Alergija doječka
Pozdravljeni,
naš 4 mesečni fantina naj bi po mnenju pediatra imel alergijo na določene vrste hrane. Začelo se je pred cca. 1 mesecem, ko so se mu na nogici pojavili lišaji, ki so bili vedno bolj pikčasti in rdeči, koža na dotik pa groba. Zadeva se širila in obiskali smo pediatra. Predpisal mu je kremo Afloderm, meni pa predpisal mlečno dieto (ker ga dojim). Ko sem ga prenehala mazati s to kremo, se je zadeva ponovila. Dobil je kapljice Fenistil in ponovno mazanje s kremo Afloderm, jaz pa poleg mlečnih izdelkov ne smem jesti nič iz jajc, rib in perutnine. Poleg tega naj ga mažem še s Kamagelom in Eucerin mlekom. Ker po enem tednu moje stroge diete ni bilo bolje, je dobil kremo Elocom in ponovno kapljice Fenistil. Naj povdarim, da nismo opravili nobene preiskave, ker je pediater prepričan, da ima mali alergijo na mleko in jajca (!?). Kar tako, na pogled postavljena diagnoza meni niti najmanj ne ustreza. Sedaj pa imam nekaj vprašanj in upam, da mi boste lahko odgovorili:
1. ali obstaja kak nadomestek za jajca?
2. ali se moram izogibati tudi beljaku?
3. na kaj moram biti pozorna, ko na izdelkih gledam sestavine (ali so mlečne beljakovine skrite pod raznimi imeni)?
4. razmišljam o BICOM terapiji. Ali je nujna terapija ali je dovolj prvi obisk, na katerem povedo, na kaj si vse alergičen?
5. ali je kakšnen BICOM terapevt blizu Primorske?
Upam, da nisem preveč zatežila. Verjeno bom imela še veliko vprašanj. Že vnaprej hvala vsem, ki mi boste odgovorili
Maja
Ne bom ti mogla kaj dosti pomagati, samo to bi napisala, da se moraš pri jajcih izogibati predvsem jajčnemu beljaku, ki je zelo alergen.
Meni je pediatrinja dala spisek živil, ki naj bi se jih otrok in jaz) izogibal do 1. leta. Med drugim so našteti tudi orehi, lešniki, jagode, kivi, svinjsko, goveje, telečje, piščančje meso (dovoljen je puran in zajec), kakao, čokolada.
Tudi naš dojenček je dobival le mazilo, preiskav nobenih, pri njegovih 6. mesecih sem po naključju odkrila, da je alergičen na jajca, saj so, odkar jih ne jem več, izpuščaji izginili brez vsakih krem. Poleg tega sumim, da je verjetno alergičen tudi na lubenico, maline, piščanca, jagode, vendar zaenkrat tega ne bom preverjala, ampak se bom držala diete.
V našem spisku prepovedanih živil so tudi ribe,vse industrijsko pripravljeno pecivo,marmelade s konzervansi,margarine (razen Gea,Vitaquell);Bodi pozorna na lecitin E322,ki je skoraj povsod, a se ga strogo izogibaj!
Spisek imam doma in če te še kaj zanima,vprašaj,pa ti pop. odgovorim.
Kot vezivo namesto jajc pri peki peciva,pripravi palačink,krompirjevih svaljkov,cmokov,…pa mi uporabljamo sojino moko- 2žlički sojine moke= 1jajce-zmešaš z malo vode,da nastane gosta zmes.
Pozdravček,Petra
Pozdravljena Maja!
Pri moji hčerki se je začelo pri šestih tednih. Diagnoza postavljena v posvetovalnici pri dveh mesecih. Atopični dermatitis. Diagnoza postavljena na pamet (a žal pravilna): alergija na jajca in mleko. Ker sem dojila sem se morala izogibati istih živil, kot so jih prepovedali tebi. Izkušnje z zdravili: Elocom je pomagal takoj, sicer pa noben anithistaminik (Fenistil kapljice, Claritin, Flonidan, Dihalar) ni pomagal nič. Zelo dobra je negovalna krema Unguentum Emolliens (predpisala dermatologinja). Aja, hčerka alergično odreagira na vsak Eucerin izdelek.
