Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija alergija ali koža, oboje?

alergija ali koža, oboje?

Lep pozdrav.
Imam 13 mesecev staro hčer. Pred približno 14 dnevi so se ji po obrazu začeli delati lišaji oziroma predeli suhe kože. Nekaj dni ni bilo videti nič hujšega, potem pa je kar naenkrat – v enem dopoldnevu – stanje zelo poslabšalo. Koža jo je začela zelo srbeti, bila je že čisto hrapava in rdeča, razširilo se je že okoli oči. Peljali smo jo k zdravniku, ki je ocenil, da gre za neke vrste alergijo, po njegovem mnenju najverjetneje na neki zunanji dejavnik (niti ne hrana). Hči je takrat sicer začela jesti kivije in mandarince ter piti sok iztisnjene pomaranče. Amapk vse to je jedla že kakšen teden prej, preden se je vse skupaj začelo … Za vsak primer ji od takrat tega več ne dajem.
Pri zdravniku je dobila sirup claritin in olivno mazilo (zmešano v lekarni). Sirup smo ji dajali 5 dni, potem pa še 3 (po cepljenju). S kremo pa sem jo najprej mazala večkrat na dan, zdaj jo le zjutraj in zvečer.
Vam pišem zato, ker se ji je koža na obrazu relativno popravila, dobila pa je cel kup malih izpuščajev oziroma pikic po celem vratu (od brade) in tudi malo po dekolteju oziroma po vrhnjem delu prsi. Sicer pa je tudi po bradi in delno po ličkih še hrapava, prav danes pa sem opazila, da je spet bolj suha okoli desnega očesa.
Ali gre po vašem mnenju res za alergijo ali morda za kakšno kožno bolezen? Kaj pa olivna krema – naj jo še uporabljam ali bi morda lahko povzročila ravno kontra učinek?
Mimogrde – pediatrinja mi je rekla, da mora biti ekcem najmanj en mesec, preden začnemo zdraviti. je to res?
Hvala za vse odgovore in lp,
Tina

Pozdravljeni!

Veliko in dobro ste opisali stanje, pa vendar je težko oceniti diagnozo.
Predvidevam , da ger za atopični dermatiits.
Masten kreme z ol. oljem so dobre, potrebmo je mastiti tako kožo, ob poslabšanjih pa potrebuje tudi drugo terapijo, če so spremembe močne, ponavljajoče.
Vsekakor bi bil potreben pregled in postavitev vsaj delovne diagnoze, s tem pa tudi prognoze.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close