Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina alergičen pes in hrana

alergičen pes in hrana

Za en teden sem dobila v varstvo 6 letnega zlatkota, za katerega mi lastnica pove, da je od vedno alergik, da je imel drisko po vseh briketih, po tričetrt različne hrane. Veterinarji mu niso znali povedati, na kaj je alergičen, dajo ji dieto makarone, svinjino in ribje olje, kar je meni čudna dieta. Prav, jo prosim, da mi da s seboj hrano, ki mu jo bom kuhala, ker imam moje pse na Argen grange briketih in smo zelo zadovoljni, a da jih svojemu psu ne upa več dati. In mi da za kuhati makarone, 6 konzerv Chapi in dve Rio mare. In sem razmišljala, kaj naj naredim. In se odločila, da take hrane ne bom dajala nobenemu psu, pa če njegov lastnik to striktno zahteva. In sem poklicala veta, kaj mu zagotovo lahko dam in je tako sem šla kupiti konjski bočnik, puranje krače, srčke, želodce in jetra, pa riž, ješprenj in ovsene kosmiče in bo to dobil. In kolikor bo te hrane pri meni pojedel, toliko ji bom zaračunala. A je to logično ali ne? Kakšna je praksa?

Tudi sicer je kuža precej zanemarjen. Sem ga prvi dan eno uro razčesavala, ker je imel take vozle na zadnjih tacah, pa postrigla sem mu dlako med šapami, ker je šepal, ker se mu je okužila koža pri blazinicah, pa malo je imel ušesa vneta, sem šla k vetu po kapljice, pa analne žleze sem mu sčistila, ga skopala. Vsak dan mu dam 3 brikete več Arden Grange s tuno in nima nič driske, prej je malo zaprt. Pa juho za pit.

Latnica pravi, da je bil v leglu alfa mladič, od kastracije pri 5 mesecih pa se še sebe boji. Res je zelo prestrašen, tako, da ga moram imeti ves čas na vrvici, hodimo pa na dvourne sprehode po tukajšnjih travnikih. Sumim, da nekaj ni OK s sklepi kolka, ker malo šepa. A mi je lastnica rekla, da ji je že vzreditelj (Hočevar, psarna Tohočinska) rekel, da je moral vsem mladičem slikati sklepe, sicer ne dobijo rodovnika. Oh, ja…

Je pa že v dveh dneh postal ful bolj živahen, tako da se mi zdi, da sem na pravi poti, še dva trikca sem ga naučila.

Torej, ali naj nadaljujem tole svojo idejo s hrano in koliko sme hoditi, če ima slučajno fuč kolke, da mu česa ne poslabšam. Pa ko smo zunaj, se mi še vedno valja. Razglistila sem ga prvi dan, ko sem ga dobila. Še kakšna ideja?

a Tohočinski je? Vse jasno. Če imajo samo delno displazijo potem jo je še poceni odnesel.

Ti mu počasi začni futrat holistične brikete in zmanjšuj kuhano hrano. V roku 14 dni do treh tednov naj povsem preide na brikete. In potem naj tam tudi ostane. Lahko poskušaš dat še enkrat tedensko z žlico ribjega olja. Več pa ne.
Da bi bile slike kolkov mladičev pogoj za rodovnik je pa spet ena cvetka šteparjev. Kaj naj bi imele RTG slike mladičev opravit z rodovniki? Če imajo starši narejenega vzrejnega potem imajo tudi mladiči rodovnike ne glede na to ali imajo mladiči kolke A, B, C.

Pa vrži Chappi konzerve lastnikom v glavo. Polne se razume.

Ja, to bi šlo, če bi ga čuvala še en mesec, pa ga samo še dva dni. Seveda jim bom dala še za en dan za sabo za jesti kuhano hrano in 1 kg briketov. Ker ženske niti ne poznam, seveda ne morem vedeti, če mu jih bo dala. Je pa postal tako razigran, kar imela bi ga… Pa moji otroci tudi. Danes ponoči sem zasačila triletno hči spati na njem…

A mi lahko ženska reče, da mu nimam pravice menjati hrane, če mu jo ona prinese? Mi lahko ženska kaj zateži? Ali sem opravičena mu zaračunati to hrano, ki mu jo kuham in ji vrnit njeno nedotaknjeno hrano?
A ji smem predlagati slikanje kolkov ali se že preveč vtikam vanj?
In a mi date še kakšno idejo, za kaj vse se lahko praska? Danes mu bom oprala še njegovo postlejico. S katerim praškom perete stvari alergičnih psov?

