Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija alergija mleko,jajce,psenicno moko

alergija mleko,jajce,psenicno moko

Nas 10 mesecni sinek ima testirano alergijo na jajca, mleko, psenicno moko. Ceprav je po preizkusanjih na hrani alergicen se na vec stvari ( ribe, paradiznik, gorcicno seme, jagode, citruse……)imamo veliko problemov pri izbiri hrane, ki pa je pri nas zelo draga.
Za dodatno testiranje so nam rekli, da ga ne morejo izvesti, ces, da bodo testi sigurno negativni, in da ga lahka stestirajo se na drugo hrano, ko bo star 16 let. Podn……..
Sedaj bo kmalu sel v vrtec, in se bojimo, da se bo stanje se poslabsalo. Uzivamo mleko Pregomin.
Ali morda kdo ve, do cesa smo upraviceni, tudi za cas nazaj, glede na to, da je nas soncek alergicen na toliko stvari, saj so cene zivil za alergike astronomske, pa revez se uzivati ne more v raznih priboljskih kot nasa 2,5 let stara princeska, ki pa nima nobenih problemov.
Glede na ceno vse te hrane, me mika tujina, pa me zanima, kam naj hodimo kupovat hrano za nasega poba, oz. kje se financno izplaca, da ne bomo bankrotiral. MI lahko podate naslov in telefonske stevilke trgovin oz. kako naj pridem do njih?
Glede na to, da je nas mali alergicen prakticno ze od samega rojstva, me zanima, kje in kako ter kaj vse lahko uveljavljajo alergiki, ter kaj vse potrebujem, oziroma kam se naj obrnem in z cim, da se nam vsaj nekoliko razbremenijo finance, ker bomo drugace bankrotiral. Kako je z placilom vrtca, podaljsanjem porodniske, dodatkom za nego,dohodnino………?
Pa se nekaj me zanima, ce ima kdo recept za peko kruha za nasega malega.
Taksnega, ko mi specemo je odlicen, samo kaj ko je drugi dan tako trd in kijast, da ga mali se v usta noce dati. Katastrofa. Kaj mu vi dodajate, da ostane svez in ne kijast, in kje dobite to sestavino? ( seveda ce sploh pecete kruh doma – ce pa ga ne, kje in kaksnega kupujete – seveda brez psenicne moke).
Kniga avtorice Karmen M. , ki se nahaja na internetu je odlicna.

Upam da nisem prevec zatezil, hvala za trud in vse odgovore.

lp

Lep pozdrav,

Imate podobne tezave kot mi, moja hci je stara 4 leta. 2x tedensko ji pecem pirin kruh in je se kar dober, vsaj meni. No malcki niso vedno enakega mnenja, pa vendar nekako gre. Ali lahko uzivate pirino moko? Imam tudi dober recept za pecivo z jabolki na osnovi koruznega zdroba in ajdove moke brez jajc – prava poslastica za malcke, ki imajo posebne potrebe. Piskote pa pecem iz brezglutenske moke, ki se jo dobi v Mercatorju.
Ce vas fantek lahko uziva omenjena zivila, vam z veseljem posredujem recepte in bom vesela tudi jaz cesarkoli novega saj je hci presrecna, ce lahko poje kaj dobrega.

