Najdi forum

alergija in kalcij

Pozdravljene!

Imam sina alergika, ki je že od tretjega meseca dalje na dieti brez mleka in jajc. Je majhen, droben in zelooo živahen šestletnik. Glede na to, da ne je “mlečne” hrane, me skrbi, kako je s kalcijem. Pediater mi zagotavlja, da dobi dovolj kalcija tudi iz zelenjave, a kaj, ko je ne mara. Kako ste reševale problem ve? Ste dodajale kalcij?

Draga Sanja,
moja hčerka je od rojstva na zelo strogi in omejujoči dieti, novembra bo stara šest let.

Ker izredno lepo raste in se razvija, je živahna in dejavna, me niti ne skrbi (več) ali dobiva dovolj rudnin ali ne.

Kalcij v prehrani nadomeščamo z uporabo sojinih in riževih izdelkov z dodatki kalcija (jogurti, pudingi, tofu, mleko), zeleno zelenjavo (po novem je bljak, ampak se jo da nafintirat), hčerka obožuje kalcijeve šumeče tablete PEZ, ki se raztopijo v vodi (malo jo bremzam, ker so zelo umetne, spije morda eno ali dve na mesec), pije veliko svežega stisnjenega pomarančnega soka, obožuje sezam (prepražen in s kančkom sojine omakce), rada ima proseno kašo na tisoč in en način, stročnice, itd…

K sreči kravje mleko ni edini in najboljši vir kalcija na tem svetu, tako da se lepo živeti tudi brez njega in mlečnih izdelkov, pa tudi brez umetnih dodatkov. Kalcij je dodan kakovostnim riževim in sojinim mlekom, veliko ga je tudi v brokoliju, zeleni listni zelenjavi, leči in drugih stročnicah, sardinah v olju in ostalih ribah s kostmi, pomarančnem soku in sezamovih semenih.

Znaki pomanjaknja kalcija se najprej pokažejo na dlesnih, ki postanejo občutljivejše in hitro zakrvavijo že pri normalnem umivanju zob.

New Report

Close