Najdi forum

Pozdravljeni!

Sem v 23. tednu nosečnosti. Moj problem je ta, da sem alergična na cvetni prah.Težave imam vsako leto v času od marca do julija. Poleg težav s srbenjem oči in kihanjem ter z nadležnim nahodom se mi je po prvem porodu pojavila tudi bronhialna astma.Vsako leto sem v tem obdobju redno jemala tablete Claritine, kapljice Livostin, razpršilo Nasonex, inhalacije Beroduala, Sereventa in Flixotide.Če pa sem dobila injekcijo kenaloga, so vsa ta zdravila odpadla.Težave so se v teh dneh že začele pojavljati, ker pa na vseh teh zdravilih piše, da niso primerna v nosečnosti, sem poklicala mojo zdravnico – pulmologinjo, ki mi je svetovala pri težavah z dihanjem inhalacije ventolina.
Prosim, če mi lahko napišete še vaše mnenje glede uporabe zdravil za preprečevanje oziroma lajšanje mojih težav.
Lep pozdrav in že vnaprej hvala za odgovor.
Karmen

Draga Karmen,

tudi v nosečnosti se ravnamo glede na stopnjo ogroženosti in stopnjo težav. V skrajnem primeru predpišemo tudi zelo nevarna zdravila, saj je plod na koncu odvisen od vašega zdravja in mu “vaša bolezen brez zdravil” včasih bolj škodi kot “zdravje z neznanim učinkom zdravila na plod”. Kolikor vem, lahko ženske z astmo brez zadržkov uporabljajo večino zdravil, ki se inhalirajo, včasih pa so potrebne tudi injekcije kortikosteroidov. Če gre samo za preprečevanje “tekočega nosu” seveda ne bomo svetovali najmoćnejših zdravil, ob dihalni stiski zaradi astme pa lahko damo karkoli. V primeru hudih težav menim, da ena injekcija celo Kenaloga ne bo škodila plodu, seveda več kot ena doza pa ima lahko “neznane učinke”, zaradi katerih se zdravilu izogibamo. Odločitev seveda ni le zdravnikova temveč tudi vaša.

New Report

Close