Veliko veselja in cim manj slabe volje

Vanja

tudi moja dva sinova(4 in 2 ) imata alergij en kup.Prvi je boljši po bicom terapiji- vsaj kruh lahko je z nami , ta mali pa ne-še ga nisem peljala na zdravljenje..Kruh brez pšenice postane res hitro trd, zato sem kupila model za peko angleških muffinov .tako dobiš več manjših hlebčkov,ki jih zamrzneš in sproti odtajaš .Sladkarij je pri nas zelo malo.bombončki so občasno iz grozdnega sladkorja- to so prinas vitergin bomboni, vendar ne smejo vsebovati barvil.Jaz kupujem dekstroenergen.Čokoladice so rezine iz suhega sadja od firme Alete.Te kupujem v DM-u .Drugače pa pojemo veliko sadja- smemo pa jabolka in banane.Občasno kupujem tudi v Avstriji kjer so cene malenkost nižje.
Za testiranja so tudi meni pove dali približno enako kot vam in takrat bi najraje eksplodirala, a se ne splača ker nič ne pomaga, vse pa se vrti le okrog denarja.
Testiranja so mi bila zelo všeč pri bicom terapiji.Tam so nama na prvem pregledu naredili kup testiran in ugotovili še več alergij kot sva jih imela zdiagnosticiranih že prej pa še to brez pikanja.
Meni so pri obeh podaljšali porodniško za 3 m,na podlagi izvidov.
Težko je ,ko začne človek živeti z alergijami, ko postaneš dietetik in kuhar za svojega otroka ,a panika se poleže in verjamem da bo tudi vam uspelo!

Dragi Očka,
najprej najlepša hvala za pohvalo. Prosim, povejte to še založniku, da bo knjigo končno že res tudi izdal.

Verjamem, da je težko, ker je dietna prehrana zelo draga in ker ni veliko izbire.

Zanimivo: moji hčerki so dodatna testiranja izvedli (res pa je, da sem morala fino prosit in se pregovarjat), ko sem jim predložila dnevnik s kratkimi a natančnimi opažanji, katero živilo je problematično in kakšne je bila reakcija nanj.

Če je otrok alergičen na več živil, imate pravico da zaprosite za “Dodatek za nego” (cca 20.000 SIT) za pokrivanjue stroškov dietne prehrane. Vlogo dobite na lokalnem Centru za socialno delo, vlogi priložite vse zdravniške izvide. Sama sem napisala še posebej prošnjo in zapisala, da opažam, da hči na določena živila reagira (+ opis reakcij), a testiranja niso bila opravljena.

Dodatka za nego za nazaj ne moret uveljavljati. Ali ste dobili Pregomin na recept, brezplačno?

Pri specialistu alergologu zahtevajte potrdilo, da otrok potrebuje posebno dietno prehrano. V vrtcu predložite potrdilo in se dogovorite, da bodo strogo upoštevali omejitve. Sama sem jim prinesla kar recepte in sezname živil ter kje jih kupujemo, ker so bili v vrtcu na začetku zelo nebogljeni.

Prvo leto so nam priznali en razred nižjo olajšavo pri plačilu vrtca, v naslednjih letih pa ne več z obrazložitvijo “otrok dobi dietno prehrano v vrtcu”. S potrdilom o dodatku za nego so nam priznali tudi 50% davčno olajšavo za hčerko. V vrtcu se pogovorite, ali bodo poslali na Zavod RS za šolstvo zahtevek za uvsmeritev otroka med otroke s posebnimi potrebami (zaradi dolgotrajne bolezni). Če bo usmeritev pozitivno rešena, lahko uveljavljate na CSD pravico enega starša do skrajšanega delovnika (država plačuje razliko) in razliko do izgube dohodka ali višjega otroškega dodatka (slednje bolj težko verjetno, ker odobrijo le pri najtežjih motnjah) in tudi davčno oljašavo.

Podaljšanje porodniške: zahtevajte priporočilo specialista alergologa, priložite vse izvide in zahtevajte prošnjo za podaljšanje na lokalnem CSD. Strokovna komisija bo odločila, ali ste do podaljšanja porodniške upravičeni ali ne. Na m,nenje prve stopnje se lahko pritožite, na drugi stopnji odloča Strokovni kolegij na Pediatrični kliniki.

V tujini smo kupovali hrano v Avstriji, v verigah Reformhaus trgovin (svetujem vam, da poiščete z iskalnikom na tem forumu in na forumu Starši-staršem, opis lokacij trgovin). Od kar ni več povračila davka in od kar imamo večino živil v bližnjem supermarketu, v tujini hrane ne nakupujemo več razen če smo slučajno tam in nabavimo kakšne posebnosti, ki jih na naših policah ni (npr. lizike iz koruznega in javorjevega sirupa, bombone, rožičevo čokolado, …).

