Aktiferrin in nedonošenka
Ga. Tanč,
bila bi vam zelo hvaležna za pomoč. Doma imam nedonošenko rojeno 3 mesece prezgodaj, sedaj smo stari skoraj 4 mesece, korigirano 14 dni. Ker imamo P šele sredi maja bi tukaj vprašala za mnenje, da ne bom naredila kaj narobe. Rada bi menjala Ferum Lek, ker ima po njem grozne krče, pa še pitje odklanja, ker je sirup ogabnega okusa (sem ga poskusila tudi sama). Danes smo sli v Avstrijo po Aktiferrin, kjer piše da je vsebnost Fe v 18 kapljicah 9,3 mg. Iz vašega predhodnega pisanja naj bi otrok dobil 4 mg Fe/1 kg teže. Naša danes tehta slabe 3kg, torej bi ji morala dati 22-23kapljic. A bo ta moj izračun uredu? Se daje kapljice v enem odmerku ali je bolje da se jih da v večih odmerkih, večkrat na dan?
Poleg tega me zanima še tole … zasledila sem, da je železo dobro dajati med obroki, in da se bolje absorbira z C vitaminom. Kakšno obliko C vitamina lahko dam tako majhnemu otroku. A bi bil kak ml pom. soka preveč zanjo?
Upam, da ne delam kaj narobe, ker ji sama menjujem železo, ampak do P je še daleč, teli krči so pa čist prehudi. Kolegica, ki je menjala pravi, da je bilo po tem železu boljše, kar se tiče krčev.
Že v naprej se vam zelo lepo zahvaljujem za pomoč.
Za zdravljenje slabokrvnosti vsaj prva dva meseca oz. do normalizacije izvidov hemoglobina odmerrjamo železo 6 mg na kilogram dnevno, potem pa za zapolnitev zalog lahko preidemo na 4 mg dnevno še nekaj mesecev.
Torej bi dojenček potreboval 34 kapljic dnevno, npr. 3x 11 kapljic. Tako majhnemu otroku C vitamina ne moremo dodajati (sok citrusov sploh ne), dajajte pa preparat med obroki. Aktiferrin kapljice so odlične in prav nemarno je, da jih pri nas ni mogoče nabaviti na zelen recept.
Spoštovana ga. Tanč,
naj se vam najprej iskreno zahvalim za informacije in mnenje glede aktiferrina … bi morali imeti več tako odprtih pediatrov kot ste vi. Hvala.
Naša je imela ob odpustu Hb=144, to je menda že kr ok, če se ne motim…tako, da sedaj odmerjam za 4mg/1kg teze. Mislite, da bi bilo dobro, da vseeno do obiska pri svojem P (kjer bom prosila za odvzem krvi) odmerjam za 6mg/1kg teže??
Poleg tega sem se odločila, da bom železo dozirala 2x dnevno med obroki, in sicer z blagim šipkovim čajem, za katerega ste mi v nekem drugem postu napisala, da naj ne bi zapiral (ker ima naša probleme s kakanjem), ima pa C vitamin. Kakšen še vam zdi moj “načrt”, če se smem tako izraziti??
Poleg tega bi vas tukaj (mogoče ni prava tema, pa vseeno) vprašala še glede probiotikov…
Na intenzivi je dobivala Wayo – 6kapljic (ki jo sicer imam doma), ampak jaz ji dajem po 5kapljic BioGaje. Zanima me kakšna je razlika med njima … imata iste seve ali se sevi v čem razlikujejo. Bi mi priporočili jemanje kombinacije obeh ali samo ene izmed obeh (klatere)?
So še kaki bolj priporočljivi probiotiki?
Hvala
Pa samo še nekaj me zanima … kako pa je z brusničnim čajem, ki tudi vsebuje veliko C vitamina, pri tako malem otroku, recimo tem: http://www.lekarnar.com/izdelki/brusnica-plodovi-za-caj
Ali brusnice zapirajo … kako ga pripraviti otroku? Je boljši ali slabši v primerjavi z šipkovim čajem. Katerega bolj priporočate, da bi vanj dala Aktifferin za boljšo absorbcijo…
Hvala
Pa samo še nekaj me zanima … kako pa je z brusničnim čajem, ki tudi vsebuje veliko C vitamina, pri tako malem otroku, recimo tem: http://www.lekarnar.com/izdelki/brusnica-plodovi-za-caj
Ali brusnice zapirajo … kako ga pripraviti otroku? Je boljši ali slabši v primerjavi z šipkovim čajem. Katerega bolj priporočate, da bi vanj dala Aktifferin za boljšo absorbcijo…
Hvala
Pri tako visokem hemoglobinu bo zadsotovalo 4 mg/kg telesne teže.
Dodajanje C vitamina v tej starosti ni potrebno, za brusnični čaj vprašajte v lekarni ali je primeren za dojenčke. Raje bi svetovala, da ga blažite, torej mešate še s čim drugim, če bi ga že uporabljali.
Preparati probiotikov se razlikujejo po vsebnosti in vrsti probiotičnih kultur, zelo velike razlike pa med njimi ni. Uporabljajte tistega, ki vam je lažji za uporabo.