Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Obiteljska medicina alergija je ove godine puno teza

alergija je ove godine puno teza

Imam alergiju na pelud od 4 do 7 mjeseca, s time se borim vec 5 godina, obicno do sada nisam uzimala lijekove jer sam sama mogla smanjiti probleme.
Zadnjih dana sam primjetila da mi je alergija ove godine puno teza, to me iznenadilo jer sam zbog korone vecinom u zatvorenom prostoru i jos zivim u gradu, da li je to normalno?
Prethodnih godina sam cesce kihala i imala stalno vlazan nos, ali sam mogla normalno funkcionirati, ove godine se osjecam puno losije, slabije, nos je zacepljen, budim se s glavoboljom, osjecam se kao da mi je temperatura povisena, kada sam ju mjerila bila je 37,1.
Da li moram nazvati svog doktora?

Poštovana,
ako je osoba preosjetljiva na neki alergen, svaki slijedeći kontakt s istim može dovrsti do jače senzibiliziacije i jače reakcije organizma. Npr. možete popiti 10 tableta nekog lijeka i tek na 11. odreagirati.
Ukoliko postoji alergija na pelud trava i korova, dobro je odmah početkom cvatnje krenuti sa primjenom antihistaminika.
Znači postoji mogućnost da ste se ove godine jače senzibilizirali.
Druga mogućnost, obzirom na glavobolju i subfebrilnost, je da je došlo do upale sinusa kao posljedica otežane ventilacije sinusnih prostora.
Obzirom da nije visoka temperatura, mislim da za sada nema potrebe za antibiotikom, ali bi dobro došla primjena antihistaminika, inhalacije fizološkom otopinom, višekratno sprejanje nosa (Sterimar, Aquamaris, Meralys…).
Ne znam kakava Vam je epidemiološka anamneza, ali obzirom na sveukupnu situaciju, preporučila bih da nazovete svog liječnika i dogovrite s njim eventualnu potrebu daljnje obrade.
Lp!

Hvala na odgovoru, nisam znala da je tako. To znači da bih u sezoni alergije stalno trebala uzimati terapiju? bez obzira na simptome? Sinusi me za sada ne bole, temperatura je sada jos manja, 36,8.
Sto se tice epidemioloske anamneze, jel mislite na koronu? Nitko mi nije bolestan u obitelji, a nisam ni putovala…

Za početak uz inhalacije, sprejanje nosa, savjetovala bih antihistaminik ( ima ih i u slobodnoj prodaji ako niste u mogućnosti čuti se s izabranim liječnikom)
Može to biti 7 – 10 dana. Ukoliko se tegobe sve smire, možete prestati i dalje nastaviti samo s vlaženjem sluznice nosa.

Da, mislila sam na mogućnost infekcije koronavirusom.
Mjerite temperaturu dva puta na dan. Ukoliko nema porasta, ne treba ništa poduzimati.
Naravno, u slučaju bilo kakvog pogoršanja, obratite se i Vašem liječniku.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close