Brezglutensko moko in testenine kupujemo direktno pri uvozniku za Finax, pri gospodu Polaku. Pri najboljšemu sosedu stane kila moke 1.800 SIT, pri g. Polaku pa 900 SIT! Telefon:041 446 986, pripeljejo na dom.

Brezglutenska živila znamke Schaer so najcenejša v Intersparu. Zelo draga a sicer izredno dobro založena je trgovina s dietno prehrano v pasaži Maximarketa (če ste iz Ljubljane). Kupujemo še blagovne znamke Finax, GlutaNO in Hammer Muhle. V lokalnem supermarketu imajo zelo pestro izbiro sojinih in riževih mlek, jogurotv, skut, pudingov,…

Kruh?
Kruh pečem iz raznih in različnih mešanic mok (Schaer Mix C, modre Finax, Hammer Muhle Rustical Mix, riževe moke, kostanjeve moke, čičerikine moke, sojine moke, tapioke, Celiax moke,…), tako da so okusi različni. Včasih dodajam semena. Kruh pečem v dveh modelih, dolgih približno 30cm, po peki ga ohladim na rešetki in takoj narežem na rezine. Po dve rezini skupaj pakiram v vrečke in dam zamrznit. Rezine kruha sproti in zelo hitro odtajamo v mikrovalovni pečici ali toasterju in je zelo okusen.

Ko mesite testo za kruh, ga miksajte maksimalno 10 minut, nato nalijte v modele (ja, testo je mora biti bolj tekoče, a gosto), obložene s peki papirjem in pustite vzhajati 20 minut, največ pol ure (odvisno, kako hitro naraste). Tak kruh je mehak in zelo prijetnega okusa. Po ohladitvi ga narežite na rezine in zamrznite.

Če pripravljam testo za comke, pico, krofe ali potico, dodam več moke, da je bolj trdno in gnetljivo. Za pico naredim manjše plošče (s premerom največ 20cm), ga dam v folijo in zamrznem. Ko ga pečem, ga dam le iz folije in direktno v pečico (še zamrznjenega).

O peki brezglutenskega kruha prebrskajte tudi forum Prehrana, smo tudi že veliko klepetali na to temo.

Občasno (če gremo na počitnice) kupimo pakiran kruh Schaer. Pazite in prej dobro preberite sestavine, ker imajo nekatere vrtse kruha dodano mleko ali mlečne sestavine.

Prijazen pozdrav in srečno!
Karmen

Rada bi samo opozorila na eno stvar: brezglutenski kruh ni nujno tudi brezpšenični – finax moka, na primer je narejena iz PŠENIČNEGA škroba, ki mu je odvzet gluten.

Sicer pa, ja, ko prideš noter je stvar mnogo lažja. Mi smo po dieti brez oreškov, glutena, vseh žitaric, mleka in jajc prišli na brezglutensko dieto in se mi kar vriska. Tooooliko stvari lahko pečem in kuham.

Držim pesti, da boste tudi vi premagali alergije.

DD,
hvala za opozorilo. Finax moka, samo tista ki je v modri embalaži ne vsebuje pšeničnega škroba ampak koruznega. Preverila pri uvozniku 🙂
Ostalih Finax mok naša Naja ne sme uživati, prav tako ne pire ali katere druge žitarice, razen riža (pogojno).

DD,
imela si prav. Ponovno sem preverila pri proizvajalcu in res je: vse Finax moke vsebujejo pšenični škrob, ki mu je odvzet gluten. Zanimivo, saj ima moja hčerka zelo visoko alergijo na pšenico, toda ob uživanju te moke nima nobenih težav. Kadar npr. pečem doma iz navadne moke, ki se praši po kuhinji, ima takoj burno reakcijo, že če samo vdihne nekaj prahu navadne pšenične moke.

Zdaj pa se sprašujem, ali obstaja ločena alergija na gluten in na pšenico oz. posamezne ločene beljakovine iz pšenice? Kot vemo imunski sistem reagira na aminokisline, dele beljakovin v živilu.

