Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Alergija

Alergija

Okrog 8 let se že ubadam s težavami, ki mi jih povzroča alergija. Lani sem bil tudi na testiranju. Namen tega je bil, da mi ugotovijo na katere snovi sem alergičen in mi tudi ustrezno pomagajo. Vendar pa mi je zdravnica tam rekla, da sem alergičen na skoraj vse in da mi ne morejo pomagat (cepljenje ali kakorkoli pač še zdravijo), zato mi je predpisala samo neke tablete. Dobro, ampak to ni razlog zakaj pišem na ta forum.
Skozi leta sem ugotovil kdaj je alergična reakcija najhujša. To, da se začne februarja in traja, ne vem, mislim da do septembra, vmes je mogoče tudi malo mirno. Znaki alergične reakcije so srbeče oči, skelenje v nosu in iztekanje iz nosu. Opazil sem, da me zelo moti tudi sonce, praktično ne morem normalno gledati podnevi v sončnem vremenu. Jeseni in pozimi teh problemov ni, nobenih od naštetih. Treniram nogomet, zato sem opazil, da potem ko se spotim in je treninga konec, tudi nastopi alergična reakcija (oči, nos), vendar ko se stuširam kar hitro mine. Glavna težavo bom pa zdaj omenil. Letos se je začelo kakšna dva tedna nazaj, drugača pa me tudi že skoz spremlja. Ponoči oz. med
spanjem se mi dogaja, da me sredi noči “napade alergija” in mi prav tako teče iz nosu in to je zelo moteče. Malo čudno je, da se to ne zgodi vsako noč. Včasih traja “napad” kake pol ure, drugič dlje, tako da včasih prav slabo spim. Trenutno jemljem tablete Claritin, drugače pa imam tudi pršilo za nos in pa kapljice za oči, vendar mi tablete in pršilo za nos, ki jih uporabim pred spanjem, zgleda ne pomagata prav dosti.
Ne spomnim se več dobro, vendar glede na rezultate testiranje sem mislim da najbolj alergičen na živalski prhljaj (mačjo dlako, kar lahko potrdim), pelod, brezo, pršice, prah itd. Ne vem, ali so mogoče pršice vzrok za to “bujenje” sredi noči, vendar me čudi, da se to pozimi ne dogaja, tako da je mogoče tudi. Doma imamo tudi globinski sesalec, tako da večkrat posesam ležišče. Torej najbolj me zanima kaj vzrok za te nočne alergijske napade in če mi lahko pomagate še s kakim drugim predlogom ali nasvetom. Hvala.

Spoštovani!

Po opisu sodeč vam več težav kot pršica delajo pelodi, zato imate večje težave od pomladi do jeseni. V medijih spremljajte, kdaj in kje je koncentracija največja in v tistem času bodite bolj v zaprtih prostorih in uživajte tablete. Letos se je cvetenje breze zaradi pomladanske zime začelo malo prej. Razlika v posameznih nočeh je verjetno vezana na vremenske razmere. V suhem in vetrovnem vremenu je slabše, v dežju bolje. Ko pelode sperete, je manjša koncentracija, ki bi vas dražila in ko tečete se pelod nekako ne utegne usesti na vaše sluznice, ker hitro dihate in izpihujete (to je bolj domneva).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Imam še nekaj vprašanj. Ste že slišali za tablete Zyrtec? Ali jih je pri nas že možno dobit in kakšno mnenje imate o njih. Baje da učinkujejo podobno kot Claritin, le da so odobrene tudi za celoletno alergijo v prostorih.
To sem prebral na http://www.allergy-info.com/default.asp?pageid=3&segment=1

Zanima me tudi kje bi dobil več informacij za elektrostatične zračne filtre (cene, kraj). Potem bi rad tudi inf. za protialergijske preobleke za posteljnino (kje, kakšne so najbol. itd) Če je kakšna firma, ki se bavi s temi proizvodi, bi prosil za ime ali pa internet stran.
Hvala.

New Report

Close