Odgovori na tvoja vprašanja:
– jajčni nadomestek obstaja, vendar je po besedah alergologov čista kemija in se ga je bolje izogibati, zato ga nismo niti iskali. Sicer pa niti za večino peciva ne potrebuješ jajc (razen za biskvitno testo, ki meni brez jajc rata zelo trdo in komaj užitno)
– kot je napisala že Joži, je pri jajcu najbolj alergen prav beljak, od vseh stvari (neštetih) ima moja hči prav na beljak daleč najvišjo dokazano alergijo
– prav imaš, mleko, pa tudi jajca se skrivata pod najrazličnejšimi imeni. Mleko: sirotka, kazein (ta je predvsem v skuti), več se trenutno ne spomnim.
Jajca: lecitin (razen če piše da je sojin, ali iz oljne repice, ali rastlinski), E322 (to je jajčni lecitin), emulgator (običajno se uporablja jajčni lecitin).
– bicom terapija: terapije niso nujne, samo testiranje tako ali tako plačaš več kot terapijo, vsaj veš čemu se moraš izogibati. Pri moji hčerki smo že večino alergij ‘sčistili’ z bicom terapijo, vendar težave (sicer v manjši meri) ostajajo – lani poleti pa težav npr. skoraj ni bilo, tako da težko rečem ali je trenutno izboljšanje posledica terapij ali poletja …
– Bicom terapevta s Primorske ne poznam nobenega, bodo pomagli drugi, ali pa poišči z iskalnikom
Če potrebuješ še kak nasvet, se oglasi.
LP,
tudi Maja
Draga Maja,
razumem, da ti je težko, ko se soočaš z alergijo pri tako majhnem dojenčku.
Najprej bom odgovorila na tvoja vprašanja:
1. jajčni nadomestki
Naravni, domači jajčni nadomestki so lahko: naribano jabolko, sluz, ki se naredi pri kuhanju lanenega semena, koruzni škrob, sojina moka. Pol naribanega jabolka + žlica sluzi iz prekuhanih lanenih semen = 1 jajce.
Že narejeni jajčni nadomestek lahko kupiš v dietnih trgovniah. Ta jajčni nadomestek je od firme Hammer Muhle, imenuje se “Ei-Ersatz”. Vsebuje pa koruzni škrob, xantan in emulgatorje (palmovo olje in sojine beljakovine).
2. Ali se moram izogibati tudi beljaku?
Da, če je otrok alergičen na jajca. Najbolje, da preverite z alergološkimi testi.
3. Na kaj moram biti pozorna, ko na izdelkih gledam sestavine (ali so mlečne beljakovine skrite pod raznimi imeni)?
Da, lahko so skrite. Sama še vedno nisem razrešila vprašanja laktoze – mlečnega sladkorja, ki ne nujno izhaja iz mleka. Preventivno se ga izogibamo 🙂
Mlečne sestavine najdeš v izdelkih kot dodatke, označene so kot: mlečne beljakovine, sirotka, maslo, kazein, mleko v prahu (pazi tudi pri že pripravljenih instant kašicah in prilagojenih mlečnih formulah)…
4. razmišljam o BICOM terapiji. Ali je nujna terapija ali je dovolj prvi obisk, na katerem povedo, na kaj si vse alergičen?
5. ali je kakšnen BICOM terapevt blizu Primorske?
Z BICOM terapijo nimam osebnih izkušenj.
Morda boš našla veliko odgovorov tudi tukaj:
Maja, identično je potekalo pri moji hčerki, ki ima danes 9 mesecev. Pri 5 mesecih sem jo peljala k BICOM terapevtki na testiranje, kjer je potrdila vse alergene, pa še kakšnega dodala: mleko, jajca, pšenica, kakav, banane, arašidi, ribe, cvetni prah, perutnina.
