Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Aktiferrin-Kapseln nosečnost

Aktiferrin-Kapseln nosečnost

Pozdravljeni,
na Vas se obračam glede kapsul, ki jih naj jemljem za izboljšanje nivoja hemoglobina v krvi. Moj ginekolog mi je predpisal tablete (imena se žal ne spomnim) na zelen recept, ki pa jih v Sloveniji ni več moč dobiti. Svetoval mi je, da pogledam še v Avstrijo. Tudi tam teh tablet več niso imeli, sem pa takrat vzela tablete, najpodobnejše predpisanim tabletam. Gospa v avstrijski lekarni mi je prodala Aktiferrin Kapseln. Moj ginekolog jih je pokomentiral zgolj da so vredu in naj jih jemljem. Ni pa mi razložil nič v zvezi z jemanjem. Prebrala sem navodila in po prevednem sem razumela, da naj bi jemala dve kapsuli na dan. Eno sem jemala zjutraj na tešče in drugo čez dan. Danes pa sem šla po novo šaktlico in gospo v lekarni vprašala koliko kapsul na dan moram zaužiti in mi je rekla da samo eno. Nisem je uspela več izprašati, ker so lekarno že zapirali.
Sedaj pa se mi poraja vprašanje kako in kaj glede jemanja kapsul. Eno ali dve na dan? Lahko pride do predoziranja in kakšne so lahko posledice?
Upam, da sem prav in razumljivo pojasnila problem in mi boste vedeli pomagati.
V upanju na odgovor Vas lepo pozdravljam,
Sanja

Spoštovani!

Glede na napisano sklepam, da vam je zdravnik na recept predpisal zdravilo Retafer. V kolikor to drži, potem morate zaradi vaše slabokrvnosti jemati minimalno 2 kapsuli Aktifferina dnevno. Sam bi vam celo bolj svetoval, da vzamete 3 kapsule dnevno, 1 zjtraj na tešče, 1 opoldan pol ure pred jedjo in 1 zvečer, pravtako pol ure pred jedjo. Kot že rečeno, Aktifferin kapsule se jemljejo pol ure pred jedjo ali med obroki (2 uri po zadnjem obroku, pri čemer se naj potem ne je še vsaj pol ure). Zaradi same absorbcije oziroma izkoristka železa je najbolje, če se Aktifferin kapsule jemlje skupaj s hrano bogato s C vitaminom ali pripravki, ki vsebujejo C vitamin.
O ustreznem času jemanja omenjenega pripravka pa se morate posvetovati z vašim ginekologom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,
najprej hvala za odgovor.
Ja, imate prav. Tablete Retafer so tiste, ki mi jih je predpisal in jih ni več moč dobiti.
Glede jemanja zdravil za vzpostavitev ravnotežja železa pa sem bila obveščena, da jih je fajn jemati na tešče in pa z vitaminom C ter kateri so zaviralci absorpcije. Tega se načeloma držim. Sedaj bom pričela z jemanjem teh kapsul trikrat na dan, saj sem sama pri sebi ugotovila pojemek energije posledično z zmanjšanjem doze jemanja kapsul Aktiferrin.
Če je morda pomembno še tole: sedaj je moja teža 62kg in še narašča. Predviden datum poroda imam 28.12.

Lp,
Sanja

Spoštovani!

Kot že rečeno, svetujem uživanje 3 kapsul Aktifferin dnevno. O ustreznem času jemanja železa, pa se posvetujte z vašim ginekologom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close