Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija na hrano pri 2-letnici

Alergija na hrano pri 2-letnici

Moja dvoletnica je imela preteklo zimo težave z bronhitisi, 2x celo bronhiolitis. Potem je bila od marca do avgusta zdrava kot riba. Nato pa se je začelo. Vsakih 14 dni viroza, ob tem pa začne dihati kot lokomotiva. Pulmologinja pravi, da bo imela kasneje astmo. Sedaj je na Flixotidu, občasno na Ventolinu.

Poleg tega je imela letos jeseni že 3x urtikarijo. Ta, ki se je pojavila včeraj, je bila najhujša – danes je dobila Medrol, antihistaminik sploh ni pomagal. Pediatrinja pravi, da je očitno alergična na eno snov v hrani, ampak meni res ni jasno, kaj bi to lahko bilo. V zadnjem času ni imela nobenih bistvenih sprememb v hrani. Zdaj bo morala do nadaljnjega (testiranje bo šele čez kak mesec, pa tudi ni nujno, da kaj pokaže) držati dieto brez konzervansov, citrusov, paradižnika, čokolade, oreškov, začimb. Me je kar malo strah, ker je do sedaj jedla vse.

Če ima katera podobne izkušnje, bi bila vesela, če jih deli z mano. Kako ji sedaj dopovedati, da ne več čokolade in bonbonov? Kako se bodo odzvali v vrtcu ali bodo sodelovali? Ali se to lahko popravi, ko bo večja? Od te jeseni sem že čisto sesuta. Zdi se mi, da imamo vsak teden eno bolezen več.

Hvala in pozdrav.

Moja hči je stara 13 mesecev in je samo Pregomin AS in pije prekuhano vodo. Samo to. Je hiperalergik.

Verjetno ti to nič ne pomeni, ampak hočem povedat, da se komot da živet brez bonbonov.

Da ne bo tole grdo izpadl, kar sem napisala. Te razumem tudi glede utrikarij ipd: moja hči dobi vsak večer pred spanjem antihistaminik, da se ne praska celo noč, ampak samo del noči. Pri enem letu je sum že tudi na dihalne alergije, alergija na jajca raste do neba, beri se nam obeta astma. Tko da niste edini, če kaj pomaga.

Ja, je pa po mojem dosti težje prepričat nekoga, ki je že vse jedel, da zdaj kar naenkrat ne sme več, sploh, če je še premajhen, da bi razumel. Naš je alergik že od začetka, zato mu je pri dveh letih čisto normalno, da nekaterih stvari ne sme in nič ne protestira.
Po naših izkušnjah v vrtcu ne delajo nobenih problemov, samo uradno potrdilo moraš prinesti, recimo vsaj od pediatra, če na pregled pri alergologu še čakate.
Verjetno bo na začetku kar težko, saj je treba biti zelo pozoren in dosleden, sčasoma pa se navadiš. Najbolje bo, če prepovedanih živil sploh nimate doma, in si pač priredite jedilnike. Tudi brez prepovedane hrane se da narediti zelo okusne jedi. Namesto bonbonov in čokolade pri nas jemo rozince in ostalo suho sadje, in zaenkrat še ni bilo nobene želje po čem drugem.

Tincci, sočustvujem s tabo, tudi sama imam alergika, kljub dieti na jajca, mleko, večine sadja pa še teh alergenov-konz., barvila, je moj tudi še vedno malo pikast(okrog roke, malo okrog lulčka) a ni kriza. Ampak da otrok je samo Pregomin pa pije vodo-hudo! Kako se mi smili, še bolj pa ti. Mi že tako pripravljamo eno hrano na 10 načinov in mam občutek da je skoz isto hrano…Kako je pa potem z njenim zdravjem? A ji dodajaš kaj vitaminov? Verjetno ne, ker tudi na tisto odreagira. Kaj pravijo na to zdravniki, a je lahko otrok pri enem letu samo na mleku, pa še to na umetnem? Ne vem kaj naj rečem, držita se obe!