Alergija, Jogurt, Klebsiella
Pozdravljeni, Tanč.
Imam par vprašanj. Moja 9. mesečnica ima ugotovljeno alergijo na beljak in rumenjak*, tako da sva že 1 mesec obe na dieti. Krvni testi na KML so uredu in lahko uživamo mlečne izdelke. Stanje se je izboljšalo, čeprav še vedno ni uredu. Po breskvah ji je lulika pordečela in sva jo ukinila. Sumiva še na kaj drugega, nekaj, kar naj bi dobila preko mojega mleka, se mi zdi. Upam, da nama bo uspelo pogruntat.
Navodil za dieto, razen tega, da se je treba izogibat vsemu kar bi vsebovalo jaca nisva dobili, samo par namigov: nič citrusov, jagod, vegete, kivijev, glutena, torej, osnovna živila. Rada pa bi dobila več informacij o tem. Mi lahko pripnete kakšen link?
Obožuje jogurt in to mrzel, direkt iz hladilnika. Je to fejst narobe, škodi mogoče želodčku, prebavilom?
Pred virizo (tega je že mesec nazaj) je jedla vse – zelenjavo, sadje, polento, krompir.. Sedaj pa komaj kaj žličk vsake hrane. Edino jogurt (cel) in rižolino normalno porcijo.
Dojenje nama je šlo že proti koncu, sedaj se pa spet hoče več. Tudi dnevno uspavanje ni bilo nikoli problem in ni zaspala na dojki, sedaj pa – samo na dojki. Lahko to povežem s katero od omenjenih težav? Mogoče zobki? Štirje gornji lezejo naenkrat ven (so že zunaj).
Pri sistematskem pregledu je bila na vodi ugotovljena razmnožena Klebsiella že 2x. Včeraj smo že imele nefrologa in čakava na UZ. Zanima me, kje bi dobila več informacij o tej bakteriji. Kaj je lahko narobe? Od kje se je vzela? Na spletu mi je uspelo najti samo to, da lahko povzroči hudo pljučnico, če zaide v dihala.
*Mogoče kateri mamici v vednost, pomoč. Alergija se ni nič kazala navzven, ne v suhi koži, brez izpuščajev, nič, normalno pridobivanje na teži.., ampak s trebušnimi krči in vetrovi. Noči so bile obupne. Zvijanje, napenjanje, cviljenje.., nobene kapljice, čajčki niso pomagali. Kožni testi so takoj pokazali močno alergijo na rumenjak in beljak. Tako, da, sem pri pediatrinji komaj izprosila napotnico za alergologa. Vsi so mi razlagali, da eni otroci pač rabijo več časa da se prilagodijo, da se mi samo dozdeva in podobno.
Se opravičujem, sem hotla bit čimbolj kratka, pa sem toliko napisala. Hvala vam za odgovor in lep dan!
Pozdravljeni, ninu,
običajno govorimo o alergiji na jajce in mislimo beljak, v vašem primeru pa gre za rumenjak.
Pripenjam vam ukrepe pri alergijah-na jajce, mleko in pšenico. Razen živila z dokazano alergijo, se je potrebno izogibati še najobičajnejšim alergenom in navzkrižnim alergenom, umetnim barviilom, dodatkom jedem in konzervansom.
Jedila neposredno iz hladilnika niso čisto primerna za dojenčke. Bolje je na sobni temperaturi.
Počasi bo tudi ostalo hrano ponovno osvojil. Po črevesni okužbi lahko to traja dlje časa. Za obnovo črevesne sluznice priporočamo probiotične izdelke.
Če uživa manj GH, je potreba po dojenju razumljiva, saj mora dobiti dnevne potrebe po hrani. Pa tudi po bolezni je to kar razumljivo.
Klebsiella je pravzaprav drugi povzročitelj vnetij sečil, takoj za E. colli. Res pa je, da je v pretekosti ta vnetja povzročala Klebsiella bolj pri bolnikih, ki so imeli urinski kateter ali pri hospotaliziranih pacientih.
draga mamica,
Ne da mi miru vaš odstavek o alergiji, da otrok ni imel nobenih drugih znakov kot krče, napenjanje,… saj imam podoben problem, ki me spravlja že v obup. Tudi meni vsi govorijo, da bo mimo, da otrok lepo napreduje. Ponoči tudi mi že šest mesecev skoraj ne spimo. sem že čisto obupana.
Upam, da boste prebrali tole in mi odgovorili, saj bi vam bila zelo hvaležna.
Midvi z hčero sva bili v bolnici in tam so nama zraven drugih preiskav poslali kri za alergijo. Pa me zanima, če je možno, da na krvi ni pokazalo alergije in če je kožni test bolj zanesljiv? In še vprašanje ali se je vaš malček tudi večinoma drgnil po očeh kot bi ga kaj srbelo. Moja namreč to kar počne, zraven jo mučijo hudi vetri, jo napenja in blato imava zelo čudno, od sluzavega, različne barve in čuden vonj.
Hvala vam, če mi boste odgovorili in zelo sem vesela, da ste odkrili vaš problem. Želim si še samo, da bi ga tudi mi, ampak upam da prav kamalu, saj sem že čisto na koncu z močmi.
Tanč, hvala vam za odgovore. Sam Bog vas je poslal. Da si vzamete čas za vsako zaskrbljno mamico in naša nešteta vprašanja.
Upam, da bodo vse te neprijetnosti kmalu za nami. Sedaj bi pa po svoje odgovorila vam, Drago.
Pri alergologu so mi pojasnili, da se pri krvni preiskavi lahko testira le eden alergen, z enkratnim odvzemom krvi (ena mala epruvetka). V mojem primeru je bilo to na KML. Se pravi, več alergenov, več odvzemov krvi (epruvetk).
Veliko bolj enostavno je kožno testiranje. Tam se hkrati testira več alergenov, za katere se odloči alergolog po pogovoru z vami. Lahko da tudi lažne rezultate (da ne pokaže, alergija pa vseeno je). Pri nas je k “sreči” pokazal (rumenjak in beljak). Če pokaže, potem alergija definitivno je.
Glede blata pa nimam pojma kakšno mora bit normalno blato. Vem samo to, da se z uživanjem GH spemeni barva in vonj. Pri nas je zelo različno (mehko, trdo, kamenčkasto, drobljivo, sluzasto) in seveda ne diši. Barve pa, podobne kot zaužita hrana. Mogoče bi Tanč kaj dodala k temu. Mogoče kakšen link?
Vetrovi pa so bili obupni. Zjutraj je smrdela cela spalnica, pižamica.. Glede tega je sedaj precej boljše.
Tudi moja hčerkica si pogosto mane učke, nosek, tam okoli. Prebava je še vedno tista, ki ji krajša tudi dnevno spanje. In potem predvidevam, da se ni dovolj naspala. Mogoče na tak način kaže nelagodje in so za to krivi tudi zobki, kaj pa vem.
“Drago”, vesela bi bila, če se mi oglasite preko mejla, da si lahko podeliva izkušnje. In, s skupnimi močmi lažje preživiva to stresno obdobje.
Tako hudo je, ko bi dal vse za svoj zakladek in mu pomagal, pa si nemočen.
Ninu
Moj mejl: