Spostovani!
Vprasanje je sicer bolj primerno za kaksnega infektologa, ampak glede na obolenje in kje in kdo ga zdravi, boste najbrz vedeli odogovoriti tudi vi. Zanima me ali je mogoce aktinomikozo pozdraviti brez tipisncega antibioticnega zdravljenja? V druzini imamo obolelega, ki zaradi osebnih prepricanj odvraca zdravljenje z antibiotiki. Bolezen je bila v zacetku diagnosticirana kot CHronova bolezen, zato tudi ni bilo ustreznega zdravljenja. Dve bakteriji iz druzine aktinomicet so bile izolirane cca 2 leti nazaj. Bolezen pa se je zacela 4 leta nazaj (in najbzr gre ze od vsega zacetka za aktinomikozo). Bil je zdravljen z antibiotiki, vendar tisto krajse zdravljenje peroralno mislim, da je jemal antibiotike en ali dva meseca. Bil je tudi opetarivno zdravljen, kjer so nekaj zariasc kirursko scistili, nato pa se je na podrocju drena dolgo iztekal gnoj…. ker naj bi vcacih celo do leta dni trajalo da se rana zapre in izloci ves gnoj… smo cakali vsaj tako dolgo v upanju, da bo zadeva koncana. nato pa se je poleg rane od drena pojavil nakaksen mozolj iz katerega zdaj ze vec kot eno leto obcasno izteka gnoj, kri…. ki pogosto tudi precej smrdi, sem prepricana, da se ognojki se vedno tvorijo in da jih povzrocajo bakterije aktinomicet.
ker smo poizkusili ze res cisto vse alternativne metode (od koloidnega srebra, strogih diet, hiperbaricnih komor, raznih bioenergetikov….. res ogromno) me torej zanima: ALI JE MOGOCE POZDRAVITI AKTINOMIKOZO (IN UNICITI BAKTERIJE AKTINOMICET) BREZ NADALJNJE UPORABE PENICILINA, KOT EDINEGA DOKAZANEGA, DA UCINKUJE PROTI NAVEDENIM BAKTERIJAM????
hvala in lep pozdrav
pozdravljeni
aktinomikoza je bolezen, ki jo povzroča gliva in torej antibiotiki ne pomagajo. potrebno je zdravljenje z antimikotiki. nobena alternativa ne pomaga. po navadi je zdravljenje daljše kot pri zdravljenju z antibiotiki ( npr 2 meseca).
sicer pa na podlagi zapisanega ( gnojno vnetje) dvomim da okužbo povzroča aktinomiceta. potrebna je kontrola pri kirurgu.
lp
pozdravljeni!
Hvala za odgovor, ker še vedno čakamo in čakamo, če se bo zadeva morda le pozravila sama od sebe, me zanima ali obstaja možnost, da brez uporabe ustreznih zdravil bakterije telo sčasoma uniči samo???? kar se tiče zdravljenja, pa naj bi bil po uradnih napotilih UKC (poleg tega so tudi v vseh člankih glede pelvične aktinomikoze (tudi avtorji iz UKC) kot edino uspešno zdravilo navedli najprej intenzivno kuro penicilina intravenozno ter nato še jemanje le tega v visokih dozah tudi do enega leta in več) zato mi je čudno,da govorite o antimikotikih (logično sicer je, katero zdravilo pa naj bi se uporabljalo, ter v kakšnih odmerkih??
predvsem je težava v tem, da bolnik zavrača tako agresivno zdravljenje z antibiotikom zaradi vpliva na vse ostalo v organizmu, zato bi morda veljalo poskusiti drugače, če poznate učinkovitost????
kakšni so zapleti pri nezdravljeni bolezni (ali lahko ob zaprti rani, ko se pojavi ponoven izbruh vnetja pojavi sepsa???)
kljub porigovarjanju, da je potrebno zdravljenje, ga namreč odklanja a strah svojcev ostaja velik. Kaj pomeni, če se bolezen ne zdravi??? kakšne so vaše izkušnje.??
gre pa po res največji verjetnosti (in to je bila tudi zanja veljavna diagnoza) za aktinomikozo!!
hvala in lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni.
Aktinomikoza je redka, počasi napredujoča okužba, ki jo povzročajo po Gramu pozitivne anaerobne bakterije iz rodu Actinomyces. Za bolezen je značilna tvorba abscesov, ki lahko prizadenejo katerikoli organ ali del telesa. Za zdravljenje aktinomikoze večinoma zadošča dolgotrajno antibiotično zdravljenje v visokih odmerkih, vendar se pri obsežnejši bolezni običajno odločimo za kombinirano antibiotično in kirurško zdravljenje.
LP
Spoštovani!
najlepša hvala za odgovor, vse to že vemo, opravljena je bila tudi že operacija največjih obscesov, izolirani sta bili dve bakteriji iz družine aktinomicet, ter uvedeno zdravljenje z antibiotiki vendar v obdobju 45 dni (torej ne tista najbolj intenzivna in dolgotrajna oblika). ker je od operacije že dve leti in pol, in ker se še vedno občasno tvori gnoj, ki nato čez čas izteče skozi rano na trebuhu (le-ta se vmes tudi za dalj časa zapre, vendar obdobja brez reaktivacije niso daljša od dveh mesece) me zanima predvsem slednje: ALI JE MOGOČE TO BOLEZEN DOKONČNO POZDRAVITI BREZ NADALJNE UPORABE ANTIBIOTIKOV (saj je očitno, da kirurpka odstranitev oz čiščenje in zdravljenje z antibiotiki niso povsem pozdravili zadeve).
KOLIKOR BEREM JE NEMOGOČE!
IN MORDA ŠE KAKŠNE SO VAŠE IZKUŠNJE ČE JE BOLEZEN DOLGO ČASA NEZDRAVLJENA – POSLEDICE…. abscesi se sicer tvorijo vendar ko se rana odpre ponavadi v nekaj dneh izteče ves gnoj…. strah me je kaj se lahko zgodi, če bi se rana povsem zaprla in pri ponovnem izbruhu ne bi bilo poti ven?
vem, da so pisanja povsem nelogična, vendar tako je stanje, odklanjanje zdravljenja pač povzroča ostalim večji stres kot bolniku samemi, saj je on prepričan, da se bo pozdravil sam????!
lp
Pozdravljeni.
Ker gre pri tovrstnih okužbah za dolgotrajno in zapleteno zdravljenje vam svetujem, da se o teh vprašanjih posvetujete z kirurgom oz. lečečim zdravnikom.
LP