Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina alergija

alergija

Lepo pozdravljeni!
Moj otrok je star 17 mesecev in obiskuje vrtec.Sumimo, da je alergicen na neko hrano, saj ima ze od zacetka, ko je zacel obiskovati vrtec probleme z driskami in prebavo.Za nekaj casa smo ukinili iz njegove prehrane mleko in stanje se mu je malo izboljsalo.Nas pediater mu je izmeril celokupni IgE , ki je pokazal vrednost 12.Pediater nam je razlozil, da je to v redu, toda jaz se vedno sumin, da ima alergijo.Prosim za odgovor s kaksno preizkavo se da se ugotoviti alergijo oz. alergijo na doloceno stvar
Hvala za odgovor
Mojca

Spoštovani!

Pomemben podatek bi bil, ali je imal vaš otrok driske že kdaj prej in kolikotehta, ter ali je kaj shujšal. Bolj kot alergija na kravje mleko bi bila verjetna in potrebna zgodnjega ukrepanja “alergija” na pšneično moko (glutene), ki se prav lahko kaže z omenjenimi znaki. Otroci so navadno bolj suhi, po močnati hrani pa imajo driske. Seveda je to zgolj domneva, ki pa jo mora potrditi specilaist pediater, ki se ukvarja s tovrsno problematiko, zato je prav, da se čim prej oglasite pri vašem zdravniku in mu poveste tdui tsito, kar niste zapisali v to vprašanje.

Možni so tudi številni drugi vzroki, ki pa praviloma pominejo sami od sebe in ne puščajo posledic. Alergija na kravje mleko pa se praviloma kaže s kožnim ekcemom, neprenašanje kravjega mleka pa z driskami v poznejših življenjskih obdobjih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Sama imam 19 mesecnega sina in imam iste tezave kot ga.Mojca. Poleti smo driske pripisovali velikemu uzivanju zelenjave in sadja. S septembrom je sel otrok v vrtec in prej obcasne dirske so se sprevrgle v dnevne. Opravili smo alergoloske teste na mleko, moko, jajca vse je bilo negativno. Pediatrinja je omenila moznost velike kolicine bakterij, bolezni etc v vrtcu. Caka nas pa tudi obvezno cepljenje, katerega me je strah saj po mojem mnenju otrok ni popolnoma zdrav in mislim, da se upraviceno bojim posledic. Dodati moram da kljub temu da se niso odkrili vzroka drisk, mi medicinska sestra vedno predlaga datum cepljenja. Ali je to pravilno, ker ce ne bi sama rekla da bomo s cepljenjem pocakali da bo otrok zdrav, bi ga cepili?!
Hvala za odgovor.

Hvala za odgovor, vendar pa se podrobnosti, ki vas zanimajo.
Moj otrok pred vrtcem ni imel drisk, tudi ni bil nikoli prej nic bolan.Je pa res, da ni uzival kravjega mleka, ker je dojen.shujsal ni , tehta pa 12kg, kjer stagnira z kilami od enega leta.Pa se to me moti, da nas nas pediater ne jemlje resno, saj pravi, da te driske niso nic hudega in da je lahko otrok okuzen s kaksno virozo.Tudi jaz se bojim vsakega obveznega cepljenja, saj imam slabe izkusnje z cepljenjem starejsega otroka, ki je veckrat bolan, ko je na vrsti obvezno cepljenje, pa mi doktorica, ki opravlja solsko sistematiko grozi z prijavo inspekciji, ce ga ne dam takoj cepiti.Ceprav moj namen ni se izogniti cepljenju, ampak pocakati par dni, da bo otrok zdrav.
Glede glutena pa me zanima s kaksno preiskavo se da ugotoviti intoleranca na gluten
LP Mojca

Spolštovani!

Prvič: Če niste zadovoljni z odločitvami vašega zdravnika (ne glede na utemeljenost razlogov), imate pravico, da ga zamenjate.

Drugič: Pri otroku dolgotrajna driska ni bagatelni problem, dokler se ne izključi vsaj najpogostejših vzrokov, kar pravilom naredijo s preiskavami v bolnišnici na pediatričnem oddelku.

Tretjič: Verjetno bi bilo najbolj prav, da dobite napotnico za pregled pri pediatru alrgologu ali pediatru gastroenterologu v bolnišnici, ki vam bo pomagal rešiti nakazane probleme.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

ga. Mojca
ce bi se zeleli na omenjeno temo se kaj pogovoriti mi prosim pisite, mogoce si bova z izmenjavo informacij lahko kaj pomagali.

g. Kersnik,
vasi predlogi so sicer odgovor vendar se zdalec ne dober, zamenjati zdravnika v manjsem kraju ni niti najman lahko, ne poznam niti enega starsa ki bi se pohvalil da mu je njegov pediater pripravljen podrobno razlagati o posledicah cepljenj, ce poznate kaksnega ga prosim priporocite, kajti verjetno z gospo Mojco nisva edini ki bi si zeleli bolj humanega in razumevajocega pediatra za svojega otroka.
Hvala
Lep pozdrav
Pikica

[email protected]

New Report

Close