Zakaj je pa čudna dieta (makaroni, svinjina, ribje olje)? Ok, mogoče makaroni malo. Chappi je za v smeti.

Kar se pa hrane in alergika tiče je pa tako, da je treba dat pač psa na izločevalno dieto. To pomeni, da 6-8 tednov je npr. ovsene kosmiče in purana. Nič drugega; nobenih priboljškov (razen purana), nobenih briketov, nič od mize itd. Potem se mu počasi začne dodajat razne zadeve, npr. piščanca, riž, razno zelenjavo. Če je res alergičen na kako hrano, jo na ta način lahko izločiš.

A se je praskal preden je prišel k tebi al se je šele zdaj začel?

Meni se zdi zelo lepo od tebe, da si se tako zavzela za kužka, ki ni tvoj in niti ne bo več dolgo pri tebi. Ker pa je kuža njen, ti ženska lahko reče, da mu nimaš pravice menjati hrane in žal nisi upravičena zaračunati to hrano, ki si mu jo kuhala, ker je pač prinesla hrano zanj s seboj. Kakršna pač že je. Poleg tega ji tudi ne moreš dokazati kaj vse je kuža jedel pri tebi. Seveda pa ji lahko predlagaš slikanje kolkov ali karkoli drugega.
Mogoče ti bo pa vseeno hvaležna za tvojo hrano in se bo sama ponudila, da jo plača 🙂

jaz bi žensko povabila na kavo in ji temeljito razložila kakšno sranje ima od psa. Od vnetih ušes,zanemerjenosti itd… Da kolkov ne omenjam. Če ima psa naj skrbi zanj kot je treba če ne pa naj da odda nekomu, ki ima več pojma in odgovornosti do psa.
Amen

Glejte, ni moj namen biti zoprna, samo ne vem, na kakšen način ji lahko povem, da je Chapi sranje od konzerve, naj mu zaradi mene kupuje tiste dietne od Hillsa ali ne vem koga (sama ne kupujem konzerv, zato jih ne poznam). Kuža se je prvi dan, ko je bil pri meni konstantno praskal z zadnjimi tacami, se drgnil po tleh tudi ko smo bili notri, se valjal po travi zunaj, se drajsal po riti. zato sem takoj sklenila ugotoviti vzrok in sem mu sčistila ušesa, zobe, ga razglistila, očistila analne žleze in temeljito zamenjala hrano. Sedaj se doma morda dvakrat v celem dnemu še malo praska, le zunaj se mi še valja po travi.
Hrano sem mu zamenjala samo z najboljšim namenom. Danes sem mu skuhala konjski bočnik, puranje bedro, malo drobovine (srčni, jetra), vse to v ješprenu, malo korenja in kolerabe. Pa za piti juho. Nisem ekspert za diete psov, zato sem poklicala veta, kaj mi svetuje in ubogala nasvet. Kako bom ženski povedala za drugačen jedilnik, ne vem. Pač ji bom rekla, da se ne zdi to, kar je prinesla s seboj primerno za psa, zato sem mu dajala to, kar mi je predlagal veterinar – ga lahko zaradi mene pokliče, če mi ne verjame.
OK, ji ne bom zaračunala hrane, čeprav mi je to čudno, sama vem, da bi bila vesela, če bi mi nekdo povedal, kaj je za mojega psa bolje in bi mu avtomatično plačala vse stroške, ki jih je imel z mojim psom tekom varstva. A ni to logično.
Saj sem tudi k vetu morala iti zaradi vnetega ušesa in mi je dal olje, ki sem ga plačala. Kaj, a mi bo rekla, ja zakaj sem ga pa peljala? Ne vem, meni so to malo mimo odgovori.
Meni se zdi iz dneva v dan bolj lušten. Sploh sedaj, ko je postal tako razigran, prav vabi k igri in se veseli, ko samo njega privežem in greva sama ven se igrat. Pa spi na tleh v spalnici, kot je prej najin ovčar.
Nisem vedela, da psi lahko jedo svinjino… OK, vem nekaj več. A sedaj ima za dva dni itak kuhano. Jedli bodo pa sedaj moji kužki in on isto, da ne bo pomote, da on je kaj drugorazrednega.
Naj ji predlagam, da mu kupi te brikete, ki sem ji preizkusila in ne kaže nobenih znakov alergije? Hočem samo kužku dobro, ne da mi bo očitala, da se vtikam v nekaj kar ni moje.

varovalka, tudi jaz bi bila zelo vesela, če bi tako poskrbela za mojega kužka in bi ti rada volje vse plačala, brez da bi mi ti kaj rekla. Ne le, ker je to logično, ampak ker bi ti bila zelo hvaležna, da je kužku vidno bolje. Vsi ljudje pa niso tako in se zna zgoditi, da ti reče “Kdo ti je pa rekel, da ga pelji k vetu in da mu kupi boljšo hrano?”
Ti ji kar predlagaj in svetuj, če je normalna oseba, ti bo prisluhnila.

