Alergičen otrok in enodnevni izlet
Pozdravljeni!
Prosim za kakršen koli nasvet, kako naj s hčerko, ki je alergična na mleko, jajca in pšenico, gremo na enodnevni izlet, če nimam nikjer možnosti pripraviti hrano, ki jo lahko zaužije, v gostilni pa ni primerne hrane, ali jo pa jaz ne znam izbrati. Kako se znajdete mamice s podobnimi problemi?
Hčerka je stara 14 mesecev.
Hvala za odgovore in lep dan!
Barbara.
Pozdravljena!
Ne v gostilni za alergike ni primerne hrane, imaš popolnoma prav.
Mi si pomagamo tako, da za starejšo hčerko (4 leta) skuham kosilo že zjutraj. Običajno je to mineštra ali rižota (najbolje počakata in najhitreje sta pripravljeni). V termovko za hrano vlijem spodaj vrelo vodo, v zgornjo posodo pa hrano. Trermovka je plastična, iz Mercatorja, ne drži ves dan, od 6h do 12h pa je hrana ravno prav topla.
V vsaki restavraciji nam brez najmanjših pripomb ali začudenih pogledov prinesejo prazen krožnik, ko povemo, da imamo za alergika hrano s sabo.
Druga varianta pa je piknik na prostem.
Naj še napišem, da se za to kosilo opoldne ne navduši le starejša hčerka, ampak ji njena dveletna sestrica prav pridno pomaga?
Še ena možnost (vendar ne najbolj primerna za tako majhnega otroka, vsaj ne prav pogosto): opoldne in popoldne suha malica (pri nas: kruh in marmelada ali pa štrudl, sadje), zvečer pa kuhana večerja. To varianto smo prakticirali lani v Muenchnu, sicer le 4 dni, a hčerka ni imela nobenih pripomb.
Upam, da bo kak nasvet prišel prav. Pa lepe izlete!
LP, Maja
Lahko naročiš zelenjavno juhico, vendar prej vprašaj če ni morda kremna, potem kakšnokoli pečeno meso, tudi tukaj vedno vprašam kako ga pripravijo, njaboljša varianta je res meso iz žara, kot prilogo lahko pražen krompir ali riž, vprašaj če ga slučajno ne pripravljajo na maslu, pa solata, sladica pa je lahko sadna kupa
Mi to prakticiramo, pa lahko večkrat jemo zunaj, ali pa naročimo kar ploščo in ji potem damo tisto kar lahko je.
LP
Manca1