Aktivnosti ob bolečini v križu
Spoštovani!
Stara sem 36 let. Pred štirimi dnevi se mi je pojavila bolečina v križu, ki me zelo ovira pri gibanju.Težave mi povzroča predvsem vstajanje, sedanje, obračanje.
Po nekaj dnevih mirovanja gre na bolje, vendar me zanima, kaj lahko naredim, da se to ne bi pojavljalo v prihodnje.
– V vaših odgovorih sem zasledila nekaj o “trakcijskih vajah”, ki bi se jih naj izvajalo, ko je bolečina še prisotna. Kaj to pomeni in kakšne vaje so to?
– Druga stvar, ki me zanima, je, kakšne športne aktivnosti se nasploh priporočajo, da bi preprečila morebitne nove težave s križem
– Prav tako bi vas prosila, če mi navedete kakšno povezavo, kjer bi lahko našla vaje, ki se pripročajo pri telovadbi za hrbtenico.
Za odgovore se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam:
Trakcija je ena od metod, ki se jih uporablja pri fizikalni terapiji za zmanjšanje bolečin v predelu ledvene hrbtenice. Poleg te pridejo v poštev še raztezne vaje za muskulaturo obn ledveni hrbtenici in različne vaje za jačanje obhrbteničnih mišic in mišic trebušne stene. Namen vseh teh vaj je izboljšanje drže ter razbremenitev ledvene hrbtenice. Pomembno k zmanjšanju pogostosti težav prispeva tudi zmanjšanje obremenjevanja ledvene hrbtenice z izogibanjem dvigovanju težjih bremen, kadar pa le ta dvigujemo je to potrebno narediti z izravnano ledveno hrbtenico ter s pokrčenjem kolen. Če opravljate sedeče delo pomaga pozornost na način sedenja, pomemben je tudi ustrezen stol, večkraqt med delom je potrebno vstati in se nekoliko razgibati. Kar zadeva šport bi vam svetoval predvsem plavanjei ter redno izvajanje vaj za ledveno hrbtenico.
Kar zadeva internetne strani s to tematiko boste morda našli kakšno koristno informacijo na strani http://www.spine-health.com
Če se vam te težave ponavljajo pa vam vsekakor priporočam, da opravite ciklus vodene fizikalne terapije, kjer se boste zagotovo najbolje naučili vsega kar je pomembno za preprečevanje ponavljanja vaših težav.