Najdi forum

Pozdrav vsem,

ker sem navdušena akvaponistka (in ker smo trije mladi pred kratkim ustanovili podjetje, ki se ukvarja s tem: ponnod.com), z veseljem začnem novo temo, ki je namenjena predvsem predstavitvi akvaponike in vprašanjem o njej.

Akvaponika je hkratna pridelava zelenjave in rib. Temelji na krožnem sistemu, ki sledi naravnemu toku: voda kroži od rib do bakterij, do korenin rastlin in nato nazaj do rib. Tako dobimo zaprto ribogojnico, ki ne
potrebuje rek ali jezer, hkrati pa na organski način pridelamo zelenjavo.

Primerna je predvsem za (a) vrtičkarje na terasah ali strehah, saj ne potrebuje zemlje (b) ljudi, ki se težko sklanjajo, saj je zelenjava na delovni višini, (c) ljudi z modernim tempom življenja, ki nimamo časa za zamudno zalivanje in okopavanje svojih vrtov, a si želimo doma pridelane hrane (d) ljudi, ki smo okoljsko ozaveščeni, in (e) ljudi, ki smo radi inovatorji in nas ni strah poskusiti nekaj novega.

V septembru organiziramo tudi prvo izobraževanje o akvaponiki v Sloveniji:
http://www.ponnod.com/dokumenti/delavnica210813.pdf

Vabljeni!

Seveda pa z veseljem odgovorim na vprašanja v zvezi z akvaponiko tudi na tem forumu.

Maja

Pozdravljen!

Po današnjem prispevku v oddaji Ljudje in zemlja sem prav presenečen nad tem sistemom gojenja zelenjave in rib.
Zanima me:
– ali se to goji v topli gredi ali zaprtem prostoru, kaj priporočate oz. kakšna naj bi bila prava temperatura,
-kakšne ribe so najboljše,
-kakšna oprema se za vse to potrebuje,
-zakaj sploh ste ustanovili podjetje oz.s čim se znotraj tega ukvarjate
-ali mogoče informacije o vsem tem dobim diplomi gospoda Leskovca.

Hvala, dosti uspeha in lep pozdrav!!
Simon

Simon pozdravljeni!

Se opravičujem za pozen odgovor, sem spregledala vaše vprašanje.

Me veseli, da ste si ogledali oddajo Ljudje in zemlja, je bil res dober in poučen prispevek o akvaponiki, Mateju Leskovcu in ponnod – naši blagovni znamki.

Akvaponsko gojenje je možno v zaprtem in odprtem prostoru. Če imate sistem kje v garaži, bi potrebovali še svetilke. Če ga imate zunaj, tega problema ni. Najbolj priporočamo rastlinjake, še posebej pasivne (take, ki podnevi vsrkavajo toploto, ponoči pa jo vračajo v sistem). Z njimi si občutno podaljšate rastno dobo in zaščitite ribe v zimskem času. V Sloveniji jih trenutno izdeluje samo Zeleno Pomurje.

Za slovensko okolje in za začetnike najbolj priporočamo some in krape, ti ne potrebujejo ogrevane vode in dobro preživijo tudi zimo. Če pa ste prirpavljeni vodo ogrevati, pa priporočamo ostrižnike, npr. tilapie, ki imajo zelo dober prirast in so zelo odporne ribe. Na tem blogu so slike tilapij, ki jih Matej goji v svojem sistmeu in čez zimo v akvariju:
http://www.ponnod.com/ozivljanje-akvaponskega-akvarija/

Oprema je različna, osnove so: rastna korita, črpalka za vodo, čebri za ribe (npr. ICB) in cevi, ki celoten sistem povezujejo.

Podjetje Ponika d.o.o. in njegovo blagovno znamko ponnod (ponnod.com) smo ustanovili z namenom razvoja akvaponike do te mere, da bi bila primerna tehnologija organske pridelave za večje komercialne pridelovalce. Po svetu je že kar nekaj takih večjih sistemov in ta industrija eksponentno raste. Evropa jo je začela šele v zadnjih letih loviti.

Hkrati pa izkoriščamo znanje o akvaponiki tudi za pomoč vrtičkarjem in na splošno o ozaveščanju o akvaponiki – tako želimo na spletni strani in FB dajati čim več informacij o akvpaoniki v slovenščini:
https://www.facebook.com/ponnnod
http://www.ponnod.com/

Precej informaicj dobite v diplomi Mateja Leskovca, da. Dostopna je tukaj:
http://www.ponnod.com/dokumenti/matej_leskovec_akvaponika_18_7_dvostranska.pdf

Trenutno pa sestavljamo bazo znanja in priročnik, ki bi bila dostopna na spletu in spletni strani (upamo, da bo končano do aprila 2014).

Najlepša hvala za lepe želje o uspehu! Nam vsaka taka dobra misel daje motivacijo!

Maja
[email protected], http://www.ponnod.com, http://www.facebook/ponnod

“Akvaponika in hidroponika sta načina naravne pridelave hrane v sožitju z ribami.” Citat iz vaše predstavitve… Se vam ne zdi, da so te nekoliko zgrešene teoretične osnove?

New Report

Close