Aktiferrin
Dober dan Tanč,
na 2. posvet. je P ugotovila, da je naš malček (star je 3 mesece, korig. 1 mesec in pol) slabokrven, Hb je bil 94. Predpisala mu je Ferrum Lek, ki ga že en teden jemljemo 2,5 ml/dan. Zadnje par dni sem postala pozorna na boleče napenjanje oz. boleče spuščanje vetrov, ki se pojavlja čez cel dan, tudi med hranjenjem, kar ga seveda moti in manj poje ter pojokava čez cel dan. Skoraj prepričana sem, da je “kriv” Ferrum lek. Na netu sem zasledila, da Aktiferrin otroci nekoliko bolje prenašajo, pa še dvovalenten da je in se hitreje absorbira v organizem. Nabavili smo kapljice, zdaj pa me zanima doziranje.
Ferrum Lek ima 50mg na 5 ml. Mi moramo jemati 2,5 ml, kar je 25 mg na dan.
Aktiferrin kapljice pa imajo: 1ml = 10 mg = 13 kapljic. Torej je vsebnost železa na ml enaka kot pri Ferrum Leku.
Če se torej ne motim, moramo glede na predpisano količino Ferrum Leka, jemati 32 kapljic Aktiferrina dnevno? Je izračun OK? Sicer pa v navodilih piše za dojenčke do 6 mesecev 1 do 3x dnevno po 10 kapljic, torej 30 kapljic maksimalno. Kaj pravite koliko naj mu dam? Ne vem, če je teža kaj važna: ima ca. 5500g in 57 cm.
Mislite, da bi se morala pred jemanjem posvetovati s pediatrinjo?
Hvala in lp,
k.
Običajno pri nadomeščanju železa odmerjamo 4 mg železa na kilogram telesne teže dnevno. Načeloma bi torej otrok dobival 21,6 mg železa dnevno ali 28 kapljic dnevno. Vendar tudi 32 kapljic ne bo narobe.
No, potem bomo pa vzeli srednjo varianto, 30 kapljic. 🙂 Torej mu jih lahko začnem dajati brez da prej to omenim pediatrinji?
Je pa res revček, sploh ko je po flaški, ga nekje na drugi polovici flaške začne napenjat in seveda poje manj. Ker bolečih vetrov ni imel že dalj časa in do zdaj ni bilo težav pri hranjenju, predvidevam, da je kriv Ferrum lek. Sicer pa sem enkrat nekje prebrala za nek, mislim da, refleks, ki med hranjenjem “spodbudi” prebavo in da zato dojenčke ponavadi med hranjenjem zvija in da takrat tudi kakajo. No, naš mali zelo velikokrat kaka prav med hranjenjem ali tik po hranjenju. Bi lahko to imel ta “refleks” kaj veze z bolečim napenjanjem in ne Ferrum Lek? Čeprav če bi to bilo to, bi se verjetno pojavilo že prej in ne šele zdaj, ko je že “velik” fant, star 3 mesece (je pa nedonošenček, rojen 7 tednov prekmalu.
Aha, še to: če je za napenjanje krivo železo, ali v takem primeru kapljice (npr. vetrovne) pomagajo ali pa morda to ni tisto tipično napenjanje pri katerem bi te kapljice pomagale?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Napenjanje in krči so po žečezovih preparatih kar pogosti, lahko pa skupaj s tem gastrokoličnim refleksom še bolj otežijo zadeve.
Običajno kakšne kapljice proti napenjanju ne pomagajo, žal.
Pozdravljeni Tanč,
morda bo tole komu prav prišlo: zgoraj omenjene kapljice Aktiferrin sem dobila od prijateljice, ki ji je ostala ena steklenička, in te so izgleda švicarske ter vsebujejo, kot rečeno zgoraj, 1ml = 10 mg železa = 13 kapljic. Jaz pa sem jih naročila še v lekarni Arnika v Škofji Loki in te so pa avstrijske (od ratiopharm). Pri teh je 1ml = 9,3mg železa = 18 kapljic, kar pomeni, da moram dati 5,5kg težkemu otroku kar 42 kapljic da pridem na dozo 4mg/kg/dan. Mogoče bo komu prišlo prav da bo vedel, da obstajata dve vrsti teh kapljic oz. od dveh proizvajalcev.
Jaz bi pa še nekaj vprašala, in sicer naš malček poliva. Železo mu dajem nekje med dvema obrokoma, pa se včasih zgodi, da tudi po tem še polije. V kolikem času se železo vsrka v telo, torej koliko časa po zaužitju kapljic ni več panike, če mali polije, da bi se s tem izločile tudi kapljice? Kaj pa če polije po npr. 10 minutah? Naj mu dam še enkrat isti odmerek ali rajši ne?
In še: če bi mu dajala kapljice 2x na dan po 21 kapljic, ali se s tem kaj zmanjšajo stranski učinki kot npr. krči in napenjanje, v nasprotju z enkratnim odmerkom (42 kapljic) na dan?
Hvala in lp!
Lahko dajete dvakrat dnevno po 21 kapljic.
Če bruha nekako 10 mionut po zdravilu, ponovimo celoten odmerek, če pa nekako 20-30 minut po zdravilu, ga damo polovico ponovno. Če bruha več ko pol ure po zdravilu, ne ponavljamo odmerka.
Pozdravljeni.
Ali je 2 x 21 kapljic (napisano na belem receptu pediatrinje) dnevno za dojencka starega 8,5 meseca in tezkega 8,4 kg ustrezno? Sem brala predhodne poste in avstrijsko navodilo, pa se mi zdi, da ni prav. In v navodilih pise tudi 3x na dan.
Kako je pravilno da mu dam kapljice? Pred ali po ali vmes med obrokom? Kaj od vitamina C naj mu dam po kapljicah za boljso absorbcijo zeleza? Npr. jabolcni sok – kaksna kolicina je priporocljiva?
Hvala vam za odgovor.
Zini
Za boljši učinek se je dobro držati navodil proizvajalca, torej v tej starosti 3x dnevno 10-15 kapljic (morda bi zadostovalo 3x dnevno 8-10 kapljic, glede na težo).
Nemško sicer ne znam, tako da vam ne znam napisati, kako je v navodilu glede jemanja na tešč ali z ostalo hrano:
http://www.pharmazie.com/graphic/A/98/0-16198.pdf
Znano je, da se železo bolje vsrka iz črevesja z vitaminom C (in slabše z mlekom), lahko pa otroku date zraven še kakšno žličko ali dve z vitaminom C obogatenega sadnega soka.
Aktiferrin dajemo 1 uro pred obrokom ali 2-3 ure po obroku, Če kljub pravilnemu časovnemu odmerjanju otrok bruha, poskusite razdeliti odmerek (dajte 3 kapljice, pa čez 15 minut še 3 kapljice in tako do predpisanega odmerka).