Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija na gluten-celiakija??

Alergija na gluten-celiakija??

Ali kdo ve, če je celiakija ali alergija na gluten ena in taisto, ali sta to povsem drugačna pojma? LP

Dejstvo je, da je celiakija neke “vrste” alergija na gluten, le da gre tu za obolenje, ki je dedno in izvira iz DNK, zdravljenje pa je le s strogo dieto, za celo življenje. Alergija je pa baje ozdravljiva….

Upam, da sem ti pomagala, LP Maja

Ni isto, kakor je rekla MG, celiakija je netoleranca oz neprenašanje glutena. Telo reagira drugače, kot če gre za alergijo.
Tudi mene zanima podrobnejša razlaga, sin ima menda oboje!?

Znankin sin ima alergijo in po zaužitju izdelkov iz pšenice oteče in prične kašljati in se dušiti.
Moja hči ima celiakijo in ob zaužitju glutena črevo reagira tako, da stene črevesja izgubijo resice, ki vsrkavajo hrano in črevo postane tako čisto prehodno, brez da bi opravljalo svojo funkcijo. Nezdravljeni celiakaši imajo večkrat tudi intoleranco na laktozo, kar se pokaže predvsem po zaužitju mlečnih izdelkov. Njihovo blato je obilno, smrdeče, penasto in plava na vodi. Ob neozdravljeni celiakiji se sčasoma podre celotni imunski sistem, mišice pričnejo dobesedno odmirati in človek prične hirati. Naša hči je imela izrazito velik trebušček. Po strogi dieti se stvari že v roku 1 meseca precej spremenijo, je pa potrebna dieta celo življenje.

Lep pozdrav, Maja

Moja hčerka je imela prirojeno alergijo (odkrito v starosti 3-6 mesecev) na gluten,mleko,pšenico, sojo, jajce,plevel, lešniki, citrusi, adetivi in še bi se kaj našlo.
Jemala je fenistil kapljice po potrebi,2x na dan po žličko dihalarja in demidrila,500g hladilnega mazila mesečno za obvladovanje hudega dermatitisa in neznosnega srbenja.
Ker se je po vsaki terapiji z kortizonskimi mazili stanje takoj poslabšalo nazaj, ga nisem več uporabljala.Ker se je po vsakem kopanju koža poslabšala, sem ji pred kopanjem dobro vtrla hladilno mazilo, kopel-linolafet olje z dodanim koncentriranim čajem iz hrastovega lubja, po kopanju ponovno dobro vtrla hladilno mazilo. Za hudo vneta lička sem uporabljala kar lamprehtovo kremo za ritko (je najbolj pomagalo).

V starosto 18 mesecev sem jo začela voditi 1x tedensko
na 45 minutno terapijo biomagnetno resonanco.Hodili sva tja 4 mesece.Nato sem vključila zdravljenje z homeopatijo naslednje 4 mesece. Koža se je ves čas vztrajno izboljševala. Pri starosti dveh let, sva lahko popolnoma opustili zdravljenje z zdravili le še občasno žlička klaretine .Pšenicaje padla iz 4 na 1 ,gluten 4na dva… Pri treh letih , gluten 0,pšenica0, soja 0..
Danes je stara 4 leta. Ostala ji je še alergija na mleko 1(prej4), jajce2(prej 4), lešnik 1. Ima še alergijo na pelode, breze,leske.Njen dermatitis je popolnoma ozdravljen. Kadar se malo pregreši jo še občasno srbi. Najhujša ni bila stroga dieta, ki sem se je tudi držala, temveč trpljenje hčerke, ker jo je koža neznosno srbela in pekla. Hvala bogu, je danes to za nama. Ostale alergije pa dobro obvladujeva.
V vsaki stvari je nekaj pozitivnega.Nikoli se ne rabim bati, da bi hčerka pojedla ali popila kaj škodljivega, saj je od prvih besed naprej navajena in naučena,da me za vsako stvar ki je ne pozna najprej vpraša:
”mami, a lahko tole jem?”
Upam, da bo ta prispevek komu v pomoč.
Lep pozdrav

vesnak

New Report

Close