Najdi forum

Dober dan.

Zanima me s čim v tkm-ju povezujete mozolje oz. aknavost po bradi in podbradku. Kožo imam sicer lepo, mešanega tipa, na tem delu in pod nosom pa sem imela, imam tudi nek dermatitis. Drugače sem že dolgo časa izven najstniških let a imam s tem še vedno probleme.

Je to res, da aknavost nakazuje na nesprejemanje sebe takšnega kot si in na pomanjkanje samospoštovanja?

Vesela bi bila odgovorov na zastavljena vprašanja

Najlepša hvala že v naprej

Necla

Pozdravljeni!

Ker niste napisali kje natancno na bradi imate mozolje/akne/izpuscaje, vam bom dala informacije za vsa podrocja. Kadar govorimo o obrzu in diagnosticiranju je zelo pomembna specifikacija. Brada in vrat sta v TKM precej obsezna podrocja.

Akne, ki se pojavijo ob nasolabialni crti povezujemo s crevesjem, ce so mozolji bolj na samam delu brade potem to spada v podrocje ledvic in mehurja, ce so akne ob celjusti, potem je to podrocje zelodca, lahko pa je tudi neharmonija med posebnima kanaloma Chong & Ren. V tem primeru se potem povezuje zdravljenje ledvic in jeter.

Za mozolje/akne po vratu velja enako. Glede na to kje se nahajajo, jih povezujemo z zelodcem, debelim ali dolgim crevesjem ali trojnim grelcem. Trojni grelec je v TKM pojem metabolizma, vendar je povezan se z mnogimi drugimi stvarmi. Zelo narobe bi bilo, da bi ga izkljucno povezovali z metabolizmom. Kot ime samo pove je razdeljen na tri dele: zgornji je lociran v prsen predelu telesa in vkljucuje pljuca in ostale dele respiratornih organov, srce in diafragmo. V tradicionalnih starih knjigah TKM pravijo, da se zgornji grelec obnasa kot meglica.

Srednji grelec se nahaja od diafragme navzdol, lociran v trebusni votlini. Sem spadajo zelodec in vranica.. Povezuje se sprebavo in pravijo, da se obnasa kot pena.

Spodnji grelec je lociran v spodnjem delu trebusne in medenicne votline in vkljucuje jetra, dolgo in debelo crevo, ledivca in mehur. Povezuje se z izlocanjem in odpadki in pravijo, da se obnasa kot mocvirje.

Za zdravljenje mozoljev je potrebno mnogo vec informacij kot le obrazna diagnoza. Obrazna diagnoza je samo zacetek.

Pri diagnozi po opazovanju obraza je potrebno tudi vedeti kaksne vrste akne/mozolje imate, njihovo barko, konstitucijo, so boleci, srbeci, pekoci. Zelo pomembna je tudi barva koze na teh podrocjih, da zagotovo vemo kateremu organu/meridianu bomo predpisali odgovornost za vase mozolje oz. akne.

Informacije, ki sem vam jih dala so zelo splosne in ni priporocljivo takojsne sklepanje.

Akne v TKM najpogosteje povezujemo s:
1. Konstitucionalnim primankljajem ledvicne yin energije.
2. Pljucnim in zelodcnim ognjem.
3. Ognnjem zelodca in debelega crevesa.
4. Stagnacijo sluzi in krvi..
5. Disharmonijo med ekstra meridianom Chong in Ren.

Upam, da sem odgovorila na vase vprasanje.

Vse dobro.

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close