Najdi forum

ajdova kaša-na pomoč

Lepo prosim, če ima kdo recept za ajdovo kašo z jurčki, naj mi ga napiše. Ko sem kupovala ajdo je bil recept na
ovitku, ampak , ajdo sem pretresla in, ajajajaj, ovitek vrgla stran. Na, suhe jurčke pa že namakam….
Hvala.
LP
EvaK

P.s.
enak post sem napisala tudi na forumu prehran, a je tale forum bolj živahen, upam, da bom odgovor dobila pravočasno, sicer bom pa improvizirala…

Ker jo bomo danes jedli tudi mi – in še nisem uspela vreči ovitka stran :))))) –

osnovno navodilo za kuhanje kaše:
za osebo računaj 40-50 g surove ajdove kaše. Za vsako skodelico kaše uporabi 4-5 skodelic vode. Kašo stresi v vrelo osoljeno vodo in jo na zmernem ognju kuhaj 10-15 minut,
Nato odcedi.

Ajdova kaša z gobami:
potrebuješ cca 200 g kuhane kaše. Na 4 žlicah olja prepražiš drobno narezano čebulo in posoli. Primešaj 240 g nalistanih gob ter peteršilj in praži 5 minut. Dodaj česen, šetraj, origano in poper. Po okusu dosoli in prilij 2 dcl sladke smetane ter pusti, da vre 5 minut. Primešaj ajdovo kašo. Vmešaj še 1 dcl kisle smetane in na hitro segrej – ne sme ponovno zavreti!
Jed lahko postrežeš samostojno ali kot prilogo k mesu.

Dober tek!

Ali

Pozdravček,

jaz imam kar izrezane ovitke v omarici (ker sem drugače tako pridna kot ti).
Tukaj je recept (za 4 osebe):
40-50 g surove kaše zadostuje za 1 osebo
Za vsako skodelico ajdove kaše uporabite 4-5 skodelic vode. Kašo stresite v vrelo osoljeno vodo in jo na zmernem ognju kuhajte 10-15 minut.
Segrejte 4 žlice olja, dodajte drobno narezano srednje veliko čebulo, solite in čebulo porumenite. Primešajte 240 g na lističe narezanih gobin peteršilj ter pražite 5 minut. Dodajte začimbe (grobo mleti česen, šetraj, origano in poper). Po okusu dosolite in prilijte 2 dl sladke smetane. Počasi naj vre 5 minut. Nato primešajte ajdovo kašo (200g za 4 osebe). Vmešajte še 1 dl kisle smetane in na hitro segrejte. Ne sme ponovno zavreti.
Eva, dober tek.

Alenka

P.S.
Upam, da ti bom lahko še večkrat pomagala – kot vračilo usluge za pomoč pri babici Vilmi:)))

Kako naj se zahvalim? Rešeno je nedeljsko kosilo!

Hvala še enkrat obema in dober tek želim vama in vajinim sojedcem.

LP
EvaK

Živjo!

Vidim, da si recept že dobila, zato se ne bom ponavljala. Naj ti povem, da v kašo zelo pašejo tudi šiitake- Japonske gobe. Dobiš jih na LJ glavni tržnici pri gospe Mileni (tista z očali) in ima vedno pri sebi tudi vedno veliko receptov. Mnjam!!!!
Moram povedat, da sem stalna stranka (obožujemo gobe) in sem bila vedno zadovoljna. Samo po šiitake moraš zgodaj, ker jih kmalu zmanjka, preverjeno.
Čau

ko smo že pri ajdovi kaši – mi jo obožujemo s porom, lahko kot prilogo, lahko pa tudi kot glavno jed, če daš vmes koščke kure ali mleto meso. Pa še recept:
Na olju prepražiš meso, por in na koncu kašo (količine po občutku in potrebi), soliš, popraš, dodaš malo paradižnikove mezge in zaliješ z vodo. Hitro, preprosto in njamsi 🙂

Nina

Ej, Nina, kako si kaj? Kako se počutiš? Se bova kaj videli? Tale tvoj recept je zelo zanimiv, bomo poskusili.
Pokliči me, če imaš kaj časa.

LP
EvaK

Tale predlog s šiitakami se mi zdi zanimiv. Jedla sem samo vložene v kisu in so bile odlične. Šampinjoni se mi zdijo precej puste gobe, razen polnjeni in spečeni na žaru.
Kako pa pripravljaš šiitake, ali so tako “univerzalne”, kot jurčki?

LP
EvaK

Mi pripravljamo ajdovo kašo z mletim mesom.Mleto meso prepražiš na čebuli,dodaš začimbe ( origano,bazilika,timijan,rožmarin,malo rdeče mlete paprike,curry,sol poper ali začimbe po okusu) zmešaš s kuhano ajdovo kašo, daš v pekač,preliješ s kislo smetano v katero si zmešal jajce in nekaj parmezana.V pečici zapečeš.Fenomenalno dobro.Pa dober tek!.

Oprosti, ker ti pišem šele zdaj.
Šiitake lahko uporabljaš na vse načine kot Jurčke. So stokrat boljše kot šampinjoni. Kot si že sama ugotovila, so šamp. prazni, šiitake pa ravno nasprotno. Meni so še boljše od jurčkov. So pikantne kot gozdne gobe in tudi prebavljive podobno. To pomeni, da se jih ne smeš najesti do onemoglosti, ker te bo zvijalo kot po gozdnih gobah. Pri šampinjonih o tem ni ne duha ne sluha, po moje ravno zato, ker so “prazni”. Daješ jih lahko kot prilogo, ali vmešaš med druge jedi, npr. jaz jih dam v ajdovo kašo, rižoto, golaž, gobovo juho, med ostale gobe za boljši okus (npr. s smetano, z jajci…)

Še ena prednost: dobiš jih skozi celo leto-sveže ali suhe.
Sem se že preveč razpisala-če te bo pa še kaj zanimalo me pa kar vprašaj.
LP Damjana

Damjana,
zaenkrat hvala lepa. Bom pobarala tisto gospo z očali, ko bom dovolj zgodaj na tržnici. Sledi nekaj kuharskih eksperimentov in če kaj ne bo šlo, te pokličem na pomoč.
Še enkrat hvala.

LP
EvaK

New Report

Close