pri obeh pa izključimo tudi mlečne izdelke.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za odgovor!
Bomo poskusili z mlekom brez laktoze. Razlika v počutju sina je bila po ukinitvi večernega obroka na ”alpskem” mleku res več kot očitna…ravno zato sem sploh posumila na alergijo na kravje mleko ( ni pa mišlo v račun da z am nima posebnih težav). Če hočemo preizkusiti če gre za laktozno intoleranco, potem moramo navadno mleko nadomesti s tistim brez laktoze, ukinit adaptirano mleko in vse ostale mlečne izdelke oz. jih nadomestiti s takimi brez laktoze?

Lp

Ja, tako je. Ukiniti vse navadno kravje mleko, adaptirano mleko in mlečne izdelke. Lahko uporabite navadno mleko brez laktoze in izdelke, na katerih jasno piše, da so brez laktoze.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Z včerajšnim večernim obrokom smo začeli z ”dieto”. Danes sem mu ponudila dve kašici na mleku brez laktoze, eno za zajtrk in drugo zvečer, ter čez dan še jogurt in sir. Sina je čez dan precej napenjalo…zjutraj je imel čisto črno blato, zvečer pa že čisto driskasto rumeno…se reakcija lahko pokaže že tako hitro?

Imam še eno vprašanje….sinček je že takoj po rojstvu zavračal dojenje, sesal je sicer močno, mojega mleka pa ni in ni hotel požirati ( tudi tri patronažne sestre skupaj ga niso useple nahecati da bi začel zares požirati)…pustil je, da mu je tekel iz ustk…poskusili smo mu ga punujat po flaški, tako ga je spil kakšen požirek več, vendar ga je tudi zavračal….tuzdi če sem mu ga namešala z adatiranim ni hotel piti..če smo ga že uspeli nahecati da je nekaj malega spil, pa je potem vedno močno jokal,,.če pa smo mu ponudili zgolj adaptirano mleko pa je lepo pil…in potem tudi zaspal….Zaradi slabega napredovanja teže..je od 3 tedna zgolj na adaptiranem mleku…

Zanima me če je možno da obstaja povezava med zavračnjem mojega mleka in težavami, ki jih ima zkravjim mlekom oz. laktozo ?

Hvala!

Lp, Mateja

V enem samem dnevu ni mogoče sklepat6i ničesar. TUdi če gre za laktozno intoleranco, boste izboljšanje ugotovili po 3 ali 4 dneh, običajno po enem tednu.
Če otrok ni jedel borovnic in ne jemlje železovih preparatov ter je blato povsem črno, morate danes na pregled. Reakcije na dieto pa ne pričakujemo nobene, pč+ač pa le izboljšanje v nekaj dneh.
Zakaj je kot dojenček zavračal dojenje in povsem uspešno sprejel kravje (adaptirano) mleko, pa vam ne znam razložiti.

Pozdravljeni!

Ponovno se obračam na vas. Po dveh tednih brez laktozne diete smo samo še bolj zmedeni. Nekje deset dni smo se strogo držali diete..stanje se je nekoliko izboljšalo že kar hitro..vedar so bili nočni krči in jok še vedno prisot, a v nekoliko zmanjšani obliki. Če so bili mlečni izdelki prisotni v sinovi prehrani več kot 3krat na dan ( npr. jogurt za dopoldansko malico, sir nariban ob kosilu in večerni obrok na mleku) se je sin ponoči zbujal pogosteje in več jokal..kakor takrat ko so bili mlečni izdelki prisotni v njegovi prehrani zgolj dopoldne…Nekako sem preračunala in se mi zdi da se jok in krči pojavijo okrog 12 ur po zaužitju mlečnih izdelkov ( kjub temu da so brez laktoze)…naprimer če sin je jogurt za dopoldansko malico okrog 10tih potem se tudi zvečer z jokom zbudi okoli 10 potem pa naprej mirno prespi celo noč..če pa zaužije dopoldne jogurt, večerni obrok na mleku se zbudi i joka okoli 10 ure zvečer..in proti jutru…ker je zadnje dni precej slabo spal..sem se odločila ponovno preizkusiti adaptirano mleko..in z prebavo letega ni imel težav..lepo je prespal celo noč ( če čez dan ni jedel drugih mlečnih izdelkov)…
Danes mu je mož za kosilo ponudil hrenovko ( ker ni pomislil na prisotnost mleka) in sin je takoj po zaužitju dobil male rdeče mozolčke okoli ust in po ličkih… to se je zgodilo prvič. Sicer je kar pogosto pikast po ličkih in ima lička zelo rdeča..vendar do sedaj nekako nismo pomislili, da bi bila rdeča lička lahko povezana z hrano ki jo je.

Naša pediatrinja je trnutno že nekaj časa na bolniški, tako da še nismo bili na pregledu.

Se vam mogoče iz opisanega kaj svita kaj bi lahko matralo našega pikca?

Lp, M

OBstaja neka toleranca telesa, torej neka meja, ki jo telo še prenerse. Preko te meje, se odzove s težavami. pri laktozni intoleranci je npr. značilno, da otrok morda prenese 50 ml mleka (ali nekaj mlečnih izdelkov), če pa zaužije več, ima težave. Encim laktaza ima namreč aktivnosti pač samo za neko manjšo količino. Pa še en pomemben podatek je, da morajo biti vsei mlečni izdelki res brez laktoze, deklarirano in jasno naspiano. SIcer vsi ostali mlečni izdelki vsebujejo laktozo, kar je tudi napisano na embalaži.
Vendr pojav izpuščaja po zaužitju hrenovke ne moremo šteti za intoleranco. Morda gre sicer za kakšen konzervans, aditiv, emulgator, laktozna intleranca pa se res kaže izključno reko črevesnih znakov (napenjanje, krči, smrdljiva driska, slabše uspevanje).,

New Report

Close