Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija akne v zrelih letih

akne v zrelih letih

pozdravljeni,
že več let se soočam s problemom aken in sicer po dekolteju, občasno posamezni večji mozolji tudi po vratu. na obrazu je stanje neproblematično.
poskusila sem klimicin, predpisala mi ga je splošna zdravnica, vendar je učinkovit le takrat ko se z njim redno mažem. ko preneham, se mozoljavost pojavi nazaj.
akne so občasno hujše, občasno blažje, po dekloteju skoraj nikoli nimam čiste kože.
poskusila sem tudi zeliščno mazilo in dražeje: Akneil, ki so bili tudi zelo učinkoviti za časa terapije, po prenehanju pa so se težave spet nazaj pojavile.
po opazovanju vidim, da na akne ne vpliva moja prehrana (ko sem se celo vegetarijansko prehranjevala, ni bilo sprememb), sončenje le za kratek čas, tudi ni pogojeno z menstrualnim ciklusom.
prosim, če mi svetujete, kako naj pridobim nazaj čisto kožo oz. dobrega dermatologa, ki mi bo pomagal težavo odpraviti.
stara sem 37 let.
r.

Spoštovani,

glede na napisano niste osamljeni primer.
Akne odraslih je diagnoza , ki je definirana ko t akne po 25 letu. V 80 % gre za perzistentne akne iz mladosti, 20-34 % pa za akne s poznim začetkom.
Več teh sprememb opazujemo pri ženskem spolu in značilno je , da se akne z lic in čela preselijo na nižje dele obraza: rob spodnje čeljustnice, spodnji deli lic, dekolte ob tem , da ni razlike v kožni mikroflori pri mladostniških aknah in aknah odraslih.
Najpogostejša sprožilna dejavnika sta : stres in menstruacija.

Koža odraslih je ponavadi tudi bolj občutljiva od kože mladostnika, zato je špotrebno prilagoditi lokalno terapijo.
Brez kliničneg apregleda Vam težko karkoli konkretnega svetujem.
Iz osebnih izkušenj pa vem , da prehrana tudi prispeva svoj delež k lepi neaknasti koži, učinek se ne pokaže takoj.
Odsvetujem Vam uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom (torej tiste hrane , ki hipno povišajo nivo glukoze v krvi in posledično insulina- zlasti ogljikovi hidrati iz sladic, pražene hrane itd.).

Za začetek, predno se oglasite pri dermatologu, Vam svetujem tudi blag peeling prizadetega dela ter večeerno mazanje z Differin gelom.
Predvidevam , da bo potrebna kombinirana terapija.

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Zadnja 3 leta se spopadam z razširjenimi porami na obrazu,predvsem okoli obrvi,nos brada.Da ne izleda zanemarjeno, kožo redno čistim pri kozmetičarki-ampak črne pike so še vedno vidne.Stara sem 41 let in občutek imam,da se bo vse skupaj še samo slabšalo.Ali obstaja še kaj kar bi vsaj zmanjšal te pore oz.ali je redno čiščenje kože dovolj ?

HVALA

Spoštovani,

pore, to so pravzaprav ustja izvodil lasnega folikla, z leti postajajo bolj očitne , ker kolagenska vlakna popuščajo in se zato “pore” razširijo, k tmu pripomorejo tudi spremembe v povrhnjici. Zelo korisit , če hodite na redne nege obraza, vendar mora biti tretma neagresiven, poskusite lahko tudi s pilingom .

Dermatolog vam lahko predpiše ustrezno mazilo, do takrat pa poskusite z Normaderm ( Vichy) linijo, ki vsebuje salicilno kislino.

Pozdrav
LArisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close