Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija alergija

alergija

Pozdravljeni!
Zanima me sledeča stvar. Doječe mamice naj bi se izogibale hrane, ki naj bi pri otroku povzročale alergije npr. jagode, arašidi, kravje mleko… Vendar pa nekateri otroci nimajo problemov, če mamice uživajo kravje mleko in ga v bistvu sprejemajo že od prvega dneva dalje. Zakaj pa naj bi potem pri otrocih, ki so hranjeni z adaptiranim mlekom čakali s pitjem kravjega mleka do 1 ali 1,5 leta? Upam, da stvari nisem preveč zakomplicirala, samo nekako mi ni logično.
Mi lahko še poveste, kdaj otrok lahko začne uživati ribo (belo, plavo)?

Najlepša hvala za odgovore in lep dan še naprej.

Pozdravljeni, hubi!
Doječe mamice naj bi se izogibale najpogostejšim alergenom v hrani zaradi možne alergije, ki bi se razvila pri otroku. To zlasti velja za mamice, ki so same alergične ali pa so v družini alergije, kar po današnjem znanju pomeni dejavnik tveganja za razvoj alergije pri otroku (saj veste, dednost).
Pri otrocih alergičnih staršev je 75 % verjetnost razvoja alergije ; 50 % verjetnost je pri otrocih, katerih eden od staršev ima alergijo ; in 30 – 40 % če alergija prizadene brata, sestro ali sorodnika.

Temu pravimo primarna preventiva, torej izogibanje alergenu, da ne pride do senzibilizacije na nek alergen in s tem do kasnejšega razvoja alergij.

Nekateri otroci nimajo nobenih dejavnikov tveganja, pri starših in v družini ni nobenih alergij, Taki otroci morda nikoli ne bodo imeli nobene alergije, zato mu pravzaprav ne povzročimo škode, če uživa npr. kravje mleko od začetka. Tudi adaptirano mleko JE KRAVJE MLEKO. Otroci pa naj bi po priporočilih pili adaptirano mleko do 18 mesecev, ker adaptirano mleko vsebuje mnogo pomembnih snovi za otrokov razvoj, ne zaradi alergij. Veliko otrok pa pije kravje mleko (neadaptirano) že od 9-12 meseca, brez težav.
Ribe so zelo alergogene, predvsem tiste, ki vsebujejo škombroid (npr. tuna). Bele ribe so manj alergogene. Splošno navodilo je, da rib ne ponujamo do nekako 12 meseca.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close