Varovalka, sicer ti ne vem kaj pametnega reči, kako se pogovoriti z lastnico psa, ji pa lahko poveš, da Chappi zelo pogosto povzroča alergije (žal se ne spomnim, kaj konkretno v njem, gre pa za neko kombinacijo dveh aditivov). Razen tega lahko srbenje (ne sicer pravo alergijo) povzročajo tudi gliste (lahko mirno svetuješ zamenjavo sredstva proti njim), polne/vnete cirkumanalne žleze in preslana hrana (tudi rio mare je lahko preveč slan, da o soli v Chappiju & co. niti ne govorimo) – BTW, si se lotila vsega trojega – zajedalcev, žlez in prehrane, pa je takoj bolje, mar ne? Seveda samo ti vsaj nekoliko veš, s kakim človekom imaš opravka, ampak brikete, ki so se obnesli pri tebi, ji lahko svetuješ, če je normalna, ti bo hvaležna, če ne, pač debelo požri in misli na to, da si psu vsaj poskusila pomagati.
Lp in srečno tebi, tvojim psom in varovancu!
Breda

Evo, smo preživeli tole fronto petard. So me opozorili, da je tale zlatko čisto prestrašen. In je bil hec že zvečer iti ven. Je samo eno slišal, pa sem skoraj po zraku letela do doma. Doma pa smo dali najprej vse tri otroke spat, je kar mož z njimi spal, jaz pa na kavč z mojimi tremi kužki, še dvema, ki jih čuvam in zlatkotom in smo gledali zelo na glas tisto glasbo, se božali, okoli 2h sem jih pa pospravila spat in je bilo.
Danes je pa zlatko tako razigran, samo z repom maha, na sprehodu je ves čas divjal, čeprav ga nisem pustila, ker ne vem, kako je z njegovimi sklepi. Nič se mi notri ne praska, tega sem zelo vesela. Tudi kar naprej med kužki išče partnerja za igro, prvi dan se j epa skrival pred njimi, čeprav je še enkrat večji. Skratka, vesela sem za njega. Pravkar mu perem njegovo dekco, rjuho in tisto podlogo od posteljice, da bo imel jutri, ko me zapusti vse čisto.
Še vedno ne vem, s katerim šamponom ga upam skopati, če slučajno na kožo občutljiv. Sama imam od San Bernard za mladičke, a je to zanj ustrezno?

OK, jaz bom rekla tako. Hrana, ki jo je predlagala lastnica, se mi ne zdi “logično primerna”. Prav tako pa se mi ne zdi primerno psu, ki ima/naj bi imel alergijo takole “na pamet” menjati hrano in sestavljati kar ene jedilnike. Zelo lahko ta trenutek zadeva zgleda super, ampak če je alergik, bo lahko čez par dni to povzročilo pravi izbruh težav! Tu se strinjam z Nanook, pri takšnih psih ni eksperimentiranja, kvečjemu pride v poštev izločevalna dieta. In pa seveda posvet z lečečim veterinarjem!

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Yo, poklicala sem tri veterinarje, preden sem mu sestavila jedilnik, na katerem naj ne bi bilo alergenih stvari. Pri meni se je kuža nehal praskati, kakal je lepo, kvečjemu malo trdo, postal je precej bolj živahen, začela se je sam igrati, mi prinašati igračke. Zame je to bil znak, da sem na pravi poti. Včeraj sem ga vrnila lastnici in je sprejela navodila, ki so mi jih dali veterinarji glede hrane. Hec je v tem, da niti ne vem več, če naj jim verjamem, da so res psa ne vem kam vse vodili zaradi njegovih domnevnih alergij, ker je bilo tudi v tem, kar je ona povedala kup izmišljotin, ki os se izkazale za neresnične. No, sedaj ga bom še en mesec spremljala, kako je z njegovo prehrano, če se bo odločila, ji naročim AG brikete, ki jih je tudi pri meni vsak dan nekaj dobil in ni kazal nobenih znakov alergije. Skratka, zgodba se je srečno končala in vesela sem, da je bilo tako. Dekleta, hvala za pomoč.

