alergija na analgetika
že pred leti sem imela alargijo na Plivadon in analgin preobčutljiva sem tudi na jod. Alergična reakcija je bila kar huda(kožniizpuščaj,vrtoglavica,slabost ,motnje vida in alergični bronhitis )Tako zdaj zdaj jemljem samo IBUPROFEN,ki ima tudi antipiretični učinek. Preskusila sem tudi nekaj drugih antirevmatikov,ki pa nimajo takega učinka ali pa mi povzročijo prebavne motnje. Ibuprofen pa se žal dobi samo na recept. iz do mače lekarne sem odstranila plivadon,cafetin.lekadol,analgin in novalgetol ,ki imajo iste sestavine.
Zanima me ,kaj še lahko vzamem ob primeru visoke vročine ali bolečin, če mi zmanjka brufena.
Pozdravljena!
Zdravili, ki jih omenjate, imata različne sestavine. Zato bi težko z gotovostjo trdili, na katero sestavino konkretno ste alergično reagirali.
Plivadon je vseboval: paracetamol, propifenazon, kodeinijev fosfat in kofein.
Analgin pa vsebuje natrijev metamizolat.
Če niste morda s testi izločili katere od teh sestavin, se morate izogibati vseh zdravil, ki vsebujejo katero od njih. Tako na primer nekatere od teh učinkovin vsebujejo zdravila: Calpol, Daleron, Lekadol, Panadol, Cafetin, Saridon in Coldrex.
Svetujem Vam, da v primeru povišane telesne temperature vzamete zdravilo, ki vsebuje acetilsalicilno kislino (Aspirin, Andol,…). Acetilsalicilna kislina deluje antipiretično (niža povišano telesno temperaturo), analgetično (proti bolečinam) in antirevmatično (zmanjšuje vnetja pri revmatičnih oboljenjih).
Pri jemanju acetilsalicilne kisline pa natančno preberite navodilo za uporabo zdravila in ga jemljite tako kot bo predpisano. Zdravilo namreč nastopa v več farmacevtskih oblikah, ki zahtevajo svoj način jemanja. Nekatere oblike se morajo raztopiti v vodi in vzeti po jedi, druge, ki so zaščitene pred razpadom v želodcu (protect) z namenom ščitenja želodčne sluznice, pa je potrebno jemati najmanj pol ure pred jedjo.
Vsekakor pa se pred nakupom posvetujte s farmacevtom v lekarni med drugim tudi glede časa jemanja.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.