Alergija na arašide – Epipen, Fastjekt
Pozdravljeni!
Zanima me, ali je kateri od vaših otrok zaradi alergije na arašide dobil za vsak slučaj injekcijo adrenalina (ime Epipen ali Fastjekt), ki jo mora imeti ves čas pri sebi.
Ali je kdo dobil kakšen drug pripomoček za prvo pomoč ob hudi reakciji, ki naj bi ga imel pri sebi.
Mene so zaradi s kožnimi testi dokazane alergije na arašide (5+) kar malo prestrašili.
Pa še nekaj me zanima. Če ste z Bicom terapijo alergijo na arašide odpravili ali jih vaši otroci sedaj uživajo?
Hvala za odgovore!
Metka
Spoštovani!
Alergija na arašide je pogosta, od kliničnih znakov pa ima lahko bolnik vse od alergijskega rinitisa, urtikarije, poslabšanja astme do anafilaksije. Glede na to kakšna reakcija se klinično razvijo po zaužitju arašidov dobi tudi bolnik terapijo. Injekciije adrinalina, ki jih dobi bolnik za domov z natančnimi navodili je rezervirana samo za tiste bolnike, ki so imeli težje alergijske reakcije in anafilaksijo na arašide. Priporočamo pa da bolnik z alergijo na arašide arašidov ne uživa niti v najmanjši količini.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Hvala lepa za odgovor.
Vendar se mi postavlja eno vprašanje. Imam otroka (4 leta) alergičnega na arašide. Arašidov in izdelkov, ki vsebujejo arašide še nikoli ni jedel. Sedaj pa ga prvič vpisujemo v vrtec. Pediater me je opozoril, da se v vrtcih (predvsem ob rojstnih dnevih) prinaša vsa mogoča hrana (smokiji, industrijsko pripravljene slaščice, ki lahko vsebujejo arašidovo maslo…). Ali osebje v vrtcu lahko resnično zagotovi, da otrok ne bo mimogrede pojedel nekaj kar mu lahko škodi. Oziroma ali moramo počakati na kakšen tak dogodek (bog ne daj, da bi prišlo do najhujše reakcije), da bomo potem dobili nek pripomoček za prvo pomoč.
Metka