Vse stvari, ki si mu jih dala, so komot lahko alergene.

ker nisme ravno domača pri vzdevkih za pse, pa vseneo domnevam da misliš 6 letnega zlatega prinašalca. kar se diete tiče so ti že druge povedale. samo kar se kolkov tiče, pa šepanja. po moje da je hodil kot mladič prehitro po stopnicah, saj je znano da večji psi naj ne bi dirkali po stopnicah ravno zaradi kolkov. sicer pa pri psih nisem ravno doma.

Hvala vam za vse nasvete. Kuža se je vrnil nazaj k lastnikom. S seboj sem mu dala še kuhane hrane za nekaj dni in 2 kg AG briketov, skratka, to kar je jedel pri meni in se mu je stanje popravilo v toliko, da se ni več praskal. Prvo noč se je pa non stop. Tudi prišel mi je z drisko, ki je pri meni ni več imel.
Sem razložila lastnici kaj je jedel, jo napotila še k dvema vetoma, ki vodita tudi alergike od psov in ji zaželela vse najboljše. Kaj več ne morem. Pa mi je kolegica, ki lastnico kužka pozna, ker sta sosedi rekla, da sta se pogovarjali in ji je lastnica rekla, da že vse lepo in prav, samo, da mu ona tako dragih stvari kot jaz ne misli kuhati, pa če se še celo življenje praska. Pa sem spet žalostna… A mi je že rekla, da ga za zimske počitnice spet dobim…
Kar se pa kolkov tiče verjetno vse pove podatek, da je iz psarne Tohočinska in so lastnico seveda ogoljufali, češ da so že mladičkom slikali kolke, sicer ne bi dobili rodovnika. Tisto glede hoje po stopnicah se ne bo izšlo, ker živi kuža v bloku z liftom v vsakem nadstropju. Predlagala sem ji slikanje kolkov a je rekla, da tega ne bo naredila, ker ga itak ne misli pariti in tudi če ima najslabše, ne bo nič reagirala. Pač ,predlagaš, kaj več pa ne moreš.

Glede alergenov pa: ja, lahko je vse alergično, a klicala sem vete, da so mi povedali za hrano, ki jo oni priporočajo alergikom, ki jim še niso odkrili na kaj so alergični, kot je meni zatrjevala lastnica. Misim, da sem se obnašala čisto odgovorno in se pri vetih zanimala, ter ne delala na lastno pest. Če bi mu pa dajala Chapije, kot je hotela lastnica, bi me pa sedaj presneto pekla vest.

varovalka, če je vse tako, kot si napisala, potem najverjetneje ne gre za nikakršno alergijo, pač pa preprosto zato, da ima pes zj***** prebavo zaradi nepravilne prehrane. Dvomim namreč, da bi nekdo, ki mu je škoda denarja za pravilno prehrano ter za veterinarja, resnično delal nevemkakšneže teste za alergijo.
Jp, predlagala si, opozorila si, za psa si očitno dobro poskrbela, vse ostalo pa… Ja, ne vem.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Eh, saj nima smisla.

Pohvala,tako skrbnim ljudem,ki imajo tako radi živali!!
Ocena:10+

Alergije nastopijo, ko je telo prepolno že vseh strupov in je posledica slab imunski sistem. Nič drugače kot pri človeku. Če psa hraniš z nekvalitetno hrano, ki jo ne more ustrezno predelat, se strupi kopičijo in nekega dne pride do alergije in ostalih bolezni.Ko telo očistiš vseh strupov, pa lahko začne telo (človeško ali živalsko) normalno funkcionirati in alergije izginejo. Če bi pes dobival hrano, ki bi ustrezala njegovi živalski naravi, bi alergije počasi zvodenele. V briketirani hrani kot raznih pasjih konzervah ni primerne vsebine za psa. Da o raznih kemičnih dodatkih, ki dodatno obremenjujejo organe ne govorimo.Pes med drugim potrebuje encime, ti pa so le v svežem mesu (takem, ki ima hrustanec, kožo, kost) in le taka prehrana ga lahko počasi ozdravi. Vsa ostala hipoalergena briketirana hrana je nateg.
Alergologinja Majda

Naj bo v pomoč prispevek o hrani za pse z alergijami.

Hrana za pse z alergijami

LP

New Report

Close