alergija in recepti za mleko
Moj mali je alergik, testirali so ga na mleko, jajca, pšenico in arašide. Vse je bilo negativno. Preventivno se jaz vseeno držim dijete – izogibam se predvsem jajc in mleka, ker še vedno dojim (Jan je star 7 mes.).
Če ne dojiš, otroku lahko predpišejo Pregomin, samo se mi zdi da ga moraš sama plačati – ne vem točno, pozanimaj se.
Teste naredijo samo na tisto, kar sumijo da mu povzroča težave.
Lp, Sara:)
Kmalu bo star 8 mesecev in pri 6-ih sem mu začela dodajati tudi gosto hrano. Ja, v bistvu sem res opazila izboljšanje, odkar mu dodajam.
Ti bom kar opisala vso zadevo (na kratko). Pri nekako 3,4 mes je dobil izpuščaje, pediater mi je rekel da gre verjetno za atopični dermat.. Smo šli na Pediatr. , na alergološki, tam mu niso odkrili nobene alergije, rekli pa so mi da je dobro če se izogibam mleka, jajc, če se le da, tudi pšenice ne konzumiram na veliko. Kmalu je bilo opaziti izboljšanje. Potem pa je spet udarilo, pa spet izboljšanje, pa spet alergija….
Ne, diete se ne držim čisto 100%, saj moraš probati, v bistvu moraš sama ugotoviti kaj otroku paše, kaj ne; to mi je rekel tudi pediater. V glavnem se držim tega, da ne pijem mleka in ne jem mlečnih izdekov, čeprav mi včasih zapaše kakšen kos pice in jo tudi pojem, ali pa npr. kumare v omaki (smetana). Pa potem ne opazim povečanja alergije.
Tamal je imel tudi zelo zelo suho kožo. Pa so mi najprej predpisali Linolo fetta, pa so rekli potem da raje ne, ker vsebuje arašidovo maslo (zelo alergeno), tako da imam sedaj Emullians na recept. Vsak večer ga skopam v olji kopeli (v banjico nalijem vodo in pribljižno 1 zamašek olivnega olja), potem pa ga še namažem z olivnim oljem in zadeva se je resnično izboljšala. Ne uporabljam nobenih mil in nobenih drugih kopeli. Ker je imel tamal vnete vse sklepe (na komolcih, kolenih, pod brado) , sem dobila tudi Advantan mazilo (verjetno veš, da ga ni dobro prevečkrat uporabljati, ker tanjša kožo). Kupila sem tudi kremo Tea tree od Justa, vendar se mi zdi da našemu ne pomaga.
Zdaj mu dajem že “tapravo hrano”. Večinoma sva bolj na sadju in zelenjavi, dajem mu tudi riževe kosmiče in proseno kašo. Vse rad je. Izogibam se glutena in Alpskega mleka – za razne kašice si stiskam mleko, kupila pa bom sojino mleko za dojenčke, ker imam sedaj predavanja in me tole stiskanje mleka preveč utruja…
Če te še kaj zanima, kar vprašaj 🙂
Lp, Sara:)
Hvala za odgovor. Tudi naša punca ima zelo zelo suho kožo. Imel je rdeč fleke po telesu. Potem so izginili, ko so ji dali neke kapljice proti alergiji. Sedaj čakamo izvide. Bolj se mi zdi, da je problematična koža. Pa ena zdravnica pravi, naj nič ne mažem, druga pa mi je dala hladilno mazilo za enkrat na teden. No, bomo videli, kako bo.
Vsekakor se bom tudi jaz izogibala jajc in ml. izdelkov, pa manj pšenice. Ko bom pa imela še kakšno vprašanje , te bom pa poiskala.