Akrilamid v kavi
Spoštovani!
Prebrala sem, da kava vsebuje veliko Akrilamida, nevarne snovi, ki nastane ob praženju beljakovin….S kuhanjem pravijo, da ne prihaja do tvorenja te nevarne snovi.
Akrilamid naj bi vplival negativno na reproduktivno sposobnost in naj bi okvaril gensko zasnovo….
Koliko je to res in zakaj tudi vi ne priporočate pitje kave?
Ali je v besedo “kava” všteta tudi Divka, Kneipp…?
Druga študija pravi, da ni dokazov, da bi Akrilamid škodil, če ga pijemo. Največ škode prinese, če se vsrka skozi kožo…
???!?!?
Jaz pri kavi opazim, da mi pozitivno deluje na peristaltiko in redno odvajanje vode iz telesa. Ne vem, če je tudi res, da kofein kot diuretik s sabo potegne tudi Kalcij in zato ženske zaradi pitja kave imajo pogosteje osteoporozo kot tiste druge, ki kave ne pijejo.
Hvala za Vaš odgovor!
Spoštovani,
bojim se, da je tema malce izven okvira ginekologije in porodništva. Pitje kave se je kolikor uspem spremljati dognanja znanosti s tega področja izkazala za antioksidant in v zmernih količinah (karkoli že to je) bolj koristi kot škodi. V ostale mikronske posebnosti kave in njenih posebnih učinkov ter specifičnega delovanja v zvezi z reprodukcijo pa se spuščam le, kadar dobim pred svoje obličje pacientko oziroma par, kjer smo vse znane in preverljive medicinske razloge za težave izključili in preidemo na področje “bluzenja in iskanja dlake v jajcu”.