Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Akrobacije

Akrobacije

Pozdravljeni,

sem mama skoraj 11 mesečnem “akrobatu”. Poleg tega, da pleza na kavč, po stopnicah,na tobogan itd.. se zadnje čase, ko ga pestujemo v naročju ( podprtega pod ritko) meče vznak.

No danes se je recimo, ko sem ga dvignila iz previjalne mize in ga želela položiti čez rame v položaj za podiranje kupčkanja, v trenutku obrnil tako, da je namesto s trebuhom, na moji rami pristal na hrbtu in z glavo zelo zanihal nazaj.

Po pravici povedano sem se res ustrašila, predvsem za njegov vrat in hrbtenico, saj ga je po dvigu zanihalo nazaj, ob tem pa sem ga seveda držala za noge. Koliko so te njegove akrobacije dejansko nevarne-predvsem metanje znak in današnji dogodek me zanimata.

Hvala za vaš čas in odgovor.

Spoštovana,

nekateri dojenčki in malčki so res zelo gibčni. In dokler so sami tisti, ki izvajajo akrobacije, vas nima kaj skrbeti. Seveda pod pogojem, da se vse te gibalne veščine izvajajo na tleh, da ne more pasti v globino.

Aktivni gibi so vedno povezani z zaščitnimi mehanizmi, ki preprečujejo poškodbe gibal. Med njimi je tudi bolečina, ki se pojavi ob prevelikem obsegu giba in z aktivacijo mišic prepreči prekomerno iztezanje ali krčenje. Nekaj drugega so pasivni gibi – ko torej mi povzročimo gibanje, npr. s tresenjem glave, metanjem otroka v zrak ipd.

Srečno in veliko zabave z gibalno spretnim potomcem vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close