Mi smo imeli alergijo na pšenico (kot žitarico – najbrž le na delček, prahec, cvet…) in celiakijo. Ali obstaja alergija prav na gluten, pa ne vem.

Mi smo spet na “normalni hrani”, alergija na žitarice je bila domnevno posledica velike reakcije na cvetni prah… Bomo videli

Hvala za vse misli in pomoc. Sedaj smo ugotovili, da je alergicen se na sojo, araside, breskve.
Zanima me kako vi praznujete rojstne dneve, oz ima kdo kaksen recept za TORTO za nasega malega.

Adamovo kokosovo pecivo

400 g moke (pirine)
240 g sladkorja
1 pecilni prašek
6 žlic olja
2-3 vanilijeve sladkorje
6 pesti kokosove moke (cca. 100 g)
1/2 litra gazirane mineralne vode
neškropljena limonina lupinica (ali malo limoninega oz. pomarančnega sirupa)

15 minut prej prižgemo pečico, saj je pomembno, da je ogreta na pravo temperaturo. Vse sestavine (po vrsti) stresemo v visoko posodo in zmešamo z mešalnikom. Takoj ga zlijemo v pekač, v katerem je na dnu peki papir in takoj postavimo v pečico. Pečemo 20 do 25 minut pri 175 stopinjah.

Za spremembno lahko kdaj naredimo marmorni kolač, s tem da tretjino ali polovico mase zlijemo v drugo posodo, primešamo 3 zvrhane žlice kakava in 1 žlico sladkorja ter nekaj mineralne vode, da bo podobne gostote kot prej. Maso zlivamo v pekač po plasteh, najboljše je, da je na vrhu in spodaj svetlo testo.

Poizkusite, odlično je! IRENA

Hvala za recept, ampak ali ni pira stara vrsta psenice.

Torte brez pšenične moke, jajc, mleka,.. :

Ja pira je stara vrata pšenice in vsebuje gluten!! Zato je pri vseh “celiakaših” prepovedana, morda pa je sprejemljiva za koga, ki je alergičen samo na pšenico.

Torej, moja hči je alergična na pšenico, z glutenom nimamo problemov. S piro smo nadomestili pšenico in nimamo nobenih težav. Z belo moko ni šlo, s piro pa lahko pečem karkoli.

Irena

Lep pozdrav, sem mati 8-letne celijakašice in me zanima, kako ste ugotovili, da nima več celijakije, saj v vseh knjigah piše, da je to okvara tankega črevesja in je neozdravljiva. Če so še kakšni starši s takimi izkušnjami se prosim javite, ker me res zanima.

Romana

Romana!

Sin (7 let), je imel ponovno gastroskopijo, potem naj bi imel 1/2 leta prehrano s kruhom – normalnim, nato pa naj bi sledila ponovno gastroskopija in primerjanje obeh izvidov. Na osnovi tega naj bi se ugotivilo, da je otrok celiakijo prerasel. Možnosti je malo, so pa. Pri nas smo začeli, potem pa so mu ugotovili še vsporedno alergijo na pšenico, koruzo, mleko, jajca, oreške… in smo pristali na slabšem, kot smo bili. Alergije sedaj po pol leta nima več, bomo videli kako naprej.

Smo pa jedli PICO! (mali je skoraj jokal zraven)

Lahko mi pišeš na mail, če te še kaj zanima.

Tudi jaz imam takšno težavo, da sem alergična na pšenico,jajce,mleko,svinsko meso,pomaranče,ko pa opazujem kaj jem pa sm še ugotovila da še na suhe fige in sojo.če se držim in ne uživam teh izdelkov je z mano vse vredu.zanima me samo glede te pire…kaj ni pira predhodnik pšenice?zato se bojim, da ne bi dobiloa kakšne alergije zaradi tega.
nisem še poskusila pečt kruha..kajti te alergije so mi ugotovili šele sedaj pri 17.kupila pa sem si sedaj to moko ki je mešanica koruzne in riževe moke..in ga nameravam v kratkem spečt in vam javim kakšen je.

New Report

Close