akne
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in imam še zmeraj zelo veliko aken. Uporabljam dnevno normaderm kremo proti aknam enkrat dnevno, ter čistilni gel za obraz zjutraj in zvečer. Zvečer pa uporabljam nočno kremo skinoren, ki mi jo je predpisal splošen zdravnik. Toda akne se še kar naprej pojavljajo. Zanima me katera nega bi bila še primernejša?
Prav tako me zanima ali obstajajo pudri za zakrivanje aken, torej puder, ki si ga naneseš na mozolj in ti ga v večji meri zakrije, brez da bi še dodatno poslabšal mozolje?
Nekje sem brala, da obstaja normadermov stik, s katerega naneseš na mozolj in ga prekriješ, toda ne vem ali je to primerno, prosim če bi date kak nasvet
hvala za odgovore
Lep pozdrav Sandrasa
Pozdrav!
Lokalno zdravljenje aken je seveda možno, lahkotudi s takimi preparati, drugo vprašanje pa je, če so akne dokaj močne, če vemo da je v ozadnju problema hormonska motnja, potem je smiselno posegati v vzroke in ne zdraviti samo posledic. V tem primeru pa je potrebna presoja dermatologa kaj in kakšno zdravljenje je potrebno.
Lp
Spoštovani gospod dr. Kralj!
Star sem 24 in imam že pol leta težave z mozolji. Na licih in na čelu se mi pojavljajo gnjoni mozolji, včasih tudi komedoni. Nekaj časa sem poskusil s čistilnim gelom s salicilno kislino, nato alfa hidroksilne gele in nobenega učinka. Potem mi je zdravnica predpisala skinoren, vendar tudi ni bilo nobenga konkretnega učinka. Sedaj že tri tedne uporabljam klindamicin raztopino in prav tako ni učinka. Kot vlažilno kremo uporabljam Effaclar H. To je tudi edina, po kateri me koža ne peče. S čim naj še poskusim? Nočem jest Roaccutane. A mislite, da bi šlo s kakšnimi lokalnimi retinoidi? Kaj sploh obstaja pri nas, glede na to, da več ni Differina? Nič mi ne pomaga, če mi preparat mozolje izsuši, s čim lahko mažem kožo, da sploh preprečim mozolje?
Upam, da boste odgovorili na vprašanje.
Lep pozdrav!
Pozdrav!
V kolikor gre za globoke , vnetne in gnojne spremembe, potem dvomim, da bo samo mazanje pomagalo-.
Differine se dobi v Avstriji.
Sicer pa je odločitev o zdravljenju odvisna od stanja kože, ocene zdravnika in seveda strinjanja bolnika s terapijo.
Lp
Hvala za odgovor!
Mislim, da nisem dovolj natančno opisal. Ne gre za zelo globoke vnetne spremembe. Ko se zacelijo, ne pustijo nobenih brazgotin oz. madežev. Premera so približno 4 mm in na sredini je rumena pikica, ki se da iztisnit, torej gnoj. Jih pa ne iztiskam! Kaj pa obstaja pri nas, če že ni differina, da bi lahko poskusil?
Lep pozdrav!
Spoštovani dr.Kralj,
pišem vam v imenu moža. Star je 33 let,ima precej mastno kožo, zadnje leto pa se mu na lasišču zatilja pojavljajo boleči mozolji ( izgledajo kot furunkli). Zanima me, če mu lahko predpišem Klimicin dermalno raztopino in Clinofug tablete ( sama sem namreč zdravnica internistka), kot je to svetovala splošna zdravnica ali obstaja tudi kaj drugega. Bi bilo bolje, da pred začetkom jemanja terapije vseeno obišče dermatologa? Sicer je zdrav, brez kroničnih bolezni.
Za vaš odgovor in čas se vam vnaprej zahvaljujem!
Pozdrav!
Mislim, da bo za začetek ta terapija primerna, le Clinofuga se ne dobi pri nas, namesto tega je Doxyderm 50 v Avstriji, jemlje pa se vsaj 1 na dan 6 tednov.
Če to ne pomaga, potem pa bo potreben obisk dermatologa.
Lp
Spoštovani!
Stara sem 26 let in imam že dobrih 10 let težave s premastno kožo na obrazu, hrbtu in dekolteju. Ko se zjutraj zbudim imam na obrazu masten film, ki se po čiščenju hitro povrne. Naj povem, da sem poskusila ogromno proizvodov za nego mastne kože (tudi iz lekarne) in mi nič ne pomaga kaj dosti. Večina proizvodov mi je preveč agresivnih, ker mi preveč izsušijo kožo. Kaj predlagate, s čim naj si negujem obraz, ker mi res ni več jasno kateri proizvodi bi bili dobri za mojo kožo? Poleg tega naj omenim, da sem v času jemanja Diane 35 opazila, da je stanje kože bilo boljše, vendar sem po naročilu ginekologinje te tablete jemala samo eno leto, rekoč, da so premočne in da se jih laho jemlje krajše obdobje. Ker gre očitno za hormone, naj povem še to, da imam težave z menstruacijami, ki mi zamuja tudi po več mesecev oz. je sploh ne dobim in jo sprožimo s tabletami. V začetku aprila sem naročena tudi pri endokrinologu. Glede na dolgotrajne težave s kožo, imam kožo uničeno, ki zgleda izmučeno in je posuta s temnimi in rdečimi flekci, zamašenimi porami, brazgotinicami, kakšno krasto in mozoljem…hkrati pa je tudi precej občutjiva-hitro postane rdeča. Moja koža je na pogled grozna in si ne predstavljam, da bi šla med ljudi brez pudra. Razmišljala sem tudi o mikrodermoabraziji, kemičnem pilingu, IPL laserju -kaj mi predlagate? Zanima me, ali je kakšen tretma možno dobiti na napotnico ali so vsi ti tretmaji samoplačniški? Pri meni so te težave s kožo vplivale na kakovost mojega življenja (zapiranje vase, izmikanje stikom z ljudmi…) in vem, da je to razlog, da sem zapadla v depresijo, pa naj se čuje še tako nesprejemljivo. Prosim Vas za nasvet, usmeritev, ker ne najdem poti iz tega.
Hvala in lp!
Pozdrav!
Odgovor za obe: sistemski preprati pri nas so hosrmonska zdravila, retinoidi.
Še odgovor glede zdravljenja aken: poskuskušamo vplivati na vzroke , če so to hormoni, šče pa to niso ali nanje ne moremo ali ne smemo, potem posežemo po preparatih, ki delujejo direktno na lojnice.
Peelingi in laserji običajno blažijo in ne zdravijo, bolj so namenjeni zdravljenju posledic.
Lp
Pozdrav!
Vse je odvisno od starosti, spola, jakosti aken, možnih posledic…
Zdravljenje je lahko z antibiotiki, hormonskimi preparati, retinoidi, seveda pa je vse stvar zgoraj omenjenega.
Lp
Lep pozdrav!
Zanima me kako se zdravi močne akne na obrazu in hrbtu,ki za sabo pustijo brazgotine? Ali je najbolj pametno obiskati dermatologa v tem primeru kaj on stori ali kaj vi priporočate,saj je zelo nadležna zadeva!!naj pripišem spol je moški,starost pa 26 let.Akne so kar grde,puščajo pa brazgotine.
Pozdrav!
tako kot sem napisal: ocena stanja, možne posledice, starost, spol..
Pregled pri dermatologu bo verjetno potreben.
Za kakšno zdravljenje se odločimo: antibiotiki, retinoidi….
lp