Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Akomodacijska/akomodativna disfunkcija

Akomodacijska/akomodativna disfunkcija

Doktor pozdravljeni!

Želel bi vas vprašati kako pri vas diagnosticirate oz kakšne terapije uporabljate za akomodativno/akomodacijsko disfunkcijo (izraz sem zasledil na spletu; šlo naj bi šlo za to, da oko bodisi preveč in spazmično ostri, ostri premalo odzivno ali enostavno preohlapno, slabotno)

menim, da se mi je zaradi slabo korigirane dioptrije in nerednega nošenja razvilo omenjeno stanje (napete, boleče oči, ki se hitro utrudijo). seveda sedaj redno nosim pravilno predpisana očala, vendar stanje še vedno vztraja.

mogoče kakšen komentar?

najlepša hvala!

Ali ste ta termin prebrali kje na ameriškem netu saj tam se s tem ukvarjajo izključno eye doctors – tako se reče optometristom v USA.

Z akomodativnimi in vergenčnimi disorderji se sicer zelo malo ukvarjamo, sicer je najprej potrebno človeka pogledati. Pogosto se med njimi najdejo latentni hiperopi, ali a esoforiki, ki jim blokira akomodacija zato, ker so na meji diplopije zaradi prevelike akomodativne konvergence.

Še najbolj varno je, sploh če ste bolj akutni, da greste k nevrooftalmologu v bolnico.

Doktor lepa hvala za odgovor.

Res je, termin sem našel pri optometristih; smem vprašati, kako, da je pri nas to področje splošno slabo pokrito (kot sami omenjate)? kolikor sem uspel razumeti, je težav, ki zadevajo “binocular vision” kar precej…

in še mogoče malenkost: v istem kontekstu sem zasledil, da optometristi za določene težave uvedejo ti vision therapy (uporaba raznih leč, tehnik ipd…) vam je to kaj znano? so te zadeve dostopne pri nas?

hvala še enkrat.

Torej, nisem “doktor”, ampak mojster očesne optike.

Vsi mojstri v Sloveniji gredo skozi študij optometrije, ki ga izvajajo trije slovenski optometristi z drugimi strokovnimi sodelavci-mojstri, ki so se šolali v tujini.

Torej, napotil vas bom k mojemu mentorju, optometristu, ki bo primerno poskrbel za vas:

Lp.

hvala lepa!

lepo pozdravljeni

New Report

Close