Če sem se dosledno držala diete, je bila hči brez izpuščajev, enako sem ugotovila tudo potem, ko smo prenehali jemati fenistil kapljice, zato jih ne jemljemo več. Tudi Elocoma smo se znebili le tako, da ni bilo več kaj mazat, saj novih izpuščajev zaradi diete ni bilo več. Na testiranju na pediatrični kliniki so potrdili le alergijo na mleko, jajca, kakav in arašide. Za testiranje sem vztrajala jaz, da bi lahko zaprosila za podaljšanje porodniške, pa je bila doktorica na Ped. kli. ostro proti. Pediatrinja me ni hotela poslat testirat, ker se manda do 2 leta starosti pokaže le alerg. na mleko in jajca. In prav je imela.
Mi vozimo hčerko k BICOM terapevtki v Izolo – Mojca Pavšič Bukovšek, tel.:031/568854. Jo toplo priporočam; je odlična, mama dveh otrok, hči je bila tudi hud alergik, zato razume težave in zna svetovati, predvsem pa ne zdravi le zaradi denarja. To je pa danes že redkost…
Irena
Zgoraj si zapisala:
“Pediatrinja me ni hotela poslat testirat, ker se manda do 2 leta starosti pokaže le alerg. na mleko in jajca. In prav je imela.”
Z vsem spoštovanjem, a ta trditev absolutno ne drži.
Moja hčerka je bila pri dveh mesecih starosti diagnosticirana za alergijo na jajca, mleko, lešniki, orehi, trave in drevesni pelodi. Kljub temu, da nekaterim alergenom sploh še nikoli niti ni bila izpostavljena.
Pri sedmih mesecih starosti si jo diagnosticirali alergije na: poleg zgoraj naštetih še na pšenično moko, sojo, goveje meso, jabolka, lateks, številna cvetenja ter krompir.
Pri 14 mesecih starosti so ji diagnosticirali alergije na: jajce, mleko, lešniki, orehi, trave in drevesni pelodi, pšenično moko, goveje meso, ajdo, lateks, korenje, cvetačo, čebulo, piščančje meso, zajčje meso, aditive, konzervanse, ržena moka, oves, arašide, koruzo, riž, fižol, paradižnik, česen, kakav, špinačo in med.
Deklico so testirali na dermatološki in alergološki kliniki z kožnimi testi in preiskavami krvi.
Karmen, se opravičujem. Vidim da temu res ni tako. Moram pa popravit; pediatrinja je rekla nekako tako: pri otrocih mlajših od dveh let se ponavadi pokaže alergija le na mleko in jajca, ker so testi specifični le za ta alergena oz. je odziv otroka le na ta dva alergena specifičen. Nekako tako. Ne vzet dobesedno! Dejstvo pa je, da me na testiranje ni hotela poslati, k sreči pa sem že sama z izločevanjem živil ugotovila na kaj je hči alergična, vse to pa je potrdila še BICOM terapevtka. Na Pediatrični kliniki so hčerko testirali s kožnimi testi, kjer se je pokazala alergija na mleko in jajca. Ker sem vztrajala, da je alergična na pšenico in banane, pa kakav, ribe…. je zdravnica določila odvzem krvi in testiranje za pšenico in banane. Kaj pa ostalo? No rezultati so bili potem negativni. Na žalost pa to ne drži.
Irena
Pozdravljena,
tudi pri našem otroku se je pričelo podobno. Zdravnica nas je poslala testirati (preko krvi ,pri 1 letu), pa ni pokazalo niti alergije, kaj šele kaj škodi otroku.
Poskusili smo z izločevalno dieto a nismo mogli ničesar ugotoviti, ker je bil otrok vedno v izpuščajih. Tako je bilo pri nas s testi.
Meni je bilo rečeno, da najhujši alergeni so pšenica , kravje mleko in kurja jajca. Si kaj pomislila, da bi pila kozje mleko (sploh ni tako slabo), uporabljala prepeličja jajca in druga žita (veliko jih je). Mogoče pa ne bi bilo slabo iti samo na testiranje (bicom), vsaj veš česa se izogibati. Moj otrok je je kot dojenček veliko prejokal, upam da je tebi to prihranjeno.
Lep pozdrav