Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Akupunktura!

Akupunktura!

Spoštovani g. doktor!

Stara sem 23 let in imam težave s hrbtenico, posebej z vratnim predelom – mišice so ves čas napete, bolečine se širijo v glavo občutim mravljinčenje.Bolečine pa so prisotne tudi v ledvenem predelu in se širijo v desno nogo. Pomislila sem, da bi mi morda pomagala akupunktura. Odšla sem k temu znanemu avstrijskemu zdravilcu. Pri njemu sem bila 2 x – en dan za drugim. Naročena sem bila spet naslednji teden, a ko sem prišla, je moral nujno nekam odpotovati, zato je odpadlo in se je moj termin prestavil še za en teden, nato pa je tudi ta zaradi njegovih obveznosti odpadel. To me je zelo razjezilo- namreč takšen odnos (terapije pa so zelo dragein menim, da bi morale teči kontinuirano. ). Povedati Vam moram, da se po teh 2 terapijah počutim veliko, veliko slabše kot prej.Vse me boli, ne morem verjeti, da se je lahko vse tako spremenilo. Odločila sem se, da opustim akupunkturo, saj ne vem, kakšen bi bil efekt. V ordinaciji sem se pogovarjala z enim gospodom, ki mi je povedal, da je prišel že na 18.terapijo. (tukaj lahko vendar bankrotiraš). Kaj menite vi? Kakšne so možnosti pomoči ak. in ali imam lahko sedaj take hude težave zaradi tega? Kaj se v takem primeru v telesu dogaja?

Oprostite, če sem Vam zastavila preveč specifičnih vprašanj, glede na to, da se vi ne ukvarjate z ak., ampak vesela bom kakršnega koli Vašega mnenja.

Tanja

Spoštovani!

Akupunktura je kljub temu, da je tudi pri nas priznana metoda lajšanja bolečin, močno omejena s svojim učinkom. Presenečate me, da v tako maldih letih nasedate vsemogočim priporočilom dobrih ljudi, kar kaže, da je naš vzgojni sistem konfuzen in zdravniki, s katerimi ste se doslej srečevali premalo prepričljivi, da bi šli za svoje zdravje najprej po nasvet do njih. Ni vse kar ni povezano z zdravniki naravno in vse kar je povezano z zdravniki škodljivo.

Akupunktura ima podoben učinek kot zdravila ali protibolečinska fizioterapija – tj. lajšanje bolečin in nič drugega. Seveda bolečine lajšamo zato, da človek laže prenaša težave, predvsem pa v upanju, da se bodo mišice sprostile, pritisk na boleča mesta in živce popustil, kar bo omogočilo kolikor toliko normalno življenje.

Za vaša leta imate nenavadno močne bolečine, zato bi bilo poleg običajnih težav potrebno pomisliti na ev. prisotno revmatične bolezni, tj. ankilozirajočega spondilitisa. Potrebno bi bilo izmeriti sedimentacijo in narediti posnetek celotne hrbtenice. To še zlasti velja, če imate občutek toge hrbtenice, je bolečin hujša ponoči, zjutraj in v mirovanju ter po hujšem naporu…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani g. doktor!

Najlepša hvala za Vaše razmišljanje. Da ne boste mislili,da sem se popolnoma oddaljila od medicine – sploh ne. Že 3 leta hodim okoli zdravnikov – ortopedov, nevrologov v MB, 2 x sem tudi že opravila fizioterapijo (laser, diadinamični tokovi, statične vaje), pa mi ni nič kaj prida pomagalo. Doma smo kupili električni stimulator, ki temelji na DD tokovih, pa mi tudi ne pomaga kaj dosti. Lani novembra sem bila na rtg slikanju vratne hrbtenice, kjer mi je ortoped rekel, da niso izpolnjeni vsi pogoji za nestabilnost sklepa ali vretenca (ne vem, ali sem točno povedala).Menil je, da slika ne pokaže prav veliko, glede na moje težave. Je pa sam otipal vrat in videl, da je mišičje precej tonizirano, predpisal mi je celo ovratnico, ki pa mi je povzročala še hujše težave. 5 dni sem dobivala injekcije Ketonala, pa verjeli ali ne mi niso pomagale. Včasih so moje težave tako hude, da sploh ne morem glave obrniti v desno (tako je bilo tudi takrat pri zdravniku).Bolečina se mi širi v glavo, desno oko, pa tudi okoli lopatice me zelo boli. Poskušala sem tudi s hlajenjem, pa z raznimi antirevmatskimi kremami, kopeli z rožmarinom, ki naj bi sproščal mišice, pa savna, plavanje, vaje in še marsikaj. Zakaj se toliko poslužujem alternativnih načinov? Ker imam občutljivo sluznico želodca in ne prenesem močnih antirevmatikov. Vse skupaj pa pomaga le v času izvajanja določene aktivnosti. Ali mislite, da bi lahko vzela kakšne antirevmatike v obliki svečk? To verjetno ne vpliva na želodec.Te bolečine so res grozne in omejujejo moje življenje. Nekoč ni bilo tako, čeprav imam skoliozo že od 2. razreda OŠ. Pred 3 leti poleti pa sem ponoči zaradi nizkega pritiska omedlela in nerodno padla.Od takrat naprej so prisotne moje težave. Rtg posnetki so pokazali premik 3., 4. in 5. vratnega vretenca. To je to. Sedaj pa upam da me razumete, kako rada bi, da bi se moje stanje izboljšalo, če ne že odpravilo. In v obupu človek marsikaj stori. Morda tudi nasede takim ali drugačnim zdravilcem. Jaz sem se pač odločila za akupunkturo. Če bi mi pomagala ali ne, ne bom nikoli izvedela, saj sem prekinila terapijo, pa tudi finančno to zame predstavlja velik izdatek, saj sem študentka in pride vsak tolar prav. Za zdravje bi pač človek vse dal. Upam, da sem Vam sedaj vsaj malo približala mojo stisko.

Hvala, da ste si vzeli čas za tako dolgo pismo.

Tanja

Spoštovani!

Kljub skoliozi bolečine ne bi smele biti tako hude, še zlasti ne ves čas, temveč le po obremenitvah. Redna telesna aktivnost in vaje za hrbtenico so najboljša popotnica za naprej. Kar se tiče poškodbe vratu, le -ta lahko vpliva na bolčeine v vratu, plečih in rokah, ne pa drugje. Verjetno boste morali vztrajati pri diagnostiki, da se zanesljivo izključi nestabilnost, ki bi zahtevala kirurško zdravljenje. Napete mišice včasih prikrivajo neustreznost vretenc in s tem potrebo po korekciji. Bolečine niže dole ne morejo biti povezane s tem. Vsekakor ste si mi brez skolioze in poškodbe zdeli še najbliže ankilozirajočemu spondilitisu, ki mi še vedno ostaja kot stvar, ki jo bi bilo treba izključiti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close