Najdi forum

alergija na anestetik

Moje vprašanje je naslednje: zelo se bojim lokalne anastezije. Res je, da nisem še nikoli imela težav z alergijami, poznam pa primere, ko se je to zgodilo. Do zdaj nisem še nikoli dobila injkcije pri zobozdravniku, zdaj pa naj bi šla na odstranitev modrostnih zob. Zanima me, kolikšna je nevarnost alergije in kako je mogoče pri tem ukrepati.
Nekje sem tudi zasledila, da je lahko od eden od stranskih učinkov anestezije zgornje čeljusti občutek dušenja. Tudi tega me je strah.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni. Alergije na lokalni anestetik so dandanes pri anestetikih, ki so sedaj v uporabi, resnično izredno redke. Če se že pojavijo, gre v glavnem za alergijo na prezervanse, ki so dodani anestetiku, da obdržijo adrenalin, ki je prav tako dodan anestetiku, aktiven. Predvsem pri prestrašenih pacientih se pogosto pojavijo občutek vrtoglavice, razbijanja srca, pordelost kože in potenje, kar pa ne gre kar tako pripisati alergijam. Da si boste bolje predstavljali, kako redke so alergije, naj povem, da sem v vsem času, kar delam kot zdravnik, doživel dve alergični reakciji na lokalni anestetik in od tega je ena zagotovo bila lažna – torej je šlo samo za pretiran strah in s tem povezane simptome. Kar se občutka dušenja tiče, pa je ta posledica delovanja anestetika na sluznico žrela (anestetik, ki je “ušel” iz brizge in se razlil v okolico). Sluznica postane omrtvičena in na tem mestu ne čutite več delovanja vdihanega zraka, kar daje občutek dušenja. Ne skrbite torej, zrak bo že našel pot v pljuča, če je pot prosta.

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close